Küfür diye bir sorunumuz var

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küfürlü konuşmanın, anlatıma akıcılık getirdiğine inanan insanlar, yanıldıklarını anlamalıdır.

Futbol sahalarında yaşanan açık adres kitlesel haldeki küfür, şehirlere, sokaklara, hatta okullara yayıldı.

Önceleri ağzından kaçırdığı için tedirgin olup ‘birileri duydu mu acaba’ endişesi yaşayanlar bugün artık avazlarının çıktığı ve dillerinin döndüğü her türlü küfrü rahatsızlık duymadan söyleyebiliyorlar.

Kişilik oluşumunun okul öncesi dönemde yani 0-6 yaş arası oluştuğu genel olarak kabul edilmektedir. Buradan hareketle küfrün kaynağında aile ortamını aramak yanlış olmaz. Bu insanlar bu küfrü aile ve aile çevresinde öğreniyorlar. Tıpkı yaşamlarının sonraki döneminde vazgeçemedikleri diğer olumsuz alışkanlıkları öğrendikleri gibi.

Şehir içinde kısa bir yürüyüş anında bile yüzünüzü kızartacak küfürler duymanız kaçınılmaz. Birilerinin birilerine ya da birilerinin sanal kişi ya da kurumlara çoğu kez hiçbir neden yokken ağız dolusu ettikleri küfürler son dönemde çirkin boyutlara ulaştı.

Kısa vadede kaynağa inmek, sorunu kaynağında kurutmak mümkün görünmediğine göre ikinci bir seçenek olarak okullarımızda eğitim gören binlerce öğrenciyle işe başlanabilir. Çünkü bu konuda okullarımız da masum değil.

Hangi durumlarda küfür ettikleri, nasıl azaltılabileceği, küfrün neden yanlış olduğu gibi boyutlarıyla tartışılması halinde birtakım sonuçlar alınabileceğini düşünüyorum.

‘Gel de küfretme’ diye içinde bulunduğu durumu açıklamaya çalışarak küfür edenler olduğu gibi, böyle bir gerekçesi olmadan adeta konuşma üslubu haline getirenler de var.

Öncelikle küfürlü konuşmanın bir çaresizlik olduğu, hiç kimseye yakışmadığı herkese anlatılmalı ve ikna edilmelidir. En azından bu üslubundan dolayı çevresi tarafından yadırgandığının farkına varması sağlanmalı ve küfür edenleri uyarmak gereği duyulmalıdır

Kısaca, konu enine boyuna tartışılmalı. Çözüm önerileri değerlendirilmeli. Azaltılmasına yönelik çalışmalar desteklenmelidir.

Özellikle işi eğitim olan insanlar ‘Bu maalesef böyle’ diyerek kabullenmemeli. Çünkü sorun eğitim sorunu. Küfür eden herkesi polis marifetiyle cezalandıramayacağımıza göre bu alışkanlığın okullarımızda sürdürülmesine fırsat verilmemelidir.

Küfür, düzeltilmesi gereken bir olumsuzluk. Yok sayılmamalı, görmezden gelinmemeli.  Ciddiye alınıp o ölçüde de gereği yapılmalı. En önemlisi ise önce bu konunun bir sorun olduğu kabul edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Küfür diye bir sorunumuz var
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.