Yerli Tohumla Rekor Verim Bekleniyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir’de bu yıl ilk kez denenen Tek Tohumculuğa ait yerli biberdeki verim üreticiyi memnun etti.

 Yenişehir Çeltikçi Mahallesinde 1978 yılından bu yana biber üreticiliği yapan Nevzat Tüysüz, yeni ürünün özellikle ihracat firmaları tarafından aranan ürün olacağını belirtti.

   İhracat firmalarının özellikle ürünün görünümünün düzgün olmasına, yol ve raf ömrüne dikkat ettiğini belirten Tüysüz, ‘Bu yıl ilk kez denediğimiz Tek Tohuma ait biberler gerçekten çok iyi. Özellikle görünümü ve et kalınlığı mükemmel. Bu arada hastalığa da son derece dayanıklı bir ürün. Bu ürünün tamamı ihracata gider. Diğer tohum çeşitlerinde ikinci kırımdan sonra kalite düşüyor ve ancak iç piyasaya satabiliyorduk. Bu üründe kalite hiç değişmiyor. Hafif acı olması da dayanıklılığını artırıyor. Eğer bu tohum hep böyle olursa Yenişehirli biber üreticilerinin vaz geçemeyeceği bir ürün olur’ dedi.

Şu ana kadar yaptığı kırımlarda kalitenin hiç değişmediğini de belirten Nevzat Tüysüz, 1978 yılından bu yana ihracata biber yapıyorum. Bu gerçekten çok kaliteli bir ürün. Özellikle biber boyları aynı olduğu için paketlemeye de çok iyi geliyor. Bende memnunum şu ana kadar verdiğim ihracat firmaları da biberden memnun. İnşallah kalite düşmez ve aynı kalitede biz de ekmeye devam ederiz’ dedi.

   Tek Tohum Marmara Distribütörleri Turan Ateş ve Hüseyin Çakar da tarlada ürünü gördükten sonra çok mutlu olduklarını belirterek, ‘Tek Tohum olarak bu yüzde yüz yerli biber tohumunu tanıtmaya çalışıyoruz. Bizim kalitesinden şüphemiz yoktu. Ancak tarlada hasadını görünce umudumuz tamamen arttı. Böyle giderse tohumda dışa bağımlılığımızı bitireceğiz’ dediler.

   Ateş ve Çakar, yaptıkları açıklamada, ‘parlak yeşil rengi, körüksüz ve düzgün meyvesiyle Yayla Beyi adını verdiğimiz sivri biber çeşidimiz Güz, İlkbahar sera ve açık hava yetiştiriciliğine uygun. Ortagüçlü ağaç ve yapraklar küçük. Bitki havalanması mükemmel. Meyveler düzgün, körüksüz, parlak yeşil ve tek düze. Meyve boyu 19-20 cm ve çapı 20-22 mm. Hasat arası süre kısa ve kolay toplanır. İhracata uygun ve yüksek verimli bir ürün. İnşallah bu bölgenin vaz geçilmez bir tohumu olacaktır. Şu an bizim üretimimizde Sivri Biber, Çerliston ve Dolma çeşitlerimiz bulunuyor. Yine tamamen yerli domates ve salatalık tohum üretimimiz de var ve bu tohumların denemelerini de bu bölgede yaygınlaştırmak istiyoruz. Biber tohumumuz dönüme 12 tona kadar ürün verebiliyor. Tamamen yerli bir tohumu bölge çiftçisinin kullanımına sunduğumuz için son derece mutluyuz. İnşallah bizlerin bu çalışmaları sayesinde üreticilerimiz tohumda dışa bağımlı olmaktan kurtulurlar’ dediler.

   Tek Tohum Yenişehir merkez olmak üzere Yolören, Çeltikçi, Karasıl, Menteşe ve Ayaz mahallerinde bu yıl ilk kez deneme ürünü gerçekleştirdiler.  Haber: Harun Sak

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yerli Tohumla Rekor Verim Bekleniyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.