CKD Yenişehir Şubesi’nin Fotoğraf Sergisi İlgi Gördü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15122015ckd1

CKD Yenişehir Şubesi, düzenlediği etkinlikte hem 18. Kuruluş yılını hem de 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 81.yılını birlikte kutladı. “Türk Kadını Ata Sına Minnet Borçlu” başlığı altında düzenlenen fotoğraf sergisinde tema olarak 1930’lu yıllardan günümüze kadar seçilen ilk kadınlar ele alında. Geçen hafta saat kule meydanında düzenlenen fotoğraf sergisi ilgi görürken CKD Yenişehir Şubesi Başkanı Serpil Kayar, yaptığı basın açıklamasında günün önemini anlattı.

 

15122015ckd2

1934 yılında, Atatürk’ün Kızılcahamam a giderken, Kazan yakınlarında etraflarını saran köylüler arasında, Kurtuluş Savaşının sayısız kadın kahramanlarından biri olan Satı Kadınla ilgili anısını anlatan ve Atatürk’ün kendi sözleriyle kadına verdiği önemi belirten Kayar, “Türkiye Cumhuriyeti'nin 1926 – 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimleri’nin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.” Dedi.

Açıklamasını, “Cumhuriyet’in temelinde erkeklerle eşit emeğe sahip olan kadınlarımız, bundan sonra da hem kendi kaderleri, hem de ülkenin kaderi, geleceği üzerine söz sahibi olabilmeliydi.”diyerek sürdüren Kayar, son olarak, “fıtratında bağımsız ve insanca yaşam olan Satı Kadınların, Halide Ediplerin mirasçıları olan bizler de, hem seçme ve seçilme hakkımızın 81.yıldönümü, hem de derneğimizin 18. Kuruluş yıldönümünde Cumhuriyet meşalesini her alana, nice yıllara taşımak azmindeyiz. Cumhuriyet Devrimleriyle bize kazandırılan, bizi onurlandıran, insan olarak, kadın olarak değer katan bu haklar için Atamıza bir kez daha minnet borcumuzu yineliyor ve haklarımızın savunucusu olmaktan asla vazgeçmeyeceğimize söz veriyoruz.”dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CKD Yenişehir Şubesi’nin Fotoğraf Sergisi İlgi Gördü
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.