“Google amcaya sor.” “Google bilir.” gibi ifadeler dilimize iyice yerleşti. Bilgisayarınızı açıp merak ettiğiniz konuyla ilgili bir sözcük yazdığınızda sayfalar dolusu yanıtla karşılaşıyorsunuz.
Bugün herhangi ciddi bir hastalığı olmayan insanlar sağlıklarını ve hareketlerini izlemek için dışarıdan takılabilen alıcılar kullanmaya başladılar. Akıllı telefonlarına, kol saatlerine, kol bantlarına ya da iç çamaşırlarına yerleştirilen bir cihazla tansiyon gibi pek çok veri kaydediliyor. Aktarılan bu veriler üzerinden beslenmenizle ve günlük alışkanlıklarınızla ilgili tavsiyeler alıyorsunuz. İnsanlar daha uzun, daha sağlıklı daha üretken bir hayatın tadını çıkarmaya başladılar.
Google, gözyaşından kandaki glikoz düzeyini birkaç saniyede ölçen lensler geliştirdi. Yine Google’ın başka bir ortağı, bebek kakasını inceleyerek bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi verebilen akıllı bezler satıyor.
Google’a ya da facebook’a tıbbi kayıtlarınızı inceleme izni verdiğiniz takdirde sağlığınız için çok daha iyisini yapabilirler. Sizi salgın hastalıklardan, kanserden, kalp krizinden, Alzheimer’den koruyabilecek bir sağlık sisteminiz olabilir.
Google sizi sizden daha iyi tanıyabilecektir. Google hangi filmi izleyeceğinize, nerede tatil yapacağınıza, hangi üniversiteye gidebileceğinize dair tavsiyelerde bulunabilecektir. Hatta kiminle flört edip evlenebileceğiniz konusunda bile öneri getirebilecektir.
Google sizin politik düşüncelerinizi sizden daha iyi analiz edebilir. Diyelim ki bir önceki seçimde “A” partisine oy verdiniz ve o parti iktidar oldu. Kurulan hükümetin uygulamalarından rahatsızsın. Her yerde “Bunlar ülkemizi çökertecek!” diye yakınıyorsun.
İktidar, yaptığı hataların farkındadır. Seçime aylar kala etkili bir kampanyaya girişir. Seçim ekonomisi uygulamaya başlar. Kesenin ağzını açar, vergi indirimlerine gider, ücretlere zam yapar. Bununla da yetinmez. Baskı uygulamaya başlar. Ülkenin bekası gibi uyduruk propagandalarıyla kafanızı karıştırır ve siz ülkeyi uçuruma yuvarlayacak kişiyi kendi ellerinle makamına tekrar oturtursunuz.
Google’a danışsaydın böyle bir hata yapmazdınız. Google dünkü çocuk değil. Muazzam bir veri tabanı ve çok güçlü algoritmaları var. İktidarın geçmiş uygulamalarını size hatırlatabilirdi. Sizin için bu seçim vaatlerini bilimsel olarak analiz edebilirdi. İktidar yalakası gazetecilerin boş sloganlarını süzgeçten geçirebilirdi. Böylece seçim sandığına gittiğinizde aynı hatayı tekrarlamazdın.
İletişim alanında dünyanın en güçlü şirketi olan Microsoft, Cortana adını verdiği çok karmaşık bir sistem geliştirdi. Cortana, bir yapay zeka programı. Windows’un gelecekteki sürümlerine eklenmesi planlanıyor.
Cortana sizi için neler yapabilir? İlaçlarınızı zamanında almanız için sizi uyarabilir. Tansiyonunuzun ne zaman yükseleceğini, nelere güldüğünüzü ya da öfkelendiğinizi bilebilir. Psikolojik durumunuzu analiz ederek hatalı karar verme riskinizin yüksek olduğunu belirtebilir. Cortana sizi o kadar iyi tanır ki eş seçiminde bile size yardımcı olabilir.
Yazımızı bir uyarı ile bitirelim. Tüm bu anlattıklarımız güzel şeyler ama bunların olabilmesi için mahremiyetimizden ve kişisel bilgilerimizden vazgeçmemiz gerekecek. Eğer dikkatli davranmazsak kendimizi her hareketimizin hatta aklımızın içindekilerin bile izlendiği bir polis devletinin içinde bulabiliriz.