Yenişehir Köyleri (Çiçeközü Köyü 3)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köyde Kültür ve Ekonomi

Köy halkı balkanlardaki örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini devam ettirmekle birlikte değişen dünyaya da ayak uydurmaktadırlar. 1998 yılında köylüler tarafından Çiçeközü Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği (YENÇİDER) kurulmuş ve bu dernek vasıtası ile köyden göç edenler bir arada tutulmaya çalışılmaktadır. Dernek girişimleri ile her yıl Haziran ayının ikinci pazar günü Üçoklu mevkiinde geleneksel olarak köy şöleni düzenlenmektedir. Son yıllarda halkın şölene ilgisinin azalması ve şölen alanının baraj inşaatı altında kalması bu güzel geleneğin aksamasına sebep olmuştur. Sonradan şölen köylülerce Yolarası da denilen Koraş çeşmesinin alt tarafındaki meşelik alana alınarak devam ettirilmektedir. Güven ve birincil ilişkilerin mevcut olduğu köyde kapılar kilitlenmez, komşuluğa değer verilir. Ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Erkan Can 1 Kasım 1998 tarihinde bu köyde doğmuştur.

Ekonomisi tamamen tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım alanları miras yöntemi ile çok parçalanmış durumda iken son yıllarda yapılan arazi toplulaştırması ile düzen getirilmiştir. Hayvancılık ise yeterince gelişmemiştir. Dokuz bin dönüm ekilebilir arazisi bulunan köyün sulanabilir arazisi de oldukça fazladır. Genel olarak köyde ekimi yapılan ürünler; buğday, arpa, ayçiçeği, fasulye, salatalık, domates ve yemlik bitkilerdir. Köyde ayrıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi mevcuttur. Kooperatif süt alımı ve depolaması yapılmakta, buğday alınmakta, köylünün yem ihtiyacı karşılanmaktadır. Köyde eskilerde yapılan süpürge imalatı da bugün tamamen yok olmuştur.

Gölet

Oldukça geniş bir havzaya sahip olan gölet Sülüklügöl, Bahçecik, Cemiyet ve Koyunköy havzalarından gelen yağmur ve kar suları ile beslenmektedir. Özellikle Bilecik’e bağla Bahçecik Köyündeki Subatandan yer altına girip Çiçeközü Köyü Üçoklu mevkiinde ve barajın hemen başlangıç noktasındaki Suçıkan denilen yerden gelen akıntı Çiçeközü Göledinin en büyük can damarıdır.

7 Ocak 1997 tarihinde ihale edilen baraj inşaatına 13 Mayıs 1997 tarihinde başlanmış ve 16 Ocak 2013 tarihinde barajda su tutulmaya başlanmıştır. Temelden yüksekliği 53,5 metre olan baraj 4,90 milyon m³ su biriktirme hacmine sahiptir. Yapıldığı yıl itibari ile su kapasitesi bakımından Bursa’nın 6 ıncı büyük barajı olarak planlanmıştır.

Köyün Nüfus Gelişimi

19. yüzyıl sonunda üç sülale ile kurulan köy zaman içerisinde gelen diğer muhacir aileler ile birlikte 35 haneye kadar yükselmiştir. Köye ait nüfus bilgisi olarak elimizde ilk kayıt 1898 Bursa İl Yıllığıdır. Bu yıllığa göre Yarhisar Nahiyesine bağlı gözüken köy için “Ulumbe” ismi zikredilmektedir. Söz konusu yıllıkta nüfus verisi olarak da 38 hanede 177 kişinin yaşadığı şeklinde kayıt yer alır.

1927 yılı Salnamesinde tekrardan nüfus bilgileri. Verilen köyün bu tarihte nüfusu 122 hanede 329’u kadın, 320’si erkek olmak üzere 649 kişidir.

1940 yılı nüfus verilerine göre 758 kişinin yaşadığı köy, 1955’de 948 nüfusa sahiptir. 1970 yılına gelindiğinde Yenişehir ilçesinde nüfusu 1.000’in üzerinde olan üç köyden birisi olan Çiçeközü Köyünün nüfusu 1.046’dır.

1990 yılında gerileyen nüfus 951 kişiye düşmüş ise de, 1997 yılında 1.028 kişi olarak tespit edilmiştir. 2000 yılı nüfusu 1.488, olan köy 2007 yılında nüfusun tekrardan gerilemesi ile 877 kişiye, 2012 yılında ise 559 kişiye kadar inmiştir. 2021 yılı son nüfus verilerine göre köyde 250’si kadın 236’sı erkek olmak üzere toplamda 486 kişidir.

Köy genel manada çalışma ve eğitim nedeniyle göç verse de özellikle son yıllarda Bursa ve diğer şehirlere göç eden, buralarda emekliye ayrılanların köye tekrardan dönüş yapması ile canlanmaya başlamışsa da köyde yaşayan birçok kişinin ikametlerini köye almamaları nedeniyle mevcut nüfusundan daha kalabalıktır.  Haftaya:  Köyün Tarihi Eserleri ve Kalıntılar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Çiçeközü Köyü 3)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.