Yenişehir Yenilenebilir Enerji İle Tanışıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye Başkanı Süleyman Çelik, BEBKA destek programı kapsamında “Yenişehir Tarım Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi” fizibilite çalışması tanıtım toplantısına katıldı.

Belediye Meclis Salonumuzda düzenlenen tanıtım toplantısına Başkan Süleyman Çelik’in yanı sıra, Kaymakam Süleyman Yılmaz, AK Parti İlçe Başkanı Adnan Kamıl, Belediye Meclis Üyeleri, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, BEBKA Temsilcileri, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) doğrudan faaliyet destek programı kapsamında, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesince hazırlanan “Yenişehir Tarım Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi” fizibilite çalışması tanıtımı yapıldı.

Yenişehir Belediyesinin iştirakçisi olduğu bu proje, Yıldırım Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş. Yenişehir Sulama Birliği ile kamu STK işbirliği sağlanarak, tarım havzalarında enerji ve su yönetiminin yenilenebilir kaynaklarla desteklendiği inovatif ve örnek proje olarak planlanmıştır.

Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi yetkililerinin proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“Ülkemizde tarım sektörü, son yıllarda azalan su kaynakları, toprakların verimsiz kullanımı, üretim stratejilerinin plansızlığı gibi olumsuzluklarla birlikte artan nüfus ve gıda talebine karşı tüm dünyada olduğu gibi, önemli problemlerle karşı karşıyadır. Genel enerji tüketimimizin yaklaşık %5’ini kullanan tarım sektöründe enerjinin verimli kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji politikaları ve stratejik yol haritalarında yer alması bir zorunluluk olmuştur.

Bu çalışma Bursa Yenişehir tarım havzası referans olmak üzere; tarım havzalarında enerji ve su kaynakları yönetimini, yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte ele alan bir fizibilite çalışmasıdır. Ayrıca bu tür havzalarda tarladan markete kadar lojistik zincirde ürünlerin işlenmesi, soğuk muhafazası gibi süreçler için entegre tesisleşmenin önemi değerlendirilecektir. Çalışmada tesislerle birlikte havzanın enerji ihtiyacının karşılanmasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin önerilere yer verilecektir.

Bu fizibilite çalışması, başta güneş olmak üzere ülke kaynaklarını temel alan ve yerli üreticiyi destekleyecek, inovatif bir proje örneği oluşturacaktır. Bu kapsamda 5MW kurulu kapasiteye sahip santral için öncelikle su ve enerji yönetimini temel alan ve güneş enerjisi destekli yoğunlaştırılmış, güneş teknolojilerinin ülkemizde kullanımına imkan verecektir. Günümüzde kurulu işletme performanslarının maksimum %15’lerde olduğu PV teknolojilerinin yerine kümülatif performansları %40-50’leri bulan yoğunlaştırılmış teknolojilerin kullanılacağı alternatif bir çalışma yapılması planlanmıştır. Ayrıca enerjinin verimli kullanımı ve açığa çıkacak atık enerjinin entegre tesiste kullanılmasıyla birlikte çevreci bir alt yapı kazanılacaktır.

BEBKA’nın desteklediği ve yerel iştirakçilerle zenginleşen bu proje kapsamında, enerjinin yaklaşık % 75’inde dışa bağımlı olan ülkemizde yenilenebilir kaynakların tarımsal alanlarda yaygınlaşmasına ve verimli kullanımına imkan yaratacak bu proje fizibilitesi, yerli imalat teknolojilerinin gelişmesine de katkı sağlamasıyla da önemlidir”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Yenilenebilir Enerji İle Tanışıyor

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.