Okullarımızdaki önemli bir eksiklik

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
27 Mart, Dünya Tiyatrolar Günü. Her yıl yapılan türlü etkinliklerle, tiyatronun ne olduğu, önemi, sorunları dile getirilir.
Ancak günün ve öneminin farkında olanlar bile yazdıklarında, konuştuklarında samimi olmayı başaramaz.
Tiyatro, ana dilimizi doğru, yerinde ve etkili konuşmayı öğretmede, sözcük dağarcığını zenginleştirmede önemli bir araçtır.
Tiyatro bu yönüyle anaokullarımızdan üniversitelerimize kadar her seviyedeki öğrencilerimize bir şeyler anlatmanın en kolay yollarından biri kabul edilir.
Öğrencinin beğendiği, benzemek istediği insanları görmesinin, onları anlama ve tanıma imkanı bulmasının yoludur tiyatro.
Tiyatronun öneminin en çok bilindiği yer olması gereken okullarımızda durum böyle değil. Okullarımız bu güçlü anlatım yönteminden yararlanamıyor.
Yenişehir’de 10 ortaokul, 8 lise var. Bu okullarımız tiyatronun neresindeler? Bu okullarda çalışan 50 Türkçe ve Edebiyat öğretmeni hangi sanatsal ve kültürel etkinliğin içinde yer alıyorlar. Kaç tanesi tiyatro ve benzeri bir çalışma için çaba içinde.
Oyun yazma, oyunlaştırma, aytışma, açık oturum, panel, konferans…. gibi. Hangi etkinliği gerçekleştiriyor?
Bunlar çok sık yapıldı da sonuç mu alınamadı? Sonuç alındı da alınan sonuçlar hoşumuza mı gitmedi?
Bunlar yapılmadı. Yapılmıyor. Nedeni de bu öğretmenlerimizin yeteri kadar istekli olmaması.
İlçemizde 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ile ilgili bu yıl da bir etkinlik yok. Bırakın bir tiyatro sergilenmesini, bu konuda gösterilmekte olan bir çaba bile yok.
Tiyatronun önemi, okullarımız tarafından biraz ciddiye alınabilseydi, her okul hatta her sınıf, her yıl hatta yılda birkaç kez bu çalışmayı yapılabilir, her defasında farklı ve daha fazla sayıda öğrenci, bu çalışmanın içine dâhil edebilir ve gelenek haline gelebilirdi.
Belki o zaman, tiyatronun bir öğrencinin yaşamına neler kattığı da daha kolay gözlenebilirdi.
Kitap okumadan, tiyatro izlemeden, öykü yazmadan, okuduklarını yazdıklarını paylaşma şansı bulamadan mezun olan öğrenciler yetişiyor.
Farkına varılıp giderilmesi gereken önemli bir eksiklik.
 
 
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Okullarımızdaki önemli bir eksiklik
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.