Arazilerimiz Sulanamıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir kırsal Söylemiş Mahallesi sakinleri Yer Altı Sulama (YAS) sisteminin verimli çalışmadığı gerekçesi ile ekili arazilerini sulayamadıklarını belirttiler.

   Söylemiş mahallesi sakinlerinden Recep Yorulmaz, YAS sulama sisteminin yapıldığı arazide 5 bin dönüme yakın araziye ekilen ürünlerin suyun yetersiz olması nedeniyle sulanamadığını belirterek, ‘ Bu 5 bin dönüm arazi de şu an domates, biber, fasulye, barbunya, mısır, lahana, karnabahar ve yem bitkileri ekili. Ancak bu bölgede 13 pompa var ve yetersiz kalıyor. En azından 10 pompa daha yapılması lazım. Bütün ürünler aynı anda olduğu için herkes aynı anda sulama yapmak zorunda. Aynı anda herkes sulama yapmaya başlayınca da yeterli su olmadığı için sulama yapılamıyor’ dedi.

YAS sisteminden Söylemiş, Ayaz, Yolören, Karasıl ve Çeltikçi mahallelerinde yararlandığını belirten Yorulmaz, ‘Depo bizde olmasına rağmen biz de sulama yapamıyoruz. Dünya kadar masraf yapıp vanalar taktırdık ancak boşuna taktırmışız. Yetkilileri arıyoruz yapacak bir şey yok diyorlar. Madem böyle bir sıkıntı olacaktı bu yatırım yapılmasaydı bize de masraf yaptırmasalardı. Şu an ürünlerimiz tarlada kuruyor. Ciddi anlamda sıkıntılarımız var. Eskiden bu bölgede su olmadığı için sulu tarım yapmıyorduk. Ancak tesis kuruldu diye sulu tarıma başladık. Dünya kadar masraf yaptık bu kez su yetmiyor. Yetkililerin bir an önce bu soruna çare olmaları gerekiyor. Zaten girdi maliyetleri iki katına çıktı birde böyle olunca biz hepten zarar ediyoruz’ dedi.

   Söylemiş Mahallesinin dağıtım bölgesi olduğunu belirten Muhtar Rıdvan Coşkun da bölgede 5 bin dönüm arazi olduğunu belirterek, ‘Arazi verimli. YAS sistemi yapıldığı için üretici bu bölgede de sulu tarıma başladı. Ancak su yetmiyor. 10 adet pompa daha yapılmadıktan sonra bu sorun çözülmez. Ya bu bölgede eskiden olduğu gibi sulu tarım yapmayacağız ya da pompalara ilave yapılacak. Aksi taktirde yapılan onca yatırım hiçbir işe yaramayacak. Bizim gibi başka köylerde de aynı sıkıntı söz konusu’ diye konuştu.

   Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’da, YAS sisteminde sıkıntıların olduğunu belirterek, ‘Ana hat yapıldı ancak 900 tonluk depoya aktarma yapılamadı. Depo dolmadığı için su yetersiz geliyor. YAS sisteminde çiftçi dönerli sulama yapması lazım. Ancak sulama birliği bu düzeni kuramadı. Üstelik YAS sisteminde üretici suyun parasını peşin ödüyor ama yine sulama yapamıyor. Yapılan otomatik sistem çalışmıyor bunu manuel çalıştırmaya çalışıyorlar buna da güçleri yetmiyor. Biz bu sorunları sulama birliğine defalarca anlattık ama bir çözüm bulunamadı. Üreticinin sıkıntısı gerçekten büyük’ dedi. Haber: Harun Sak

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arazilerimiz Sulanamıyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.