Şişecam

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“ŞİŞECAM ÇALIŞANLARI, AİLELERİNİN GELECEĞİ AÇISINDAN YENİŞEHİR`DEKİ SOSYAL YAŞAMIN DEĞİŞMESİNİ ARZU ETMEKTEDİR.”

Yurdumuzun önemli kuruluşlarından biri olan Şişecam, Öncelikle yurtiçi talebi yakından izlemekte, bu talebin zamanında karşılanabilmesi için en ileri teknolojilerle yatırım yapmaktadır. Şişecam`ın kuruluşları olan Anadolu Cam Sanayi ve Trakya Cam Sanayi bu doğrultuda, yurt içinde ve yurt dışında sürdürdükleri istikrarlı ve hızlı büyümelerine Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi`nde devam etmektedir. Bu bölgede 2005 yılında başlatılan ve 1. fırını alınan Anadolu Cam Sanayii`nin büyümesi, yatırımı planlamış olan diğer 2 fırının 2008 yılı ortasında tamamlanmasına kadar devam edecektir. Trakya Cam Sanayi ise ilki Haziran 2007`de, diğeri ise Kasım 2007`de üretime başlayacak olan fırınları ile yatırımını şimdilik tamamlayacaktır. Sonuçta btün bu gelişmeler, bölgeyi bir CAM ÜRETİM MERKEZİ haline getirecektir. İşte Şişecam`ın Yenişehir`deki kısa geçmişinin kısa özeti bu. Bu kadar kısa bir sürede yapılanlar yapılacaklar için referans niteliğinde. Şişecam`ı, Şişecam çalışanını, Yenişehir`i ve Yenişehirliyi fabrika müdürü Malik Akray ile konuştuk. Biz sorduk, onlar cevapladı. İşte merak ettiklerimiz ve işte Malik Akray`ın gördüğü Yenişehir ve yaptığı Yenişehirli analizi.

ayrıntı: Şişecam Yenişehirlinin yaşamına girme aşamasından itibaren çok konuşuldu, çok tartışıldı. Kurtuluş olarak görenler olduğu gibi, sorun olarak görenler oldu. Sizce Şişecam Yenişehir`e ne kattı? Ne katacak? Yenişehir`li olsaydınız konuyla ilgili ne düşünürdünüz?

M.Akray: Şişecam`ın Yenişehir`e fabrika kurması ile tarımdan sanayiye geçişin temelleri atılmış oldu. Her ne kadar Yenişehir halkı sanayiye yabancı olsa da, Şişecam ile bir başlangıç yapıldı. Fabrikaların kurulması ile her şeyden önce Yenişehir`in kalkınmasında, işsizliğin azalmasında, ilçe halkının gelir düzeyinin artmasında, dışarıya göçün engellemesinde büyük değişimler görülmeye başlamıştır. Şişecam, Yenişehir`in kalkınmasında lokomotif görevi yapacaktır. Gelecekte Yenişehir`in, İnegöl`e eşdeğer bir ilçe haline gelmesi beklenmektedir.

ayrıntı: Yenişehir` de şimdiye kadar görev yapmış her kademedeki insanın ortak şikâyeti sosyal ve kültürel bir ortamın olmadığı şeklindeydi. Ancak hiçbir zaman değiştirmek noktasında aktif olamadılar. Sizce Şişecam çalışanları da şikâyet mi edecek? Yoksa değiştirilmesi konusunda çabası olacak mı? Yani Şişecam çalışanı Yenişehir` in sosyal yaşamında etkili olabilecek mi? Ya da bunu isteyecek mi?

M.Akray: Şişecam çalışanlarından Yenişehir`den memnun olanlar olduğu gibi olmayanlar da vardır. Yenişehir halkının büyük bir kesimi ilk zamanlar Şişecam çalışanının yüksek geliri olduğuna dair yanlış bilgilere sahipti. Bu da kiralarının, ev ve arsa fiyatlarının aşın şekilde artmasına neden olmuştu. Bu husus önemli bir problem haline gelmişti. İlçede kalınabilecek otellerin, restoranların olmaması, sabahlan kahvaltı yapılacak mekânların bulunmaması, sosyal aktivitelerin yeterli olmaması, eğitim öğretim seviyesinin beklenenin altında olması nedeniyle birçok çalışanımız, Bursa, İnegöl, İznik gibi yerlere yerleşmek zorunda kalmışlardır. Şişecam çalışanları, ailelerinin geleceği açısından Yenişehir` deki sosyal yaşamın değişmesini arzu etmektedir. Bu nedenle, Yenişehir`in gelişmeye açık olması, ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalara hız kazandırılması gerekmektedir.
“Şişecamlı zengindir, söylenilen kirayı verecektir mantığıyla yaklaşıldığı sürece insanların Yenişehir`de tutulması zor olacaktır.”

ayrıntı: `Şişecamlılık` diye bir kavram oluşmaya başladı mı? Öyleyse bu doğru mu? Şişecamlı olmak ne zaman Yenişehirli olmaya dönüşecek? Ya da dönüşebilecek mi?

