Köy Enstitüleri konferansına yoğun ilgi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm Emeklilerin Sendikası Yenişehir Şubesi tarafından düzenlenen "Yurda Yayılan Işık/Köy Enstitüleri" adlı bir etkinliğe sunum ve türküleriyle Eğitimci Yazar Karabey Aydoğan konuk oldu. Şehit Astsubay Ömer Halidemir Kültür Merkezi'ndeki etkinlik yoğun ilgi gördü.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Yenişehir Şube Başkanı Cevat Demir konuşmasında şunları kaydetti:"Köy Enstitüleri, kendi kendine kendi kendine üreten yeten doğrudan demokrasinin yaşandığı kurumlardı. Köy Enstitüleri bozkırda açmış, çağla vermiş, orman olmaya aday fidanlardı. Yaşadığı döneme damgasını vurmuş, mükemmel kurumlardı. Dünya ülkelerinin çoğu Köy Enstitüleri'ne gıptayla baktılar ve birçoğu Köy Enstitüleri'nden esinlendiler, hala bazı ülkelerde köy enstitülerine benzer modeller uygulanmaktadır. Köy Enstitüleri muasır medeniyetlere açılmış aydınlık kapılardı."

1789'dan itibaren Avrupa genelinde eğitimin tüm halka yaygınlaşması, yalnızca seçkinlerin değil tüm halkın olması düşüncesinin hâkim olduğunu belirten Aydoğan, "Cumhuriyetimiz kurulduğunda 1923'ler, 1930'larda okuma yazma oranımız yok denecek kadar azdı. İsmail Hakkı Tonguç diğer eğitim sistemlerini inceleyerek o günün Türkiye koşullarına, toprağına, insanına özgü biz sistem getirdi. Köy Enstitüleri gibi kapsamlı ve özgün bir sistem dünyada yoktu" dedi.

Köy Enstitüleri sisteminin insanı topyekûn eğiten bir sistem olduğunu vurgulayan Aydoğan, bu eğitim sisteminin sadece bilgi değil hayatın birçok alanında eğitim çalışmalarının önünü açtığını vurguladı.

Eğitimin olanağından 1789 yılına kadar seçkin, soylu, zengin ve ruhban sınıfının yararlandığının altını çizen Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Onların çocukları özel hocalardan ders alıyordu. Diğerleri, kültürel birikimden yoksun yaşıyordu. Sonra dünya şöyle bir değişime uğradı: 'Eğitim herkesin hakkı olmalıdır'. Cumhuriyetin bir derdi vardı. Eğitim düzeyini hiç değilse ilkokul düzeyine çıkarmak, bir dilekçe yazabilecek duruma getirmekti. Dünyadaki yenilikler incelenip araştırıldı ve bu topraklara özgü Köy Enstitüleri kuruldu."

Aydoğan Kitap Kafe’de

Eğitimci Yazar Karabey Aydoğan, konferans öncesinde Kitap Kafe ve gazetemizi ziyaret etti. Bir grup eğitimci ile sohbet eden Aydoğan, yaşamın hemen her alanında biriktirdiği anılarını paylaştı. Özellikle Köy Enstitüleri konusunda soruları yanıtlayan Aydoğan ile geçirilen birkaç saatlik süre hiç kimseye yetmedi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Hüseyin Şentürk, ziyarettin duyduğu memnuiyeti dile getirdi ve birlikte geçirilen birkaç saatlik sohbetten yararlandığını söyledi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köy Enstitüleri konferansına yoğun ilgi
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.