Organizmanız güçlü olabilir, yakışıklı ya da güzel olabilirsiniz.
Peki, mutlu musunuz? Yaşamaktan zevk alıyor musunuz? Çevrenize uyum sağlayabiliyor musunuz? Yaptığınız iş sizi tatmin ediyor mu? Tutarlı mısınız? Zorluklarla savaşabiliyor musunuz? Sınırlarınızı biliyor musunuz?
Kendinizi tanıyor usunuz? Siz, gerçekten siz misiniz? Sizin siz olduğunuzdan emin misiniz?
Kendinizle tanıştınız mı? Tanıştırıldınız mı? Yoksa “Kendim” taklidi mi yapıyorsunuz?
Kendinizle kavga etmeyi göze alabilir misiniz? Siz, tanıdığınız en güvenilir kişi misiniz?
Kendinize yaptırım uygulayabilir misiniz? Kendinizi yorabilir ve kendinizle yorulabilir misiniz?
Ağaçların güçlü olabilmesi için doğru budanması gerekir. Siz de kendinizi akıllıca budayabilir misiniz?
İstedikleriniz gerçekten istediğiniz şeyler mi? Onları seçerken çevrenizdeki insanların isteklerinden etkilenmediniz mi?
Taklit ettiğiniz, örnek aldığınız, özendiğiniz rol modelleriniz olmadı mı? Onların davranışlarını, konuşmalarını, giyim tarzlarını benimsemediniz mi?
Böyle devam edemezsiniz. Kendiniz olmakta daha fazla gecikirseniz yaşamınızı ziyan edeceksiniz.
Kendini tanımak dünyanın en zor dersidir, çok çalışmak gerekir. Öğrendiklerinizi yeni durumlara uygulamanız gerekir.
Kendinize giden yolda adım atmak, sorunların kaynağına ulaşabilmek, kendi cümlenizde özne olabilmek, yaşadıklarınızdan ders çıkarmak zordur, tatsızdır.
Kendinizi tanıma sorumluluğunu gösterin. Kendinizden sır saklamayın. Kim olduğunuzu bilirseniz her şey daha kolay olur; derinlik kazanırsınız, iç görünüz zenginleşir. Hiç ummadığınız şeyler/kişiler gözünüzde değerlenir ya da çok değerli bulduklarınız yerle bir olur.
İnsan en iyi kendisiyle büyür, kendisini büyütür; kendisini bir köşeye atamaz, atmamalıdır; atarsa kendisini sorgulayamaz, zayıflıklarını göremez, değişemez.
Kendinizi tanırsanız gereksiz beklentilere girmezsiniz, özgürleşirsiniz. Kendinizi tanırsanız büyürsünüz, olgunlaşırsınız, gelişirsiniz.
Peki, insan kendisini nasıl tanır? Bunun bilinen bir yolu bir yöntemi var mıdır?
Kendinizi Dekart’ın şüphecilik yöntemiyle tanıyabilirsiniz. Bu yöntem, şöyle bir ana düşünceden yola çıkar:
Evde, okulda, çevrede sizlere öğretilen değerler hatalı olabilir, eksik ya da gereksiz olabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey, başkaları tarafından yüklenen bu değerleri yok saymaktır. Bunu yapabilirseniz değer sandığınız şeylerin toplumun etkisiyle yüklenilmiş sahte nitelikler olduğunu görürsünüz.
Bunun adına farkındalık denir.
Ahlak, namus, iyilik, kötülük, güzellik, çirkinlik, ayıp, günah vb. kuralların size öğretildiğini ve bunlara uymanız için zorlandığınızı fark edersiniz.
Halıyı kaldırıp süpürdüklerinize bakmadan ve onları atmadan kendinizi tanıyamazsınız. Kendinizi tanıyamazsanız kendinize ve çevrenize yabancılaşırsınız.
Kendinizi tanımak için öncelikle kusurlarınızı ve zayıflıklarınız görüp sorgulamanız ve kabul etmeniz gerekir; kabul etmezseniz kendinizden uzaklaşırsınız.
Kendinizi kandırmayınız.
Kendinizi tanımak için Kendinize dil dökmeniz gerekir; kendinizin dinlemesini sağlamalısınız. Eğer gerekiyorsa kendinize tekme tokat girişmekten çekinmeyiniz.
Kendinizi evin bir köşesine bırakılıp unutulan bir eşya durumuna düşürmeyiniz.
Kendinizi tanırsanız sizi sizden çalmalarına fırsat vermezsiniz; öngörü yeteneğiniz artar, başkalarını daha iyi tanırsınız.
Kendinizi tanımadan özgürleşemezsiniz. “Korkunun Gözleri Çoktur” kitabından