Vedat Şemaki

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sekiz sayfalık haftalık yerel bir gazetenin boyutlarına sığmayacak kadar uzun, zorlu, başarı dolu bir yaşam öyküsü onunki.

Hemen hemen tamamı siyasi mücadelelerle geçmiş. Siyasetin hep olmak istediği yerinde olmuş. Her defasında başarıyla çıkmış girdiği yarışlardan. Hiç yenilmemiş. Yaşadığı ilçenin insanına, onlarla ilişkisine güvenmiş. Yaptıklarının tamamını onların gözü önünde yapmış. Tek başına kararlar almaktan kaçınmış. Her zaman çok iyi bir ekiple birlikte olmuş. “Ne yaptıysam onlarla yaptım.” Diyor.

Yenişehir`de tam dört dönem belediye başkanlığı yapmış. Yenişehir için bu anlamda tek örnek. Muhalif partiler her defasında daha güçlü adaylarla çıkmış onun karşısına. Ancak başaramamışlar. Ta ki 12 Eylül`e kadar.

12 Eylül sabahı Kaymakamlığa çağrılmış. Görevden alındığı söylenmiş. Kendine takınılan tavrı sevmemiş. “Verilmeyecek hesabım yok” demiş, bitirmiş konuyu. Sonra kendini görevden alanlar da pişman olmuşlar. Hatta yeniden önermişler ama kabul etmemiş. Bir daha da hiç istememiş başkan olmayı.

Sanıyorum herkes anladı, Vedat ŞEMAKİ` den söz ettiğimizi. Gazetemiz ayrıntı ilk röportajını Yenişehir`in siyasi hayatını, çok partili dönemden itibaren bilen hatta içinde olan Vedat ŞEMAKİ ile yapmak istedi.

“HİÇBİR GÜN KORKMADIM. KORSAYDIM YAPMAZDIM. KORKARAK İŞ YAPILMAZ.”

ayrıntı: Vedat ŞEMAKİ kim?

V. ŞEMAKİ: Türkmenistan Şemaki kasabasından gelen bir ailenin çocuğuyum. Babamın dedesi Hacı Hüseyin Ağa halen müze olarak kullanılan evin sahibi. Şemaki Camisinin minaresi dibinde mezarı var. Kendi vasiyeti üzerine oraya defnedilmiş. Kısaca, Yenişehir`in en eski ailesiyiz biz.

ayrıntı: Siyasetle geçmiş bir ömür.. Nasıl başladınız?

V. ŞEMAKİ: Dede ve dayım Ali CAN zaten siyasi kimlikleri olan insanlardı. Ben de ilk olarak demokrat partide gençlik kollarında başladım. Sonra parti kapatıldı. Yerine açılan Adalet Partisinin gençlik kollarını kurdum. Bir süre sonra ilçe yönetimine ve ilçe başkanlığına seçildim. 1967 yılında girdiğim ilk seçimde belediye başkanı oldum. En yakın rakibime 235 oy fark attım.

ayrıntı: Belediye başkanlığı ile birlikte hayatımızda ne değişti, zorlandınız mı?

V. ŞEMAKİ: Bir defa ben bu şehri çok sevdim. Başkan olmamla büyük bir mesuliyet aldığımı fark ettim. En zor dönemimdi. Her şeye yabancıydım. Ancak çok iyi bir ekibim vardı ve biz bütün kararları paylaşırdık. Meclis toplantılarından önce gündemle ilgili evlerde toplanır, ön hazırlık yapardık.

ayrıntı: 1967 de başladı. Ne zaman kaybettiniz?

V. ŞEMAKİ: Ben girdiğim hiçbir seçimi kaybetmedim. En yakın rakibimle aramdaki fark her katıldığım seçimde artarak devam etti. İkinci seçimde 300, üçüncü seçimde 400, dördüncü seçimde ise 541 oy fazla aldım. Son seçimde rakibim Mehmet AKALIN`dı ve çok sevilen bir insandı. Buna rağmen farklı kazanacağımı biliyordum. Hatta 500 oydan az fark olursa mazbatayı almam demiştim.

ayrıntı: Hiç tehdit edildiniz mi, korktunuz mu?

