Aydoğdubey İlkokulu Tarihçesi(2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

tyc

 

s.037-2

 

1939/1940 eğitim dönemiyle birlikte bütün ilkokullar beş yıllık eğitime geçerek, herkes kendi köyünde ve kasabasında ilk mektep tahsilini zahmetsiz olarak yapmaya başlamıştır.

Aydoğdubey İlköğretim Okulu’nun bu günkü hizmet binasının olduğu alan 5000m2dir. Bu alan ilçemiz gençlerinin futbol sahasıydı. Bütün ulusal bayramlar Cumhuriyet Alanı’nda (Saat Kulesi civarı) kutlanırken, sadece 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gösterileri bu sahada olurdu.

Kimi zamanda Hayri Küçük, Cemil Güçlü gibi Hisseli Çadır Tiyatroları Yenişehir’e gelirler, gösterilerini burada sunarlardı. Burası bir bakıma ilçemizin eğlence merkezi gibiydi.

Bu okulun ilk inşaatı 1958 yılında Belediye Başkanı Şakir Üntut (1923-2010) döneminde başlamıştır. İnşaat alanı 733 m2 olup, bodrum artı iki katın kullanım alanı idari odalar ve 10 dershanesiyle birlikte toplam 2199 m2dir.

Emanet usulüyle bu okulun yapımında en büyük emeği geçen Aydoğdubey’in ilk müdürü Sebahattin Özşen’dir. Eğitim gönüllüsü olan bu insan, inşaatta kullanılan bütün keresteleri ücretsiz olarak İnegöl’de biçtirmiştir. İnegöllü olan Özşen 1960’lı yıllarda, Bursa Yetiştirme Yurdu’na müdür olarak atanmıştır. Halil Balcı ve Nedim Ağan gibi taşeronlar bu inşaata nezaret etmişlerdir. Her türlü inşaat malzemelerinin naklinde; maddi ve manevi hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan büyük katkıları olan hayırsever iş adamı ise Nakliyeci ve Petrol Ofis Bayii Mehmet Sorgut’tur (Kara Mehmet).

Şantiyenin güvenliği, inşaatın başlangıcından bitimine kadar Kunduracı İbrahim Uzunlar’ın (1923-2010) babası Osman Uzunlar tarafından gönüllü olarak sağlanmıştır.

Yarım asır önce her türlü teknik ve teknolojiden yoksun olan inşaat sektörünün, o günkü yapım işlerinin kazma küreklerle, el emeği ve alın teriyle yapıldığını düşünecek olursak, yoğun ve titiz bir çalışma sonucu bu inşaatın çok kısa bir sürede tamamlandığını ve 1959/1960 eğitim dönemine yetiştirildiğini belirtmek isterim.

Aydoğdubey İlkokulu; bugünkü hizmet binasında Süleymanpaşa İlkokulu ile birlikte 1964 yılına kadar birlikte eğitim yapmışlardı.

Aydoğdubey İlkokulu 1993-1994 Öğretim yılında 8 yıllık eğitim kapsamına alındığında, derslik sayısının yetersiz kalması nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak fiilen 1994-1995 Öğretim Yılında Aydoğdubey İlköğretim Okulu olarak eğitim ve öğretime devam edebilmiştir.

Aydoğdubey İlköğretim Okulu, yöneticisiyle ve de eğiticisiyle en iyi okul olarak ilk tercih edilen okullardandı. Üstelik ilçe merkezinde olması ve ilköğretim kapsamına alınmasıyla öğrenci sayısında da beklenmedik artışlar da olunca bu yoğunluğu taşıyamaz hale gelmiştir.

1994 yılında ihale edilen ek binaların inşaatı 840 m2 olup bodrum artı iki katlıdır. İhaleyi kazanan Güçlü İnşaat tarafından (Murat Güçlü) bu binaların yapımı tamamlanarak, okul bahçesinin batı kısmında yer alan eski tuvaletler de kaldırılıp yeni ek binanın içine alınmıştır.

Toplam yerleşim alanı 1573 m2 olurken, kullanım alanı da bodrum dahil 4719 m2 ye ulaşmıştır. Aydoğdubey’in 1995/1996 eğitim ve öğretim yılında hizmete açılan ek binalarıyla bu gün ikisi ana sınıf olmak üzere toplam sınıf adedi 19’dur. Ayrıca bir kütüphanesi, bir bilişim teknolojileri sınıfı, bir görsel sanatlar atölyesi, bir fen ve teknoloji sınıfı, bir yemekhanesi ile eğitim ve öğretime hizmet vermektedir.

1996 yılında okulun bahçesine Anıt İnşaat A.Ş. (Rahmi Yaran- Faik Özdemir) firmasına Okul Müdürü Emin Boncuk, az bir maliyetle asfalt yaptırarak güzel bir hatıra bırakmıştır. Çünkü ilçemizde bahçesi ilk asfalt olan okul, Aydoğdubey İlköğretim Okulu’dur.

1952 yılından 1994 yılına kadar Aydoğdubey İlkokulu olarak eğitime devam eden bu okulumuzda 2173 Kız, 2678 Erkek olmak üzere toplam: 4851 öğrenci ilkokul diploması almıştır.

1973 yılından itibaren 20 kadın, 184 erkek toplam 204 yetişkinimiz bu okulumuzdan İlkokulu Dışarıdan Bitirme Diploması almaya hak kazanmıştır. Yani ilkokul diploması alanların toplam sayısı 5055’dir.

İsmetpaşa İlk Mektebi iken, bu okulun Başöğretmenliğini (Müdür) Zeki Bey, Nedim Kural ve Süleyman Tuzkan (Kara Müdür) yapmışlardır. Süleyman Tuzkan 1952-1953 öğretim yılında Bursa Atatürk İlkokulu Başöğretmenliğine atanmıştır.

Onun yerine atanan ve Aydoğdubey İlkokulunun ilk Başöğretmeni (Müdür) Sebahattin Özşen’dir. Sebahattin Bey hem okul müdürü ve hem de Maarif Memurluğunu  (İlçe Milli Eğitim Müdürü) ifa ederken asaleten Maarif Memurluğuna atandığında yerine Saim Gözen Aydoğdubey İlkokulu’nun Başöğretmeni olmuştur. Ve sırasıyla Osman Yamen, Hakkı Yırtımcı, İbrahim Okumuş dahil, aynı sıra ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmışlardır. Okumuş’tan sonra Hasip Aslan, Dursun Güntekin (Vekil), Hasan Pirgan, Emin Boncuk, Nejat Cemhan, Hüseyin Yaşar, (İlçe Milli Eğitim Şube Müdür Yardımcılığına vekalet ederken), Musa Ayaz (Vekil), İbrahim Erten (Vekil) ve yine Hüseyin Yaşar asaleten bu görevine devam etmekte iken 2010 yılında yapılan atamalar kapsamında okul müdürlüğüne Hüseyin Acet getirilmiştir.

Tam yüzyılı aşkın geçen zaman içinde elimizde bu belgeler olmasa, bu olayları tanıkları bilinmese, Aydoğdubey İlköğretim Okulu’nun tarihçesini nasıl yazabilirdik ki?

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aydoğdubey İlkokulu Tarihçesi(2)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.