Eleştiri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eleştiri iyi bir şeydir; bir ilgilenme biçimidir. Hemen savunmaya ya da saldırıya geçmeniz gerekmez. Eleştirilmek istemiyorsanız köşenize çekilip oturun. Hiçbir şey söylemeyin, hiçbir şey yapmayın, hiçbir şey olmayın Dozu iyi ayarlanmış bir eleştiri sağlıklı ilişkiler için gereklidir. “Dost acı söyler.” sözü boşuna söylenmemiştir. Bizi eleştiren kişi, bizimle birlikteliğini sürdürmek istiyor demektir.

Eleştiri yapan kişi eleştirmekten keyif almaya başlamışsa ya da hiç eleştirmiyorsa o kişi dost değildir.

Eleştiri, bir şeyin daha iyiye gitmesi ya da bir yanlışın düzeltilmesi için yapılır. Eleştiri, kişinin gelişmesini olumlu etkileyecek şekilde yapılırsa işe yarar. Öteki türlüsü saldırı, hakaret ve kıskançlıktır.

Bir konuyu, davranışı, sorunu, yapıtı ya da hizmeti eleştirecekseniz o alanlarda bilgi sahibi olmanız gerekir. Öyle kulaktan dolma, yüzeysel bilgilerle yaptığınız eleştiriler eleştiri değildir, zevzekliktir, bilgiçlik taslamaktır.

Bilgi sahibi ve birikimi olmadan eleştiri yapmak tam bir öngörüsüzlüktür. Eleştiri yapan kişiyi salak durumuna düşürür.

Eleştiri kişiye ayar vermek değildir. Kişi değil kişinin düşünceleri, eylemleri ve ortaya koyduğu yapıtları eleştirilmelidir. Kişi hedef alınırsa kırgınlıklara, kızgınlıklara yol açar.

Eleştiri yapılan kişiye açıklama olanağı vermek şarttır. Eğer bu fırsat verilmiyorsa ortalık karışır. İnsanlar birbirlerine düşer; çünkü yapılan iş küstahlıktır. Bir kimsenin onurunu yaralamak son derece tehlikelidir.

   Eleştiri düzgün şekilde yapılmalıdır. Eleştiri sadece olumsuz yanları arka arkaya sıralamak değildir. Yaptığınız eleştiriyi gerekçelendirmeniz gerekir. “Çok güzel olmuş.” demek ya da “Bence yanlış.” demek eleştiri değildir.

Sürekli övgü, geri bıraktırılmış ülkelere özgü bir dalkavukluktur. Gelişmiş ülkelerde yapılan objektif eleştiriler bireylerin önünü açar, onları yüreklendirir.

Burnu Kaf Dağına varanbazı kişiler eleştiriyi kaldıramazlar; kendilerini gelişmeye kapatmışlardır. Hemen karşı saldırıya geçerler. Eleştiri yapan kişinin kendisini kıskandığını, o yüzden çamur attığını söylerler. Böyle kişilerin özgüveni sıkıntılıdır. Yaptıkları işe kendileri bile güvenmemektedir.

   Gelişmek istiyorsanız eylemlerinizle ilgili eleştirileri dikkate almalısınız.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eleştiri
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.