“Tarımsal Üretim Ülkenin Geleceğidir”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği'nin Yeni Binası Hizmete Açılırken, Birliğin Mali Genel Kurulu Gerçekleştirildi.

Süt Birliği'nin 3 katlı hizmet binasının resmi açılışının ardından Şehit Üstsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ne geçildi. Burada yapılan konuşmalarda süt üretimi başta olmak üzere tarımsal üretimin ülkenin geleceği bakımından önemine dikkat çekildi.

Eski Tarım Bakanı Faruk Çelik de döviz kurunun artmasıyla yem fiyatlarının kontrol edilemediğini vurguladı. Çelik, "Arada oluşan bu makas sübvanse edilmelidir. Aksi halde dişi hayvan kesimlerini durdurulamaz. Buna mecbursunuz. Çünkü süt stratejik bir üründür" dedi.

"Gençler Köyde Kalmak İstemiyor"

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna da gençlerin köylerde kalmak istemediğini anlattı. Tuna, "Gençlerimiz köyde kalırsa, evlenecek kız bile bulamıyor. Ne tarım ne hayvancılık yapılabilir böyle giderse köylerde. Gençlerin köyde tutulması gerekir" diye konuştu.

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği'nin mali genel kurulu yapıldı. Genel kurul öncesi Birliğin Hıdırbali Mahallesi Saırosman Sokak'taki yeni binası hizmete açıldı.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ndeki genel kurulda konuşan eski Tarım Bakanı Faruk Çelik, tarım politikalarına değindi. Çelik şunları kaydetti:

Çelik: Tarım anlayışı milli olmalıdır

Tarım ve hayvancılık ilk insandan beri çok önemli. Olmazsa olmazdır. Son insana kadar tarım yok insan yok, tarım yoksa aslında sanayi de yok. 5 yıldır haykırıyorum. Tarım! Tarım! Ama ille de milli tarım. Tarım milli olmazsa olmaz. Milli eğitim, mili savunma, milli tarım. Gıda yok olduktan sonra yaşamın bir anlamı kalmaz. 2050'de dünyanın nüfusu 10 milyar olacak.

Gıda konusu paraya endekslenemez. İthal ederiz olur biter diyemeyiz. Vallahi yanlış yaparsınız. Bu doğru mantık değildir. Toprağınız neyi üretmeye müsaitse planlama yapmak zorundasınız. Planlı üretime geçilmelidir. Ayrıca toprağa sahip çıkılmalıdır. Tarımsal sit alanı ilan edilen ovaların sayıları artmalıdır. Tarımsal sit alanında çivi bile çakılamaz. Tarım üretimle kendisini, üreticiyi, milleti geleceğe taşıyabilir.

Süt yoksa et de yoktur. Hayvancılık yoksa bitkisel üretim eksiktir. Hayvancılık önemsenmelidir. Süt üreticisi kırılırsa, hayvan ithalatı başlar. İthalat yabancı çiftçiyi zengin eder. Süt ihmal edilmeyecek bir üründür. Sütteki yanlış politika hayvanların kesilmesine neden oluyor.

Kur artıyor, yem fiyatları kontrol edilemiyor. Bu arada oluşan makası sübvanse etmelisiniz. Aksi halde dişi hayvan kesimlerini durduramazsınız. Buna mecbursunuz. Süt stratejik bir ürün. Fiyatı artınca enflasyon da artıyor. Sütü satan sanayicinin kazancı üreticiden fazla olmamalıdır."

Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna da şunları kaydetti: "2020 yılında süt üretimi günlük 290 tondu. 2021'de 155 ton olarak seyrediyor. Devlet destekleriyle o zamanlar Özel İdare kaynaklarıyla süt soğutma tankları getirmiştik. Bu tanklar olmasa üreticinin daha fazla süt desteği almasını sağladık. Destelerle 3 milyon olan toplam süt geliri 16 milyon liraya çıktı. Çok faydalı hizmet yaptığımız anlaşılıyor. Girdi maliyetlerini aşağıya çekebilmek için birçok malzemeyi piyasa değerinin altında satıyoruz. Bir hayli aşağıda. Bazı büyük şirketler ucuz fiyattan satmamızı engellemeye çalışıyorlar. İhtiyaçları olan her şeyi Birlik’ten alıyorlar ortaklarımız.

Devlet desteği 1 Marttan itibaren 1 liraya çıkarıldı. Bu çok yüksek bir artış oldu. Yetkililere teşekkür ediyoruz. Son 3 yıldır üretici fiyatlarına baskı yapıldı. Ülke genelinde süt üretimi azalıyor. Süt fiyatlarına destek artırıldı. Bu da yeterli değil. Önümüzdeki aylarda artış bekliyoruz. Elektrik aylık 3 bin 500 liraydı. 7 bin 500 liraya yükseldi.

Köylerimizde yeni yetişen genç kalmıyor. Kalırsa, evlenecek kız bile bulamıyor. Ne tarım ne hayvancılık yapılabilir böyle giderse köylerde. Gençlerin köyde tutulması gerekir. Pandemi tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yiyecek sıkıntısı baş gösterdiği bir dönemde. Ülkemizde böyle bir sıkıntı yok. Çiftçi bu alandan çekilirse bizleri daha kötü günler beklemektedir."

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Tarımsal Üretim Ülkenin Geleceğidir”
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.