Belediye binasını ortaokula bırakan, Başkan Karaosmanoğlu’nun bu örnek tavrı Yenişehir’de büyük bir coşku ve bayram havasında kutlanırken, civar il ve ilçelerde bile bu fedakârlık örneği dillerden düşmemiştir.
Komşu ilçemiz olan İznik’ten bile bu okula gelerek öğrenim görenler olmuştur. İstanbul’da kısa bir süre önce yitirdiğimiz Yenişehir aşığı ve Ortaokulun ilk fahri muhasip ve mutemedi Mehmet Akyüz(87) sağlığında konu ile ilgili anılarını iletirken;
1941 yılında “Santral Park”ın havuzu başında objektife yansıyan bir görüntü.
“ O zamanlar çok partili döneme geçen ülkemizde yapılacak olan ikinci genel seçimler nedeniyle, Bursa’ya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nihat Erim ile Milli Eğitim Bakanı H. Tahsin Banguoğlu ve beraberindeki heyetin Bilecik’e geçeceği öğrenilmiş, geçerken de Yenişehir’e uğrayacakları haberi Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Parti Merkezinden telefonla iletilmiştir.
1950’li yılların başında heyeti karşılamaya giden ilçe protokolü ile bir müddet sonra; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nihat Erim, Milli Eğitim Bakanı H. Tahsin Banguoğlu ve beraberindekiler, Bursa girişi güzergâhında bulunan ortaokul inşaatına uğrayarak yerinde inceleme yapmışlar.
Okulun 1950/1951 Eğitim ve Öğretim dönemine yetişmesi için her türlü ödeneğin sözünü verip, ilçeden ayrılmışlardır. İlçemiz esnafından Osman Çerçi, Sayın Erim’i İlçe Parti Merkezine davet etmiştir. Fakat programın yoğunluğu nedeniyle Sayın Erim Bilecik’te olmaları gerektiğini Çerçi’ye ileterek, bu nazik davete teşekkür edip derhal yola koyulmuşlar. Bu şekilde ayrılmaları yetkili ve ilgilileri üzmüş olsa da, taahhüt edilen ödenekler zamanından önce ilçeye ulaşmıştır. Tabii ki bu konuda Kaymakam Osman Meriç başta olmak üzere Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’nun da yoğun uğraşları tartışılmaz bir gerçektir.
Gelen ödeneklerle Yenişehir Ortaokulu 1950/1951 Eğitim ve Öğretim yılının Birinci Kanaat Dönemi sonunda da olsa yapımı tamamlanarak eğitime açılmıştı” diyordu.
Belediye binasında hizmet veren Yenişehir Ortaokulu’nun 1948 yılı 1. Kanaat Döneminde iftihara geçen öğrencisi 9 Numaralı Mustafa Türkkan ile 60 Numaralı Lalehan Sayın olmuş. 1949 yılı 2. ve 3. Kanaat Dönemlerinde ise 6 Numaralı Sami Özbekler(Mantar)ile yine 60 Numaralı Lalehan Sayın iftiharla sınıfı geçmişler.
O zamanlar ilk-orta ve lisede 3 dönem karne verilirdi. Bunlar birinci, ikinci ve üçüncü kanaat dönemleriydi. 3. Kanaat Döneminde son sınıflar mezun olur, ara sınıflar bir üst sınıfa geçerdi. Bütünlemeye kalanlar yaz döneminde ilgili derslerden tekrar sözlü ve yazılı sınavdan geçirilirdi. Derslerinden 5 ve daha yukarı not alanlar sınıfı geçer, alamayanlar ise sınıfta kalırdı. Borçlu geçmek ise yoktu. Ortaokulda notlar; sıfır boş, 1-2 Çok zayıf, 3-4 Zayıf, 5-6 Orta, 7-8 İyi ve 9-10 Pekiyi olarak değerlendirilirdi.
