Emekliler Tepkili

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm Emekliler Sendikası Yenişehir Temsilcisi Necip Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada emeklilerin sıkıntılarını dile getirdi.

   Yenişehir Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Eğitim-Sen, Cumhuriyet Kadınları Yenişehir Şubesi, Yenişehir Yardımsevenler Derneği, CHP, İYİ Parti, SP, ADD Yenişehir Temsilciliği, Kristal-İş Sendikası, emekliler ve vatandaş katıldı.

Tüm Emekliler Sendikası Yenişehir Temsilcisi Necip Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi.

   ‘Ülkemiz maalesef çok ciddi ve ağır bedelleri olan bir ekonomik krizle karşı karşıyadır. Ancak ülkeyi yönetenlere göre “kriz, miriz yok, sorun psikolojikmiş!..

Çok doğru, gerçekten karşı karşıya kaldığımız bu koşullar içerisinde biz emekliler ve emekçiler tam bir ekonomik, ruhsal ve bedensel psikolojik bunalım ve de yıkım içerisindeyiz…

Sanki “Doğalgaz, Elektrik ve Suya” son üç aydır ardı ardına yapılan zamları kendileri yapmamış, çarşı, Pazar, market  zamlarından hiç haberleri yokmuş gibi davranmaya devam ediyorlar.. Gerçekten çok pişkinler..

Özellikle biz Emeklilerin, işçilerin ve Memurların yani sadece açlık ve yoksulluk sınırları altında ki maaşları ile yaşamlarını sürdürmeye çalışanların, her gün daha da  yoksullaşıp borç batağında çırpındıkları görülmüyor, söylenmiyor.Sonra neymiş Psikolojik miş!. İnsaf, aklımızla bari dalga geçmeyin.

Şu an ülke halkının yüzde 99’u her gün daha da ağırlaşan yoksulluk ve işsizlik gerçeği ile karşı karşıyadır. Her ne kadar bu ülkeyi yönetenlere göre, ele geçirilen tek sesli medya ile pompalanan algı yaratma gayretine ve iktidar desteğini arkasına almış yüzde 1’lik bölümü oluşturan bir avuç yandaş ve candaş sözde patronlara göre kriz, miriz yok diyerek sözde bu koşullardan yarar sağlama ve krizi fırsata çevirmek isteyenlerin de farkındayız, ancak kendilerine şunu hatırlatmak isteriz ki “ne Güneş, ne de gerçekler balçıkla sıvanmaz”

Hükümetçe krizden çıkış yolu olarak ilan edilip açıklanan kısa ve orta vadeli Ekonomik Programların hazırlanışında, sadece sermaye çevreleri ile görüşülmesine rağmen, hiçbir emek örgütleri ile görüş alış verişinde bulunmak istenmemesi, bu programların ve bakış açısının sadece ve sadece sermaye yanlılarından olduğu gerçeğini ortaya koymuyor mu?

Bugün üçte ikisi özel sektöre ve bankalara ait olmak üzere 467 milyar dolar dış borç, AKP politikaları sayesinde kendi kasasını ve servetine servet katan küçük bir azınlığın borcudur..

Yani biz emeklilerin ve emekçilerin borcu değildir.

Ülkemizi böylesi bir yıkımın eşiğine getiren neoliberal politikaları yıllardır kimler sürdürüyorsa krizin sorumlusu onlardır. Türkiye’yi sermaye için cazip bir ülke yapmak adına, “eyyy Amerika, eyyyTrump” diyerek meydanlarda ve TV ekranlarında yüksek ses tonuyla adeta meydan okuyanların, ancak şu an yaşanan krizi yönetmek için ise tüm ülke maliye ve Bakanlık Bütçelerinin denetimi ve de yönetilmesini bir ABD Danışmanlık şirketiyle milyonlarca dolar karşılığı anlaşma yapan, kamunun başlı başına en temel fabrikalarını özelleştirmeler yoluyla talan edip, yandaşlarına peşkeş çeken, üretime dayalı yatırımlara değil, betonlaşmaya, ithalata, dış borçlanmaya, ranta dayalı ekonomik politikalar uygulayan, insanca çalışma ve yaşama hakları için seslerini duyurmaya çalışan işçilerin ve de kamu çalışanlarını işlerinden atıp işsizliğe ve açlığa mahkum edenler, yerli tarımsal üretimi, kentleri, doğayı imha eden, halkın devletten beklediği en temel önceliği olan parasız ve nitelikli “eğitim ve Sağlık” hizmetlerinin ticarileşmesine yol açan ve onay veren AKP iktidarı bu krizin en başlıca sorumlusudur.    

