Yenişehir`de Halk Oyunlarının Mimarları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih Şenel, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü mezunu ve 2005 yılından bu yana öğretmen olarak atanmayı bekliyor. Halk oyunlarına olan ilgisi ortaokul yıllarında başlamış, lise ve üniversitede devam etmiş. Üniversiteyi bitirdikten sonra ` Usta Öğretici` belgesiyle Yenişehir`de çok sevdiği halk oyunlarına devam etmiş. Arkadaşları ile başlattıkları bu uğraştan hem öğretmenliğe adım atmışlar hem de günlük ihtiyaçlarını karşılayacak para kazanmışlar.

Röportajımızın ikinci bireyi Fatih Fidan da Uludağ Üniversitesi Sınıf Öğretmenliğinden 2005 yılında mezun olmuş. Onun da halk oyunlarıyla ilişkisi ortaokul yıllarına dayanıyor. O da öğrencilik yıllarının hemen tamamında işin içinde olmuş. `Usta Öğretici` belgesi ve Türk Halk Oyunları Federasyonu Antrenörlük belgesi var. O da 2005 yılından bu yana öğretmen olarak atama bekliyor.

Fatih Şenel ve Fatih Fidan`ı gazetemiz sayfalarına taşıyan onların halk dansları konusunda Yenişehir`de yaptıkları. Onlar özel ilgi alanları olan halk danslarını Yenişehir Milli Eğitiminin içine öyle yerleştirdiler ki bu zamana kadar bu alanda yapılan bütün çalışmalar amatör kaldı. Üç yıl gibi kısa bir sürede yüzlerce öğrenciye halk oyunlarını sevdirmenin yöntemini anlamak için sorduk. Onlar da cevap verdiler.

Ayrıntı: Yenişehir`de ne zaman, nasıl başladınız?

Fatih Şenel, Fatih Fidan: 2005-2006 öğretim yılında Aydoğdubey İlköğretim Okulu ile Koç İlköğretim Okulunda 170 öğrenci ile başladık. O yıl yapılan çalışmaları 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde Halk Oyunları Şenliği olarak sergiledik. Bir sonraki öğretim yılında bu iki okulumuzun yanında Yenişehir Halk Eğitim Merkezi devreye girdi ve öğrenci sayımız 500 oldu. Halk Eğitim Merkezi dışındaki okullarımı yani Aydoğdubey ve Koç İlköğretim okulları bütün giderleri öğrenci velileri karşıladı. Diğerlerinde ise giderler Halk Eğitim tarafından karşılandı. 2006-2007 öğretim yılında yapılan şenlik daha etkili oldu. Daha fazla öğrenci ve daha fazla ekiple çalışma şansı bulmuştuk ve bu bizim için teşvik edici oldu. Üçüncü yılımızda yani bu yılda yine 500 civarında bir öğrenciyle çalıştık. Anaokulu ve anasınıflarından liselere kadar her kademedeki öğrencilerle çalıştık ve bu yıl üçüncüsünü yaptığımız şenlik ile de sonlandırdık. Bu yıl ki şenlik de daha öncekilerle karşılaştırıldığında, gerek veli ilgisi gerekse Yenişehirlinin ilgisi açısından daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl yapılan çalışmalara Akçeşme İlköğretim Okulu da dahil oldu.

ayrıntı: Yenişehir`deki bu çalışmaların belirlenmiş bir hedefi var mı? Sizlerden sonra bitecek mi?

F.Şenel, F. Fidan: 3 yıldır yapmaya çalıştığımız iş, artık bir noktaya geldi. Bir anlamda genişleyip kitleselleşti. Şu ana kadar ilköğretim 1. kademede bine yakın öğrenci bu çalışmaları tanıdı, içinde yer aldı ve sevdi. Bundan sonra bir şekilde devam edecektir.Ancak bizim arzu ettiğimiz bununla sınırlı değil. Biz, halk danslarının Yenişehir`in önemli bir özelliği olsun ve Yenişehir`in tanıtımına katkı sağlasın istiyoruz.

Ayrıntı: Bunun için ne yapılması gerekir.

F Şenel, F. Fidan: Bunun için önce güç olmak gerekir. Çalışmalarınızı önce Yenişehir`de sonra çevrede ve sonrada ulusal ve uluslar arası boyutta tanıtmak gerekir. Dernek kurmak gerekir, yurt içindeki festivallere katılmak gerekir. Bütün bunlar için de halen yapılmakta olan işe biraz daha destek bulup konuyu Yenişehir öğrenci tabanına bütünüyle yaymak gerekir.

Ayrıntı:Siz Yenişehir dışında etkinliklere katıldınız mı?

F. Şenel, F.Fidan: Bizler sadece Uludağ Üniversitesi Şenliklerine gidebiliyoruz. Bir de çevremizdeki etkinliklere katılabiliyoruz. Diğer festivallere gidemedik.

Ayrıntı: Son olarak ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?

F.Şenel-F.Fidan: Biz çalışmalarımıza olan ilginiz için size teşekkür ederiz. Sizinde söylediğiniz gibi Yenişehir`de Halk Oyunlarında bir yol alınmıştır. Bundan sonraki çalışmalar daha kolay olacaktır. Bize göre bu konuda hedef büyütülmelidir. Yenişehir`de bu işin alt yapısı vardır. Hedefler ne kadar büyük tutulursa Yenişehir ve Yenişehirli o kadar işin içinde olacaktır. Bize göre konu bu boyutu ile ele alınırsa sorun gibi görünen birçok şey sorun olmadığı görülecektir. Bizler her zaman böyle bir çalışmanın içinde olmak isteriz. Kaldı ki severek yapıyoruz. Son üç yılda yapılanlar, neler yapılabileceğini göstermesi açısından önemlidir ve değerlendirilmelidir diye düşünüyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir`de Halk Oyunlarının Mimarları

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.