CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu: Sayıştay raporları Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2016’da bitmesi için ayrılan ödeneğin işin yüzde 15 bitmeden yüzde 96’sının bitirildiğini ortaya koyuyor. Bu para nereye gitti? Nasıl kullanıldı? Bunları Bursalıların bilmeye hakkı var” diye sordu.
Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi Ödeneği Nereye Gitti? Sayıştay Raporunda Ödeneğin Yüzde 96’sı Harcanmış Deniliyor, Yapılan İş Yüzde 15. Kim Ne Yapıyor, Bu Para Nerede? 2016 Bitecek Denilen Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi Ne Zaman Bitecek? Diye soran CHP Bursa Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, temeli 23 Aralık 2011’de atılan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi’nin Sayıştay raporlarına “Sözleşme bedelinin yüzde 96’sı kullanılmış, işin yüzde 15’i bitmiş” şeklinde yansıdığını aktardı.
Altaca Kayışoğlu, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan hakkında CHP grubunun verdiği gensoru üzerine önerge sahipleri adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’ne de özel bir parantez açtığını, Bursa için çok önemli olan bu konuyu bir kez daha dile getirdiğini belirterek, “Genel başkan yardımcımızın aktardığı Sayıştay raporunda Bursalıların 2016 yılında bitirileceğine dair o dönem Ulaştırma Bakanlığı koltuğunda oturan bugünün Başbakanı Binali Yıldırım’ın ağzından Bursalılar 2016 yılında hızlı trenle yolculuk yapmaya başlar’ demişti. Ancak, Sayıştay raporları Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2016’da bitmesi için ayrılan ödeneğin işin yüzde 15 bitmeden yüzde 96’sının bitirildiğini ortaya koyuyor. Bu para nereye gitti? Nasıl kullanıldı? Bunları Bursalıların bilmeye hakkı var” diye tepki gösterdi.
Bursa’dan Antalya’ya tayin edilen Vali Münir Karaloğlu’nun daha önceki açıklamalarına da dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Antalya’ya giden Vali, yaptığı açıklamada YHT Projesi’nin 350 milyonluk diliminin boşa gittiğini, ortada duran tünellerin bu haliyle bir işe yaramayacağı söylemişti. Bugüne kadar birden çok soru önergesi vermemize, Meclis Genel Kurulu’nda Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin akıbetinin ne olduğunu Bursalıların bilmeye hakkı olduğunu dile getirmemize rağmen iktidardan ses soluk çıkmadı. Bir kez daha soruyoruz? 2016’de bitirileceği açıklanan ancak şu ana kadar tüneller dışında hiçbir şeyi olmayan bu proje için harcanan ödeneğinin yüzde 96’sı nereye kullanıldı? Kim kullandı? Bu para kimin cebine gitti? 2016’da biteceği üç bakanlı temel atmada Bursalılara müjdelenen Yüksek Hızlı Tren Ankara’ya ne zaman varacak? Bursalıların bunu bilmeye hakkı var” diye konuştu.