Yenişehirli Aşçılar (5)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi Çarşısında bu meslekle uğraş verenlerden Musa ve Bekir Çimen kardeşler, Kerim Sınak ve oğlu Mehmet Sınak, Necdet İşsever ve oğlu Cem İşsever idi.  Çimen kardeşler ise bu işlerini Cumhuriyet Caddesinde de sürdürmüşlerdi.

Turhan Sırman, Zeki Eruysal, Cavit Faydalı ve Ramazan Kopuk’un işyerleri ise Yenihal de idi. Şaban Ece ile Kemal Çetin bu mesleğini hâlâ burada sürdürmektedirler.

Bursa Caddesinde Mahir ve Nadir Aktı kardeşlerin içkili lokantaları vardı. Bu cadde de Öğretmenler Lokali de vardı. İçkili lokanta gibi hizmet veren bu mekânda, müşterilerin çoğu öğretmendi. Daha sonra Yenihal’e taşındı. Orada da Öğretmenevi olarak aynı hizmetleri sunardı. Ne yazık ki kapandı.

Memurlar Kulübünün de lokali önce Yeni Sinema Binasının bulunduğu yerdeydi. Sonra Yenihal içindeki bugünkü yerine taşındı. Bu lokalinde içkili restoranı vardı. Müsteciri Tombik Ali burada 28 yıl çalıştırıp dernek lokalinden emekli olan ilk müstecirdir.

Ayrıca Memur Emeklileri Lokalinde de içkili restoran vardı. Burasını da uzun yıllar Çelebi Köylü Mustafa Kırtay çalıştırmıştı. Şimdi ise Murat ???? işletmektedir.

Akbank Yenişehir Şubesinin olduğu yerde ise Şarklüp vardı. Bu mekânın zemini lokal, üst katı da restorandı. Müsteciri de Sarı Muhittin’di. İlçemizin ileri gelenleri buraya çıkardı. Burası birinci sınıf lokanta gibiydi. Sadece üye ve onun misafirlerine hizmet verirdi. Birde ilçemize yeni atanan memurlara hoş geldiniz, gidenlere de veda yemeği vermek gelenektendi. Şarklüp buradan Şemaki Camiinin batısına taşındı. Buradan da Yenihal deki yerine nakledildi. Yirmi yıla yakın Hal içinde faaliyet gösterdi. Son müsteciri de Zekai Dönmez’di. İki binli yıllarda kapanınca, bu gelenekler de yok olup bitti.

Kabak Hasan Dumrul’un işyeri Eski Belediye Başkanlarından Ali Can’ın kereste atölyesiydi. İçkili restoran olarak çalışan bu mekânda sunulan kabak tatlısı Kabak Hasan’ı meşhur etmişti. Kabak Hasan iyi bir esnaftı. İnceden espri yapmaya bayılırdı. Müşteriyi diliyle ağırlardı.

Bir ara Ali Bilgiç ile Bursa’daki şair dostlarımızı burada ağırlamıştık. Ne zaman onlarla bir araya gelsek, özellikle Gazeteci Şair ve Yazar ağabeyimiz Muvaffak İnan o günleri yad ederken, kabak tatlısının tadını unutamadığını söylüyor. Daha sonra o da işyerini Hal içine nakletmişti.

Neşet Öden’in meyhanesi Yeni Sinema binasının altındaydı. Burasını daha sonra Mustafa Kölek çalıştırmıştı. Ocak başında Manda Ahmet olurdu. Buraya gelen etini ona teslim eder pişirme işini Manda Ahmet yapardı. Burada sadece soğan ve elma bulunurdu. İçecek olarak da şarap çeşitleri vardı. Buradaki gırgır hiçbir yerde yoktu. Çünkü ağzı laf yapan doğaçlamalarıyla milleti gülmekten kırıp geçiren Manda Ahmet konuşurken asla gülmez, ciddi tavırlarıyla espri yapar, herkesi de inandırırdı. Bu mekânın devamlı müşterileri Yaylı Mehmet, Canavar Şükrü, Turi Hasan, Arap Ali, Tabakhaneli Canavar Şükrü, Şekerci, Tintin, Alos, ilçemizin meşhur tipleriydi. Hepsi de laf ebesiydi. Onların bulunduğu yerde keder olmaz her zaman neşe olurdu. Kölek Amca bu işyerini kapatıp, Levent Sokağa taşınınca, burasını içkili lokanta tarzında, oğullarıyla çalıştırmaya başladı. Manda Ahmet de İznik’e giderek orada yaşamaya başladı. Fakat o da genç yaşta hayata, acı bir şekilde veda etmişti.

Daha sonraki yıllarda Hal içinde Zeki Dörtkardeş’in Arkadaş ve Ahmet Arlanoğlu’nun da Çağmen Restoranları faaliyete geçti.

Devamında ilçemizin farklı mekânlarında pide salonları açıldı. Beraberinde dönercilikte yaygınlaştı. Seyyar arabasıyla Çarşı Camii civarında dönercilik yapan da merhum Fahri Selçuk’tur.

Bu meslekle uğraş veren diğer aşçı esnafımızı alfabetik olarak şöyle:

Adem Cevahiroğlu, Ali Dündar, Ali İhsan İstek, Cemal Üzülmez, Erdoğan Şen, Eyüp Sert, Fahri Çavdar, Fikret Acar, Habil Sert, Hasan Ulutaş, Hasan Üzülmez, Hüseyin Darıağa, Hüseyin Pirinçci, İbrahim Özel, İsmail Güneş, İsmail Sert, İsmet Tozban, Mehmet Özkan, Musa Çimen, Nazmi Dönmez, Nihat Taner, Orhan Üstün, Osman Özlem, Ramazan Şen, Ramazan Şenyüz, Recep Sert, Rıfat Faydalı, Sami Faydalı, Sedat Ergüven Gündüz, Selahattin Korkmaz, Selahattin Şenarya tespit edebildiklerimdir.

Emeği geçen herkesi kutluyor, hayata veda edenleri ise rahmetle anıyorum

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Aşçılar (5)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.