Yenişehir Emekli- Sen Şubesi, farklı şehirlerle eş zamanlı olarak düzenlediği basın açıklamasında TBMM'deki bütçe görüşmelerine yönelik “Bütçede 13 milyona yakın emeklinin olmadığını” vurguladı. Açıklamada dört milyon emeklinin de çalışmak zorunda olduğu belirtildi
Sendika şubesinden basın toplantısının yapılacağı saat kule meydanına kadar yürüyen ve alanda yüzlerce kişiyle yapılan basın açıklamasında, 2020 yılı bütçesine ilişkin taleplerini açıklayan Tüm Emekliler Sendikası, en az emekli maaşının asgari ücret düzeyinde olmasını ve emeklilere her yıl için aylıkları tutarında dört ikramiye verilmesini istedi.
“Bu bütçede barış, kardeşlik yoktur. İnsanca yaşam yoktur. Bu bütçede emeklinin sağlık hakkı yoktur. Demokratik bir ülke yoktur. Bu bütçede 13 milyona yakın emekli yoktur” ifadelerine yer verilen açıklamada emeklilerin talepleri sıralandı.
Bin Liranın Altında Maaş Alan Emekli Sayısı 1 Milyonun Üzerinde
Emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alan kişi sayısının 12 milyon 324 bin 186 olduğu ifade edilen açıklamada bin TL’nin altında maaş alan emekli sayısının 1 milyon 100 bin olduğu belirtildi. Emekli Sen’in açıklamasının satır başları şu şekilde:
2020 Bütçesi Yoksulluğu Arttıracak:
4 milyon emekli emekli oldukları halde çalışıyor. 2002 yılına göre emekli aylıklarındaki artış milli gelir artışının yüzde 34 gerisindedir. 2020 bütçesi de emekliler, emekçiler, çalışanlar açısından farklı değildir. 2020 bütçesi yoksulluğu artıracak bir bütçedir. 2013’de kişi başına düşen milli gelir 12 bin 480 dolar iken bu bütçe ile kişi başına düşen milli gelir 9 bin doların altına düşecektir.
Faiz için 139 milyar Lira ödenecek:
Açlık sınırı 2 bin 103, yoksulluk sınırı 6 bin 850 TL olduğu ülkemizde asgari ücret 2 bin 20 TL’dir. Emeklilerin 8 milyonu asgari ücretten daha düşük emekli maaşı almaktadır. Yolcu garantili, hasta garantili olarak yaptırılan, otoyol, hava limanı, hastane, köprü nedeniyle kullanılsın kullanılmasın tam 19 milyar ödenecektir. 2020 yılında faiz için 139 milyar ödenecektir.
İnsanca Yaşamak İstiyoruz:
Bu bütçenin bir başka özelliği ise savaşa ve güvenliğe ayrılan paydır. 2020 bütçesinde iç ve dış güvenlik için ayrılan pay ise 145 milyardır. TSKGV (Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı) ve SSDF’yi (Savunma Sanayi Destekleme Fonu) de hesaba kattığımızda bu pay 250 milyar TL’ye çıkmaktadır. Ne işe yarayacağını bilmediğimiz silahlar, neyi savunacağını bilmediğimiz savunma sistemleri devletlerarası siyasi dengenin bir faaliyeti olarak bizim cebimizden çıkan paralarla, bizim ürettiklerimizle ödeniyor. Bizim silaha, savunma sistemlerine değil demokrasiye barışa ihtiyacımız var. Biz yoksulluk değil, insanca yaşamak istiyoruz.
2020 Bütçesinden Talepler:
*En az emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır.
*Emeklilere her yıl için emekli aylıkları tutarında 4 ikramiye verilmelidir.
*Emekliler ve eşleri için şehir içi ulaşım ücretsiz olmalıdır.
*Asgari ücret tamamıyla vergi dışı kalmalıdır.
*Emeklilikte yaşa takılan yurttaşlarımızın sorunu biran önce çözümlenmeli ve yaş sınırı kaldırılmalıdır.
*Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır.
*Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır.
*Elektrik doğalgaz ve suya yapılan son zamlar geri alınmalıdır.
*Tüm ödemeler emekli ücreti hesaplanmasına dahil edilmelidir.
*Güvencesiz istihdam uygulamalarına derhal son verilmelidir.