Manipülasyon

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Manipülasyon: 1.ad. hareket verme, harekete geçirme, yönlendirme, etkileme.2.mec. (bir işe) parmak karıştırma.

Biz sanırım çoğunlukla ikinci anlamında kullanıyoruz. Sanki dilimize yeni eklenmiş gibi bu aralar ya da anlamını ifade eden durumlar daha sık yaşanıyor bilemiyorum.

Gerçek olan bir şey var ki, televizyonda, günlük hayatta, ikili ilişkilerde kısaca her alanda çok sık karşımıza çıkıyor.

Nedenini sorgulamak aklınıza geldi mi bilmiyorum ama ben sıklıkla karşıma çıkan şeyler üzerine düşünürüm hep.

Neden manipülasyon var mesela hayatımızda? Neden birilerinin bizi manipüle etmesine izin veriyoruz? Neden birilerini manipüle etmeye ihtiyaç duyuyoruz? Neden kendimizi manipüle ediyoruz? Belki de hiç farkında değiliz yaptığımızın.

Zor bir durumda kaldığımızda kendimizi kurtarmak ya da savunmak için, belki karşımızdaki bizi daha çok onaylasın diye, belki bir başarıyı ya da ilgiyi kendimize hak gördüğümüz için, belki de başkaları adına onlardan daha doğru bildiğimizi düşündüğümüz ve iyiliklerini istediğimiz için.

Bu durumda psikolojik manipülasyon çıkıyor karşımıza.

Psikolojik manipülasyon: İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri halde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Bu etkileme ve yönlendirme sonucu insanlar davranış değişikliği ya da kanaat değişikliği gösterebilirler.

Birçok sebebi olabilir tabi ki . Ancak dikkat edin hepsi kendi çıkarımıza hizmet ediyor. Başkalarının iyiliğini düşündüğümüzü iddia ettiğimiz durumlarda bile.

Aslında insan doğası gereği kendisiyle ilgili olmayan hiçbir şeyle ilgilenmez ve kendi aleyhine hareket edemez. Dolayısıyla çok naif nedenlerle de olsa başkaları için yaptıklarımız, temelde kendimiz içindir. İyi hissetmek gibi basit bir nedenle bile olsa.

Bu nedenle bazen kendimizi dahi manipüle edebiliyoruz farkında olmadan. Peki, neden yapıyoruz bunu? Kötü bir insan olduğumuz için mi?

Asla değil. Ben özünde herkesin iyi olduğuna, kötülüğün sonradan kazanılan bir savunma mekanizması olduğuna inanıyorum.

Manipülasyonun temel nedeni bence yeterince güçlü duramamaktan ileri geliyor. Yalnızlık korkusu, sevilmeme ya da başaramama endişesi vb. bizi dürüst olamamaya itiyor.

Tabii ki kimsenin kendi aleyhine hareket etmesini beklemiyorum. Ancak lehine olmayacak durumlarda da objektif olabilmeli, dürüst davranabilmeli bence.

Sonucu ne olursa olsun dürüst olmanın kazancı vicdan rahatlığı olacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Manipülasyon
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.