Sen Kimsin ya!
Asabi, stresli, yeteneksiz ve yetersiz kişilerin üstünlük sağlamak için kurduğu atarlanma ve posta koyma cümlesidir. “Sen kimsin?”, “Sen kim oluyorsun?”, “Kimsin sen ya!” şeklinde de söylenir.
Bu kifayetsizler, kuyruğu dik tutmak için “Sen kimsin ya” diye söze başlayıp “Haddini bil!” diye devam ederler.
Bu saldırgan tutumun arkasında kaygı, öfke, korku ve çaresizlik vardır. Bu tür kişiler, zavallılıklarını gizleyebilmek için tehditkâr bir dil kullanmayı tercih ederler.
***
Bakarız
Evinizin çatısında sorun var, onarılması gerekiyor. Bu işi yapacak bir ustayla bağlantı kuruyorsunuz. Usta size verdiği yanıtta: “Bakarız, hallederiz, sıkıntı yok, ben size dönerim.” şeklinde ifadeler kullandıysa o iş yapılmayacak demektir; yapılacaksa bile aylar sonra yapılacaktır. Çıkmaz ayın son çarşambasına kadar beklemeniz gerekecektir.
Ustanın sözlerinden “Evet” anlamı çıkmaz ama “Hayır” anlamı da çıkmaz. Bunun adı baştan savma ve atlatmadır.
Ustanın bu sözleri tanıdık geldi öyle değil mi? Ahlaken sorunlu olan bu tür insanların tuzağına düşmeyen kişi yok gibidir.
***
Yani
“Yani” sözcüğü, Arapça bir sözcüktür. “Sözün kısası, kısacası” anlamlarını karşılar.
Sözcük dağarcığı zayıf, anlatımı başarısız, düşüncelerini aktarmak için gerekli alt yapıdan yoksun kişiler “Yani” bağlacıyla durumu kurtarmaya çalışırlar. Bu bağlaçla birbirine eklenen cümlelerin sonu gelmez.
“Yani” bağlacı anlamı güçlendirmek için kullanılır ama pek çok kişi bu bağlama işini beceremez. Konuşma, cümle enkazına dönüşür.
Meraklısına not: “Yani” sözcüğü, “Seninle aynı fikirdeyim” ve “Ne demek istiyorsun?” anlamlarında da kullanılır.