Osman Gazi’nin Şehrine “Muhteşem” Bir Kitap!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırmacı-Yazar Dr. Salih Erol’un, Yenişehir Belediyesi’nin desteğiyle yayınlanan “Osman Gazi’nin Şehri: Yenişehir” isimli kitabı, ilk başkent gibi Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemine ışık tutuyor. Kitabının tanıtımı, Başkan Davut Aydın’ın düzenlediği toplantı ile yapıldı.

İlklerin ve enlerin diyarı Yenişehir için tam üç yıl süren titiz araştırmalar sonucunda ortaya çıkan eserin müellifi Dr. Salih Erol’a teşekkür eden Belediye Başkanı Davut Aydın, “Tarih, gelecek tasarımı olanların ihtiyaç duydukları mâzi zenginliğini sunar ve hiçbir toplum bu zenginliğe sırtını dönmek; sadece günübirlik yaşamak lüksüne sahip değildir. Nasıl ki, ileriye giden seyir halindeki bir aracın güvenli yol alabilmesi, geriyi gösteren dikiz aynaları sayesinde mümkün olabiliyorsa, tarih de bir milletin güvenle ilerlemesini sağlayan dikiz aynaları hükmündedir” dedi.

 Payitaht Şehri

“Bugün sizlere tanıttığımız bu kitap, Yenişehir’imizin tarihsel potansiyelini, zenginliğini, özelliklerini ve özgünlüklerini bilimsel bir metotla ortaya koymak ihtiyacından yola çıkarak hazırlanmıştır” diyen Başkan Aydın, şöyle devam etti:

“Başından sonuna kadar Osmanlı tarihinin bütün özelliklerinin görülebildiği minyatür bir şehirdir Yenişehir. ‘Payitaht’ denilen şey, ‘tahtın ayakları’ anlamına gelir. İlk Osmanlı padişahının tahtının ayakları Yenişehir toprağına çakılmıştır. Çünkü Yenişehir, Osman ve Orhan Gazi’nin payitaht şehridir. Yenişehir, ilk kurucumuz Osman Gazi’den bizlere emanet mübarek bir beldedir. Bu bakımdan kitabın başlığının, Osman Gazi’nin Şehri: Yenişehir olması son derece anlamlıdır. Bu çalışmada altı yüz yılı geçen Osmanlı tarih sürecinden her yüzyılla ilgili zengin bilgiler bulabileceksiniz. Bizler de bu güzel şehrin ahalisi tarafından seçilmiş belediye başkanı olarak kitabın hazırlanmasından yayınlanmasına kadar üzerimize düşen vazifeyi yapmaya gayret ettik. Şehremini olmak; yani şehrin emin emanetçisi olmak idealiyle bu şehre hizmet ederken, böyle kalıcı, yazılı bir esere destek vermekten de onur duyduk.”

 Yazardan Teşekkür

Kitabına verdiği destekten ötürü Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın’a teşekkür eden Araştırmacı Yazar Dr. Salih Erol da kitapta; Yenişehir gibi özel bir coğrafyayı Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan yıkılışına kadar geçen süreyi kapsayacak şekilde ele aldığını söyledi. Erol, “Zamanın genişliğinden kaynaklı bütün zorluklara rağmen bu çalışmanın sanırım başardığı en önemli şey, Osmanlı tarihinde Yenişehir’i bir bütün şeklinde ortaya koyabilmesidir. Kitapta birinci elden kaynaklar kullanılarak altı yüz yılın her yüzyılı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Osmanlı arşiv belgelerinden Osmanlı döneminde yazılmış tarih kitaplarına, seyahatnamelerden süreli yayınlara, akademik tezlerden çağdaş araştırma eserlerine kadar hemen her kaynaktan faydalanıldı. Sonuçta akademik camiada dikkate alınan ama aynı zamanda halkın da anlayabileceği bir eser ortaya koymak istedik” dedi. Dr. Erol, kitabın hazırlığında kendisine destek veren Prof. Dr. Doğan Şenyüz’e de teşekkür etti.

 Kitabın İçeriği

Toplam üç yüz sayfalık, büyük boy ebatlardaki araştırma kitapta cevabı merak edilen konuların bazıları şöyle:

“Osmanlı tarihinin ilk yazılı kaynakları Yenişehir hakkında ne yazdılar? Osman Gazi, Yenişehir’i ne zaman ve nasıl kurdu? Osman Gazi’den IV. Mehmed’e kadar hangi Osmanlı padişahları Yenişehir’de ne zaman, ne kadar kaldılar? Tarihte iz bırakmış Yenişehirliler kimlerdir? Ne tür eserler bırakmışlardır? Muhteşem yüzyılda Yenişehir’de hangi eserler yapıldı? Nasıl olaylar yaşandı? Yenişehir’de Osmanlı’dan kalma mezar taşları nelerdir? Kimlere aittir? Buralarda ne yazmaktadır? Osmanlı arşiv belgeleri ışığında Yenişehir’in 17., 18. ve 19. yüz yılları nasıl geçmiştir? Osmanlı dönemi basınında Yenişehir’e nasıl yer vermiştir?

Yenişehir’in köyleri ve bu köylerin özellikleri hakkında ne tür tarihi bilgiler mevcuttur? “

Bu arada, “Osman Gazi’nin Şehri: Yenişehir” isimli kitaba sahip olmak isteyenlerin Yenişehir Belediyesi ile irtibata geçmesi gerekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Osman Gazi’nin Şehrine “Muhteşem” Bir Kitap!
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.