Yenişehirli Çiftçiye Kanola Önerisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Yenişehir Ticaret Borsası'nda düzenlenen toplantıda, çiftçilere kanola ekmeleri tavsiyesinde bulunuldu. Toplantıda, kanolanın kazancı artırdığı ve münavebeli ekime de uygun olduğu vurgulandı.

     Merkezi Tekirdağ'da bulunan DB Tarımsal Enerji firmasının çiftçilerden kanola almak istediğini belirten Yenişehir Ticaret Borsası Başkanı Saim Bolaca, bu ürünün buğday ve arpa yetiştiren çiftçiler için ciddi bir seçenek oluşturacağını söyledi.

Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz ise eylül ve ekim aylarında ekilen kanolanın haziran ayı sonlarında hasat edildiğini ifade etti. Böylece hasadın hemen ardından 2. el biber dikimlerine geçilebileceğini vurgulayan Aranmaz, "Ayrıca münavebeli ekim imkanı da oluşmuş olacak. Bir tarlaya her yıl aynı ürün ekilmemiş olmasından ötürü verim artarken, hastalıkların söz konusu tarlaya yerleşmesinin önüne geçilebilecek" diye konuştu..

Kanola alımı yapacak olan DB Tarımsal Enerji'nin Tarımsal Projeler Yöneticisi Nezih Suyaran da konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Kanola yağının biyodizel üretiminde kullanıldığını anlatan Suyaran ilçenin iklim yapısının kanola yetiştiriciliğine uygun olduğunu dile getirdi. Suyaran, "Kanola yetiştirecek çiftçilerle sözleşme yapacağız. Böylece çiftçinin pazar ve tahsilat sorunlarını ortadan kaldıracağız. Çiftçimize kanola ekiminden hasada kadar her aşamada teknik destek vereceğiz. Yenişehir'in yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki çiftçiler de ürünlerini Bolacalar Fabrikası'na teslim edecekler. Ödemeler peşin yapılacak" diye konuştu.

Suyaran sözlerini şöyle tamamladı: "Yaptığımız hesaplamalara göre çiftçiler 1 dekar alanda yetiştirdiği buğdaydan 320 TL gelir elde ederken, 1 dekar alana ektiği kanoladan elde ettiği gelir ise 680 TL'yi buluyor. Birçok açıdan avantajları olan kanola yetiştiriciliğinin Yenişehir'de de yaygınlaşmasını hedefliyoruz."

     Ticaret Borsası'ndaki toplantıya Konya, Ankara Polatlı, Eskişehir, Uşak, Bilecik, Kestel ve İnegöl'den de çiftçiler katıldı.    Haber: Harun Sak

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Çiftçiye Kanola Önerisi
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.