Merhamet intikamdan iyidir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  Merhamet intikamdan iyidir           

 Kesin olan bir şey var. Merhameti çok söylüyoruz ama az hissediyoruz. Şu sıralar benden öğüt isteseler hemen “Merhametli ol!”derim. Merhametli olun çünkü karşındakinin hikâyesini bilmiyorsunuz. Merhamet intikamdan iyidir.

Anlarsan merhamet edersin, onun bir adım sonrası da affetmektir. Merhamet, gösterenin de görenin de içini ısıtır, merhametli olanlar güçlü ve mutludur. Benciller, kurnazlar, suçlular ve kibirliler ancak çıkarları için merhamet ederler.”Tanrının hoşuna gider de beni kayırır.”diye düşünürler.

Sevgiye olan özlemimizi, araştırma merakımızı ve insanlığın acılarına karşı duyarlılığımızı yitirirsek insanlığımızı da yitiririz.

Bazen merhametten maraz doğar ama bu olumsuzluk merhametsizliğin gerekçesi olamaz. İnsanların merhamet duygularını sömürenler, merhamet edilmemeyi göze almalıdırlar.

Faydasız merhamet insanları usandırır. Mikroba karşı merhamet göstermek hastaya karşı merhametsizliktir…

 Özgürlüğün olmadığı yerde eğitim de olmaz

   Çinli düşünür Huang-Ce, planının bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse fidan dikin, yüzyıl içinse insanları eğitin, diyor.

Ahlak ve görev bilinci yönünden çökmüş bir toplum ancak eğitimle kurtulur. Eğitim, insanın yeteneklerini geliştirme aracıdır. Eğitim tercihe bırakılamaz, su gibi ekmek gibi zorunlu bir ihtiyaçtır. İnsan, yaşadığı hayatı ancak eğitimle anlar ve değiştirir. Eğitim her şeydir, şeftali bir zamanlar acı bir bademdi, karnabahar üniversite eğitimi almış lahanadan başka bir şey değildir.

Eğitimli insan doğru işi doğru zamanda yapandır. İyi niyetli olabilirsiniz ama bu yaptığınız işin aptalca olmasını engelleyemez. Sorunlar ancak eğitimli insanlarla aşılabilir. Eğitimli insan diktatör olmaz, lider olur. Eğitim görmüş bir halkı yönetmek kolaydır ama köleleştirmek olanaksızdır. İşsizliği, yolsuzluğu, adaletsizliği önlemenin biricik yolu eğitimdir.

Özgürlüğün olmadığı toplumlarda eğitim de olmaz. Eğitimsiz insan inanmaya, koşullanmaya, kandırılmaya, kabullenmeye yatkındır. Eğitimli insanlar düşünür, tartışır, analiz yapar, soru sorar ve aklının ışığı doğrultusunda karar verir. Eğitilmiş insanların umutları ve hayatla ilgili düşünceleri, bilgisiz zenginlerden daha değerlidir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merhamet intikamdan iyidir
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.