Gelirleri paylaşımında, adalette ve eşit yurttaşlık konusunda ayni gemide bulunmuyoruz ama, nedense böylesi krizler ortaya çıktığında, borç ödemede ısrarla aynı gemide olduğumuzu, bunun bir milli mesele olduğunu ve bizlere yani halka kemer sıkma gerekliliğini dayatan, ancak bir bakıyorsunuz saray ve çevresi ihtişamlı yaşamını her alanda sürdürdüğü, karada ve deniz sahillerinde saraylar yetmiyormuş gibi, sarayları aratmayan uçaklarla ilgilenmekte, ejder meyveleriyle partiler düzenlenmekte, tüm kamu kaynaklarının toplandığı Varlık Fon’una Cumhurbaşkanı kendince atanmakta, yardımcılığına da damadı getirilmektedir. Alın size Demokrasi, Eşitlik ve Adalet..!

Elbette daha birçok onlarca olumsuz gerçeklerden söz edebiliriz, sonuç olarak İktidar eliyle yaratılan ve sürdürülen bu yıkım politikaları biz emeklileri ve emekçileri açlığa ve yoksulluğa mahkum eden bir yaşamı ve de bizlerin bu ülkede ikinci sınıf vatandaş konumuna getirdiği ve değersizleştirildiğimizi ortaya koymaktadır.

En son 3 Ekim 2018 yani 2 gün önce açıklanan ENFLASYON RAKAMLARI; Eylül ayı Tüfe’ de Aylık 6.30, Yıllık bazda ise 24.52 dir.

Şimdi hala gözümüzün içine baka, baka “Kriz, miriz, zamlar, fiyat artışları yok, önlüyoruz, halledeceğiz, her şey dünden daha iyi olacak”diyerek bizleri uyutup, avutmaya çalışan iktidar sözcüleri, hala ayni sözcükleri söylemeye devam mı edeceksiniz..!

Yine bilindiği gibi, her ay açıklanan AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI rakamların da baktığımızda son 2018 Eylül ayında 4 kişilik bir Ailenin sadece gıda harcamasını gösteren açlık sınırı 1893 TL. Yoksulluk sınırı ise 6167 TL. olduğu görülüyor.

Bu rakamlara göre, biz Emeklilerin %80 i Açlık sınırı altında, hemen, hemen tamamı ise Yoksulluk sınırı altında Maaşa mahkum edildiğimizi gösteriyor.

Bir başka rakamlara da baktığımızda bugün için hala yürürlükte bulunan “asgari ücret net 1603 TL.dir. Bu rakamı bugün için dikkate aldığımızda, Ülkemizin son verilerine göre biz emeklilerin durumu aynen şöyledir; (255 Bin kişi 1000 TL. nın altında)- (5 Milyon 558 kişi ise Asgari ücretin altında maaş almaktadır.) Yine ayrıca son yasa değişikliği ile maaş bağlama oranlarının düşürülmesi sonucu, 127 bin 540 kişinin emekli aylığı 700 liranın bile altındadır.

Kısaca Emeklilerimizin özet durumu budur ve diyoruz ki; Şu an karşı karşıya kaldığımız bu Krizi biz Emekliler ve Emekçiler yaratmadı, yaratanlar belli, onlar bu bedeli ödemeli, bizler değil.

Ve yine diyoruz ki, Bırakın ödemeyi, bizler şu an önemli oranda alacaklıyız ancak, yaratılan kriz sonucu yoksullaştık, yıkıldık.. Aylıklarımız eridi, yok oldu.. Tüm bu kayıplarımızın giderilmesi için emeklilerimizin maaşlarına ek olarak acilen seyyanen Zam yapılmasın istiyor, bekliyoruz.

Bu gidişata hayır diyen tüm emekten, eşitlikten hukuk ve adaletten, demokrasiden yana olan tüm örgütlenmeleri omuz, omuza bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyor ve tekrar haykırıyoruz; Bu krizi biz yaratmadık, kim yarattıysa o kesim ödesin’

Haber: Harun Sak

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emekliler Tepkili
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.