Siz benim canım, sol yanımsınız. Anlatabildiğim dostlarım, ağlayabildiğim kardeşlerimsiniz.
Doğruluğunuzun değerini bilmeyenlere yanlış olun çünkü yanlış insanlarla iyi geçinmeye çalışmak iki yüzlülüktür.
Kötülerin ve vizyonsuzların sizi incitmelerine katlanamam.
Arsızların kazandığı ve güçlü olduğu bir dünyada ziyan olmamak için saflarınızı sıklaştırın.
Unutmayın! En tehlikeli düşman bize benzeyip bizden olmayandır. Yolumuz civan mert yoludur.
Yüreğinde kibir olanları çağırmayın. Şiirsiz girilemeyecek bir yürek taşıdığınızı biliyorum.
Sevgiyi, saygıyı, dürüstlüğü, adaleti, merhameti unutanların palazlanmalarına fırsat vermeyin.
“ Kula Minnet Eylemem” kitabından
——————————-
Vicdanınızın Öğrencisi Olun
Vicdan, kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan bir güç şeklinde tanımlanabilir.
Vicdan bir iç sestir ve ahlakın ibresidir. Eğer onu öldürmediysek yanılmaz bir yargıçtır. En mükemmel adalet vicdandır. İnsan kendi vicdanından bir şey gizleyemez.
Onurlu insan, vicdanını yitirmeyendir. Onurlu insan, inandığı davada sonuna kadar devam eder. Davasını yitirse bile kazandığı çok değerli bir şey vardır, o da vicdanıdır.
Vicdan, içimizden geçen “Biri görüyor olabilir.”sesidir. Bir insanı değerli yapan, hırslarından kurtaran vicdanıdır. Vicdan en iyi ahlak kitabıdır.
Huzur dolu bir yürekle bir parça ekmek, vicdan azabı ile yaşanan zenginlikten bin kat daha iyidir. Dürüst yaşayan, her zaman haktan adaletten yana olan insanlar, takdir edilmeseler bile vicdanları rahat olur.
Sadi’nin dediği gibi “Sanmayın ki her kalıbın içindeki insandır, insanı farklı kılan vicdandır.” İyi bir vicdan en rahat yastıktır.
Nazım usta çok haklı: “İnsanlar işlerine gelince değil de vicdanlarına değince iyilik yapsalardı bu gün çıkar ilişkileri değil gerçek sevdalar yaşanırdı.”
İnsanlar kötülükleri vicdanlarının zayıf oluşundan dolayı yaparlar. Kötü bir işin tanığı vicdanımızdır. Vicdanımız bizi eleştirmezse başkalarının eleştirilerinin hiçbir anlamı yoktur.
Vicdanlı kişi olayları sorgulamadan, araştırmadan karar vermez. Eğer temiz bir vicdanınız varsa hayatta hiçbir eksiğiniz yok demektir.
Kötülük yapmaya niyet edenler önce vicdanlarını susturacak bir neden bulurlar. Çıkarlar konuşmaya başlayınca vicdan susar. Sefalet ve cehalet vicdanı zayıflatır.
Bazıları vicdanlarını içlerinde taşımazlar; dilinde, midesinde hatta cüzdanlarında taşırlar. Dalkavuklar, hırsızlar, din istismarcıları, yetim hakkı yiyenler, yalancılar böyledir.
Göz yumulan yalanlar, hiç gerçekleşmeyen ya da çok geciken adalet vicdanları acıtır. Hırsızın asıl soyduğu yer kendi vicdanıdır. Yasalardan daha büyük olan insanın kendi vicdanıdır. Hiçbir suçlu kendi vicdanından berat edemez.
Vicdan vızıldayan bir arı gibidir, sokmaz ama rahatsız eder. Vicdan yarasını mazeret iyileştiremez. Vicdan azabı insanın içinde bir cehennemdir.
Vicdanınız ve dürüstlüğünüz temel değerleriniz olsun. İradenize hakim olun ama vicdanınız önünde diz çökün. Yapacağınız her işi önce vicdanınıza danışın.
Vicdanınızı hırstan ve kibirden koruyun. Vicdan sahibi olmayan bir kişiye asla güvenmeyin. Yitirmeyi, ahlaksız kazanca tercih edin. İlkinin acısı bir gün ama vicdan azabı ömür boyu sürer.
Yalnızca çıkarlarınız doğrultusunda hareket etmeyin. Hayatınıza duygu, vicdan ve acıma da katın.
Vicdanınızın öğrencisi olun. “Gölge Etme Başka İhsan İstemem” kitabından
————————–
Güvenmediğiniz Bir İnsanla Yola Çıkmayın
Çinliler, “Gülerken göbeği oynamayan kişilere güvenmeyin.”derler. Bu söz, belki de içtenliği vurguladığı için hoşuma gider.
“İnsan dediğin güven kokmalı.”sözünü de çok severim.
Güvenilmek sevilmekten daha büyük bir iltifattır çünkü güven yoksa dostluk da yoktur. Herkesin güvenini kaybeden daha ne kaybetsin?
Güveneceğimiz kişi gülümseyişimizdeki kederi, öfkemizin arkasındaki sevgiyi, sessizliğimizin altındaki nedeni hissedebilmelidir.
Bir insana güvendiğiniz zaman iki sonuçtan birini elde edersiniz. Ya yaşam boyu bir dost ya da yaşam boyu bir ders.
“Hayatta hiç kimseye güvenmeyeceksin.”demek saçmalıktır ama kime iki kez güveneceğini iyi düşünmelisiniz.
Ben asıl “Bu dünyada hiç kimseye güvenmeyeceksin.”diyenlere güvenmem çünkü güven bir insanı dürüst ve sorumlu yapmakta işe yarayabilir. Çok güvenirseniz aldatılırsınız ama hiç güvenmezseniz acı çekersiniz.
Her zaman güvensizlik göstermek her zaman güvenmek kadar hatalıdır. Herkese güvenmeyin ama denediklerinize güvenin.
Güveninizi kötüye kullanarak hayatınızı zora sokan insanları isterseniz affedin ama onlara tekrar güvenecek kadar aptal olmayın. Bazı insanlara güvenmememiz gerektiğini ne yazık ki en çok güvendiklerimiz öğretir. Güvenmediğiniz bir insanla yola çıkmayın. Panzehire güvenerek zehir içilmez.
Bazı insanlara güvenmeyebilirsiniz ama kendinize güvenin. Kendinize güvenmeyi başarıncaya kadar kendinize ait bir hayatınız olmaz.
İnsanın yapabileceği en büyük kötülük kendine olan güvenini yitirmektir. Kendilerine güvenmeyenler büyük işlere girişemezler.
Evet, kendinize güvenin ama bu kışkırtılmış, hazırlıksız bir güven olmasın çünkü kendisine çok güvenen bir kişiyi aldatmak kolaydır. “Ben Kalender Meşrebim Ama Güzel Çirkin Ararım” kitabından