Gaziler Günü Kutlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verilişinin 97.Yıldönümü ve Gaziler Günü, tüm yurtta olduğu gibi Yenişehir’de de törenlerle kutlandı. Bilindiği gibi bu tarih 2002 senesinde çıkartılan yasa ile Gaziler Günü olarak kabul edilmişti.

19 Eylül Gaziler günü Yenişehir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında ilk olarak Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Yenişehir Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Gaziler Derneği’nin çelenklerinin konulmasının ardından bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde istiklal marşı okundu.

Yenişehir Gaziler Derneği Başkanı Hikmet Öztürk törende yaptığı konuşmada, 19 Eylül gaziler gününün kahraman gazilerin şeref ve kahramanlık günü olduğunu belirterek, ‘100 yıl önce Haçlı ordusu hüviyetine bürünen emperyalist küresel güçler. Türk’ün Anadolu’daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler. Ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr anlamasını milletimize zorla kabul ettirmeye çalıştılar ve bu maksatla Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdü. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu 13 Eylül 1921’da Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Kahraman Türk ordusu, tarafından Sakarya Meydan Muharebesinde hezimete uğratılmıştır. Çareyi Savaş meydanından kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır’ dedi.

   TBMM’nin 19 Eylül 1921’de Atatürk’e Mareşal ve Gazi rütbesi verdiğini de belirten Hikmet Öztürk, ‘Biz gaziler Atatürk’ün birer temsilcileriyiz. Bizler şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıyız. Gaziler günü nedeniyle bütün şehitlerimizi rahmetle anıyor bütün gazilerimize de sağlıklı günler diliyorum’ dedi.

   Törende ayrıca gaziler Haşim Şahin ve İsmet Tozman kahramanlık şiirleri okudular.

   İlçe protokolünün tam kadro katıldığı kutlamalar daha sonra Merhum Çanakkale gazisi Müstecip Onbaşı’nın Orhaniye Mahallesindeki mezarı başında devam etti.

   Daha sonra da kutlamalara Orhaniye Gazi Müstecip Onbaşı İlkokulunda devam edildi.

   Programın sonunda konuklara yemek ikramında bulunuldu.

Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’da, Gaziler günü ile bir mesaj yayınladı. Kaymakam Seyitoğlu mesajından şunları söyledi; ‘Aziz milletimiz; vatanının bölünmez bütünlüğü ve bağımsızlığı, milli birlik, beraberliği uğruna cepheden cepheye koşarak, tüm zorluklara göğüs germiş ve asırlardır kahramanlık destanları yazmıştır. Bu uğurda şehit olmayı göze alarak, gazilik mertebesine ulaşan kahramanlarımız gurur kaynağımızdır. Canı pahasına, ölüme göğsünü siper eden ve bunun nişanını gururla taşıyan gazilerimizin kahramanlıkları hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bugün, aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz sayesinde bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşıyor, geleceğe güvenle bakıyoruz.
        Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesi ve gazi unvanı verilişinin yıldönümünü ve Gaziler Günü’nü en içten dileklerimle kutlarken; tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize ve değerli aile fertlerine şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum’ Haber: Harun Sak

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gaziler Günü Kutlandı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.