Son sınıflarda beceri dersleri hariç sosyal ve fen derslerinin hepsinden önce yazılı imtihan olunur, daha sonra da bu derslerden tek tek imtihan heyeti önünde sözlü sınavdan geçirilirdi. Sözlü ve yazılı sınavların ortalaması, kanaat notu olurdu. Bir tane dahi zayıf olsa sınıfta kalınırdı.
1949/1950 öğretim yılında Gülten Acar Matematik ve İngilizce, Burhan ArdaTarih-Coğrafya-Yurttaşlık, İsmet GöçmenTabiat Bilgisi, Fizik-Kimya, Selçuk Acar Beden Eğitimi ve Melahat Arda Resim-İş ve El İşleri öğretmenliğine asaleten atanmışlar.
Bu eğitim ve öğretim yılında 1. sınıfa kayıt olan öğrenci sayısı 45 iken, ikinci sınıfa geçen öğrenci sayısı ise 32 olup, okul mevcudu 77 öğrencidir. Kadrosunda 6 asil ve 1 yardımcı olmak üzere 7 öğretmen görev almıştır.
14 Mayıs 1950 genel seçimlerinde tek başına iktidara gelen Demokrat Parti’nin yerel seçimleri de kazanmasıyla belediye meclis üyeleri DP adayı Mehmet Gökgöz’ü belediye başkanı seçmiştir. Yeni başkan Gökgöz, okulların tatil olmasından sonra belediye binasındaki ortaokulu Park Otel’e, belediyeyi de kendi binasına taşımıştır.
Bu kez 1950/1951 Eğitim ve Öğretim yılına da Park Oteli binasında başlanılmıştır. Bu öğretim yılında Okul Müdürü Kadir Çağal Bursa Kız Öğretmen Okuluna atanırken, yerine Azmi Akengin müdür olarak görevlendirilmiştir. Bu öğretim yılında ise 1. sınıf 40 öğrenci, 2. sınıf 38 öğrenci, 3. sınıf ise 30 öğrenci olmak üzere toplam 108 öğrenci eğitim görürken, okulun öğretmen kadrosu, 8 asil, 1 yardımcı olmak üzere 9 öğretmendir.
Ortaokul 1950/1951 Eğitim ve Öğretim yılı İkinci Kanaat Dönemine yakın bir tarihte şimdiki Osmangazi Lisesi’nin bulunduğu binaya taşınmıştır. Açılışını Kaymakam Osman Meriç ve Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz(1950-1958)birlikte yapmışlar ve ortaokul kendi mülkünde eğitim ve öğretime başlamıştır.
1950/1951 Eğitim ve Öğretim dönemi sonunda biri kız öğrenci olmak üzere toplam 16 öğrenci doğrudan mezun olarak ortaokul ilk mezunlarını vermiş.
1951/1952 Eğitim ve Öğretim döneminde ise Bursa Valisi Cahit Ortaç’ın emirleriyle İsmetpaşa (Aydoğdu-bey)ve Süleymanpaşa İlkokulları Yenişehir Ortaokulu’nun yeni binasının ikinci katına taşınmışlardır. Bu şekilde başlayan çift öğretime 1959/1960 Eğitim ve Öğretim dönemine kadar devam edilmiştir.
Yenişehir Ortaokulu’nda 1951/1952 öğretim döneminde 1. sınıf 36 öğrenci, 2. sınıf 31 öğrenci, 3. sınıf ise 27 öğrenci olup toplam 94 öğrenci eğitim görürken, 9 asil öğretmen görev yapmıştır. Dönem sonunda 2’si kız öğrenci olmak üzere toplam 17 öğrenci mezun olmuştur.
1952/1953 Eğitim ve Öğretim döneminde ortaokulun öğrenci sayısı 104 olmuş. Bunlardan 1. sınıfta 48, 2. sınıfta 28, 3. sınıfta 23 öğrenci eğitim görmüş, bu eğitim dönemi sonunda da 3’ü kız toplam 17 öğrencisini mezun etmiştir.