Haftanın Sözü
Emeksiz zengin olanın, kitapsız bilgin olanın, sermayesi din olanın rehberi şeytan olmuştur. (Yunus Emre)
Haftanın Fıkrası
İran Fıkrası
İranlı bir genç, Üniversite eğitimi için Paris’e gider. Altı ay sonra ülkesinde rejim değişikliği olur. Humeyni ve arkadaşları İran’ı yönetmeye başlar. İranlı genç, beş yıl sonra ülkesine döner. Kendisini karşılayan akrabasına sorar:
– Bunca yıldır dışardayım. Bu süre içinde sizlerle de haberleşemedik. Anlat bakalım dayıcığım. Ülkemin durumu nasıldır?
Akrabası durumu kısaca şöyle özetler:
-Sen Paris’e gitmeden önce hacı hoca takımı kendi hallerinde ibadet işleriyle meşgul olurlardı. Şimdi hepsi profesör oldu. Tahran Üniversitesi’nde ders veriyorlar.
Şah döneminde Üniversitelerde görev yapan bilim insanları, gazeteciler, sanatçılar ve aydınlar şu anda Tahran Hapishanelerinde yatıyorlar. Yarısından fazlası işkenceden ve sağlıksız koşullar yüzünden öldüler.
Bu arada ülkede sigara satışı yasak ama camilerde kaçak Amerikan sigarası bulabilirsin. (Yaran Fıkralar /Ekşi)
Haftanın Şiiri:
Yunus Gibi
Kıran vurdu memleketi
Zalimler hakan olmuştur
Yedikleri yoksul eti
İçtikleri kan olmuştur
Kula kulluk etmeyenin
Vicdanını satmayanın
Haram lokma yutmayanın
Mekânı zindan olmuştur
Korkan varsa konuşmaya
Anlam yükleyip susmaya
Gerek kalmadı korkmaya
Çünkü korkulan olmuştur
Sesime kulak ver gülüm
Tutsaklığa yeğdir ölüm
Nerede varsa böyle zulüm
Çaresi isyan olmuştur. (Ataol Behramoğlu)