V. ŞEMAKİ: Çok tehditler aldım. Hiçbir gün korkmadım. Korksaydım yapmazdım. Korkarak iş yapılmaz.

“TURHANETTİN ERGÜNAÇ`IN VE MEHMET KAYA`NIN KAZANDIĞI SEÇİMDE AKTİF ROL OYNADIK.”

ayrıntı: Mensubu olduğunuz parti ile hiç ters düştünüz mü? Parti istemeseydi şunları ben yapmazdım dediniz mi?

V. ŞEMAKİ: Asla Olmadı. Bütün dönemlerde parti ilçe teşkilatı, meclis ve belediye çalışanı ile tam bir uyum içinde çalıştım. Belediye çalışanlarının sendikaları ile toplu sözleşmelerimiz olurdu. Ben her defasında onların istediğinin daha fazlasını verirdim.

ayrıntı: Dört dönem seçilmenizin sırrı ne?

V. ŞEMAKİ: Birincisi halkla münasebetler. En önemlisi bu. Halkla birlikte olamazsan bitersin. İkincisi ekip çalışması. Ben mesuliyeti dağıtırdım. Herkes önerisini de şikâyetini de söylerdi. Başka türlü tek aday dört dönem çıkamazdım. Devirirlerdi beni.

ayrıntı: İlk dönemim zordu. Dediniz. En rahat olduğunuz dönem hangisiydi?

V. ŞEMAKİ: Son dönemim. Hatta makamıma gittim, koltuğuma oturdum ve kendi kendime “Ey Vedat şimdi koltuğu dolduruyorsun” dedim. Çok rahattım. Yapılması ve yapılmaması gerekenleri her zamankinden daha iyi biliyordum.

ayrıntı: Korumanız var mıydı?

V. ŞEMAKİ: Ne koruması… Koruma ben. Koruma neyime benim… Kime karşı korunacağım. Ben zaten halktan biriydim. Öyle yaşadım.

ayrıntı: Yenişehir geçmiş dönemlerde devlet desteği alamadı deniliyor. Hatta Bursa-Ankara yolunun İnegöl`den geçmesi bile Yenişehir siyasetçilerinin etkisizliğinden olduğu söyleniyor. Siz bu düşüncelere katılıyor musunuz?

V. ŞEMAKİ: O yol işi öyle değil. O konuyu ben araştırdım. Yenişehir`den değil İnegöl`den geçmesi halinde 12 Km. daha kısalıyor. Devlette öyle işler olmaz. Ben ona inandım. Ayrıca benim dönemimde devlet ve hükümet desteği, yardımı alınmıştır. Hal binası, iki su şebekesi, beton çalışmaları bu destekle yapılmıştır.

ayrıntı: Yenişehir siyasetçileri size geliyor mu, ne konuşuyorsunuz?

V. ŞEMAKİ: Birçoğu geliyor. Yenişehir`le ilgili değerlendirmelerimi soruyorlar. Ben de `halkla ilişkilerinize dikkat edin, şikâyetleri dinleyin, çözüm bulun` diyorum. Ama bildiklerini okuyorlar.

ayrıntı: Seçime katılmadığınız dönemlerde Yenişehir siyasetini etkilediniz mi?

V. ŞEMAKİ: Hiç siyasetin dışında kalmadım. Turhanettin`in kazandığı seçimde ve Mehmet KAYA`nın seçiminde aktif rol oynadık. Tabi yine ekibimle.

ayrıntı: Bir dönem YESAŞ` a başkanlık ettiniz. Konuyla ilgili neler hatırlıyorsunuz?

V. ŞEMAKİ: YESAS Turhanettin ve İbrahim AY zamanında, 15 senede 4 Milyar kar etmişti. Benim dönemimde 57 Milyar kar etti. CHP`liler şaşırdı. Ben de `Hırsızlık yok, uğursuzluk yok` dedim.

ayrıntı: Son olarak gazetemizle ilgili düşüncelerinizi almak isteriz.

V. ŞEMAKİ: Basın çok önemli. Başarılar dilerim. Doğruyu yazın, takip edin. Güç olun, tek yanlı siyasete ağırlık vermeyin, hatanın üstüne gidin.

ayrıntı: Son bir soru daha.. Sizden sonra ki başkanların yaptıklarıyla ilgili olarak hiç ben olsaydım dediniz mi?

V. ŞEMAKİ: Çooook.

ayrıntı: Teşekkür ederiz.

V. ŞEMAKİ: Ben teşekkür ederim. Kolay gelsin.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vedat Şemaki

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.