Muhaliflerin siyasi manevrası, gün gelecek ters tepecekti
Kütahya-Eskişehir Muharebeleri, 10 Temmuz 1921 ile 24 Temmuz 1921 tarihleri arasında Yunan ordusu ile Büyük Millet Meclisi ordusu arasında gerçekleşen muharebelerdir. Muharebeleri kaybeden Türk ordusu Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilmek zorunda kaldı. Geri çekilme emrini Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa vermişti. Bu gelişme üzerine Büyük Millet Meclisi’nde Mustafa Kemal’in başkomutanlığa getirilmesi gündeme geldi.
Muhalifler; ordu yenilince Mustafa Kemal’in de yıldızının sönmesi için bu öneriyi getiriyorlardı. Mustafa Kemal’i destekleyenler ise bu savaşın ancak Mustafa Kemal’in önderliğinde kazanılabileceğini düşündükleri için öneriyi desteklediler.
Yaklaşık 2 yıl önce padişah ve İstanbul hükümetinin zorlaması üzerine askerlikten istifa etmek zorunda bırakılan, padişah emriyle fahri yaver unvanı ve nişanları iptal edilen mirliva (tuğgeneral) Mustafa Kemal Paşa, başkomutan olarak çok sevdiği askerlik mesleğine yeniden adım atmıştı ama başkomutanlık kanununda kendisi için bir rütbe öngörülmemişti.
Mustafa Kemal Paşa, askerlikten istifa ettiği 8-9 Temmuz 1919’dan 5 Ağustos 1921’de Başkomutanlık yetkisi verilene kadar mücadelesini sivil bir vatandaş olarak yürütmüştü. Bugünden itibaren de ordusunu rütbesiz bir başkomutan olarak yönetecekti.
Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor: Yunan kuvvetleri, 10 Temmuz 1921’de Bursa-Eskişehir; Bursa-Tavşanlı-Kütahya; Uşak-Dumlupınar-Seyitgazi istikametlerinde üç ayrı koldan taarruza geçtiler. Haftaya Devam edecek
Tüm detaylar videoda: https://youtu.be/RI93L527O6M