M.Akray: Yenişehirli olmak ile Şişecamlı olmak aynı kavramlardır. Şişecam`da çalışan personel ve aile bireylerinde “ŞIŞECAMLI” olma kültürü vardır. Yenişehir halkı, Şişecam`da çalışan bir personel gördüğünde siz Şişecamlı mısınız veya Şişecam`da mı çalışıyorsunuz gibi sorular soruyor, eş ve çocuklarımıza da Şişecamlı gözüyle bakıyorlar. Yenişehirli personelimizin aile fertlerinde de Şişecamlı olma yönünde eğilimler başlamıştır. Şişecam`ın kültürünü alan kişi, şirketten emekli olsa bile kendisini Şişecamlı olarak görmektedir. Çalışanların kendilerini Yenişehirli hissetmeleri için Yenişehir` in sosyal, kültürel, ekonomik eksiklerinin tamamlanması gerekmektedir. Böylece kişi, iş saatleri dışındaki yaşamını başka semtlerde değil Yenişehir`de geçirecek, kendisini buraya ait hissedecektir. Yenişehir halkı tarımla geçinen bir toplum olduğu için sanayiye bakışı kısmen değişmeye başlamış durumda olsa da (bu daha çok Yenişehir esnafında gözlenmektedir) zamana ihtiyacı vardır. Yenişehirli sanayiye sıcak bakmaya ve kabullenmeye başladığı, gelir düzeyinin arttığını gördüğü zaman gelişmeler hızlanacaktır.

ayrıntı: Bugün itibariyle Yenişehirlinin kafasında, Şişecam çalışanı ile ilgili, Şişecam çalışanının kafasında da Yenişehirli ile ilgili oluşmuş bir ön yargıdan söz edebilir miyiz? Böyleyse bunun için tedbir alınması gerekir mi?

M.Akray: Bugün itibariyle eskiye nazaran ön yargı azalmış olmakla birlikte devam ediyor. Yenişehir halkında, Şişecam`ın gelmesi ile tarlalarındaki mahsule fabrika bacasından çıkan gazların ve fabrika atıklarının zarar vereceği ve çevreyi kirleteceği gibi saplantılar halen vardır. Tarım toplumundan sanayiye geçişin sıkıntıları azalmaya başlasa da devam etmektedir. Emlak fiyatlarının aşırı artması, ilçede gidilecek, oturulacak, kahvaltı ve yemek yenilecek uygun mekânların, çocuk parklarının olmaması, düzgün otellerin bulunmaması gibi etkenler çalışanlarımızda olumsuz düşünceler yaratmaktadır.”Şişecamlı zengindir, söylenilen kirayı verecektir” mantığıyla yaklaşıldığı sürece insanların Yenişehir`de tutulması zor olacaktır. Herkes kendisine hitap eden yerleri tercih edecektir. Bunun sonucunda da Bursa, İnegöl, İznik gibi ilçelere taşınanlar olduğu gibi taşınma eğiliminde olanlar da bulunmaktadır. Öte yandan, son zamanlarda Yenişehir`de yeni konutların devreye girmesi ile konut arzında fazlalıklar yaşanmaya başlanmıştır, bu da olumlu bir gelişmedir. Bunun sonucunda da kira fiyatlarında düşüşler başlamıştır. Olumlu gelişmeler olduğu sürece olumsuz düşüncelerde azalacaktır.

ayrıntı: Şişecam çalışanı Yenişehir`de olmaktan mutlu mu? Sizlere hissettirilen ya da iletilen Yenişehir kaynaklı şikâyetleri var mı?

M.Akray: Şişecam çalışanlarından Yenişehir`den memnun kalanlar olduğu gibi olmayanlarda vardır. Şişecam`da çalışanlar, ilçede en alt düzeyde dahi eğitim ve kültür olanaklarına sahip olamadıklarından Yenişehir dışına yerleşme eğilimi içerisinde olmuştur. Sosyal hayatın kısıtlı olması nedeniyle bir kısım çalışanımızın ailelerini getirmedikleri görülmektedir. İnsanların aileleriyle gidebilecekleri mekânların yetersiz olması, çocuklarının geleceği için eğitim ve öğretimin yeterli olmaması, Yenişehir`e hitap edecek otel, restoran ve kahvaltı yapacak mekânların yeterince bulunmaması nedenleriyle çalışanlar, çevrede bunları bulabilecekleri yerlere yerleşme eğilimindedirler. Bu nedenle değişimin şart olduğu görülmektedir.

ayrıntı: Şişecam yönetimi, var olan ya da olası sorunların çözümünde iş birliği yaptığı kişi ya da kurumlar var mı? Yerel yönetimle, sivil toplum örgütleriyle ve yerel basınla mevcut ilişkiler yeterli mi? Yoksa bunların geliştirilmeye ihtiyacı var mı?

M.Akray: Şişecam`ın sürekli iletişim halinde olduğu kurum ve kuruluşlar, ilçe Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Karakolu, vb. kamu kuruluşlarıdır. Yerel basın sürekli sanayiye destek veren yazıları ile Şişecam`ın yanında olduğunu göstermektedir. Şişecam`ın Yenişehirlilere anlatılmasında, kabul görmesinde büyük çaba sarf etmektedir. Yenişehir`in geleceğinin sanayi ile olacağı hususunu sürekli gündemlerinde tutmaktadır.

ayrıntı: Sizce Şişecam Yenişehir gündeminin neresinde?

M.Akray: Şişecam geldiği günden itibaren her zaman Yenişehir`in gündeminde ilk sırada yer almaktadır. Sanayinin Yenişehir`e gelmesinde ve Yenişehir`in kalkınmasında önemli rolü vardır. İşsizliğin önüne geçilmesinde, işsizlikten doğacak göçün durdurulmasında, yeni sektörlerin doğmasında, refah düzeyinin artmasında aktif rol aldığı için bundan sonra da, gündemin daima ilk sırasında yer alacağı düşünülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şişecam

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.