Yenişehir köyleri (Demirboğa Köyü 2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihi Eserleri

Köyde bulunan tarihi cami yıkılmış, ancak minaresi kalmıştır. Bursa bölgesinde mevcut köylerin içerisinde tümüyle kesme taştan yapılmış ilk minare olduğu belirtilen bu yapı çok ufak olup, mimari eserlerimiz açısından değer arz etmektedir.

Köyün geniş arazisi üzerine yayılmış eski bir mezarlık bulunmaktadır. Mezarlığın kıyısında ve harmanlarda tarihi geçmişi hakkında pek fazla bilginin mevcut olmadığı yazılı büyükçe bir taş mevcuttur. Bugün yerli halk bu taşa "Musalla Taşı" demektedir.

Köyün sahip olduğu önemli bir diğer yapı ise; bugün sadece yığma taşlardan oluşmuş izlenimini veren hamamdır. Yapısal olarak kötü durumda olan hamam korunmaya muhtaç durumdadır.

1936 yılında Filibe kökenli bir hayırsever olan İstanbul eşrafından Hacı Ahmed Efendi tarafından yaptırılan çeşme günümüze kadar gelebilmiş naif bir eserdir.

Eğitim-öğretime büyük önem veren köy, çocuklarının okutulmasına büyük gayretler göstermektedir. Cumhuriyet döneminde köy eğitmenleri projesi hayata geçirilip, köy eğitmenleri yetiştirilmeye başlandığında; Demirboğa Köyünden de Hüseyin Pehlivan'ın oğlu Ali Acar köyün ilk eğitmeni olarak 1941 yılında eğitime başlamıştır. O dönemde ilkokul 3. sınıfa kadar eğitim verdiği köy çocuklarının içerisinden Ali Acar'ın gayretleri ile birçok meslek dalında kişiler yetişmiştir. Daha sonra 1965 yılında devlet katkısı ile bir okul binası inşa edilmiş fakat bugün köyün öğrencileri taşımalı sistem ile eğitimlerine devam etmektedirler.

Ekonomi ve gelişimi

1976 yılında köy trafosunun montajının tamamlanmasının ardından elektriğe kavuşan köyde, 1985 yılında Köy Hizmetleri tarafından içme suyu su şebekesi inşaatı tamamlanmış, 1992 yılında ise kanalizasyon şebekesi inşaatı yapılmıştır.

Genelde tarıma dayalı olan köy ekonomisi oldukça zayıftır. Arazi sulak olmadığı için sulu tarım yapılamamaktadır. Ancak buğday, arpa, mısır gibi az su ile yetişen ürünler tercih edilmektedir. Ovaya doğru olan arazilerde tarım yapılırken, yamaç kesimlerde az da olsa hayvancılık mevcuttur. Genelde büyükbaş hayvancılık daha cazip gelmektedir.

Köyün gelenekleri Bursa çevresinden pek farklı değildir. Gelenek ve göreneklerine bağlı olan köy halkı düğün ve bayramlarda birlikteliğe oldukça önem verir. Yemek olarak; köye özgü bir yemek yoksa da, eskiden beri mısır unundan yapılan kaçamak ve tirit yemekleri çok sevilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir köyleri (Demirboğa Köyü 2)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.