İşini iyi yapmanın cezası mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yolören'den Orhaniye'ye bir garip tayin öyküsü

Yolören Köyü İlkokulu'nun başarılarıyla dikkat çeken öğretmeni Doğan Yalçın'ın görev yeri değiştirildi. Her ne kadar müfettiş raporlarında öğretmenin uyumsuzluğu gerekçe gösterilse de öğrenci ve veliler görev yeri değişikliği kararına karşı girişimler başlattılar. Topladıkları 400 imza ile birlikte ilk olarak Kaymakamlık ve Milli Eğitim yetkilileriyle görüşen veliler öğretmenlerinin tekrar Yolören'de görevlendirilmesini istediler.

Bir süre önce Okul Müdürü Menduh Demir'in talebi üzerine okula gelen İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri, öğretmen Doğan Yalçın’ın İfadesine başvurdu. Raporda, haksız olduğu vurgulanan Doğan Öğretmen, Orhaniye Köyü'ne sınıf öğretmeni olarak görevlendirildi.

Raporda Neler Var?

 İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişlerinin düzenlediği raporda şu iddialar yer aldı:

"Öğretmenler Odası'nda, hemen hemen bütün öğretmenlerin huzurunda Okul Müdürü Menduh Demir'e yönelik sarf ettiğiniz, 'Ben bu odada kalmak zorunda değilim, bu odada konuşmak zorunda değilim' deyip ayağa kalkarak ve sesinizi yükselterek okul müdürü odasından ayrıldığınız. Okul Müdürü, 'Öğretmenlerimizin huzurunu bozmayın, arkadaşları rahatsız etmeyin' dediğinde eliniz cebinizde, biraz da hiddetli olarak kendisine, 'Kimsenin huzurunu bozmuyorum' dediğiniz, Okul Müdürünün, 'Eliniz cebinizde, sonuçta okul müdürüne karşı konuşuyorsunuz' dediğinde ise siz diğer elinizi de cebinize koyarak, 'Öyle de konuşuyorum, böyle de konuşuyorum' diye dalga geçer gibi üzerinizdeki montu kapatmaya çalışarak, 'Böyle mi olmamı istiyorsunuz, düğmem de yok' diye umursamaz tavırlarda bulunduğunuz iddiaları sübuta erdiği anlaşılmıştır. Ücretli öğretmen Gülcan Sözer'e yönelik 5/A sınıfının beden eğitimi dersinde öğrencilerin oynadığı masa tenisi toplarını kırarak çöpe attığınız ve "Öğretmen size sorarsa, kendisine söyleyin ki, 'Hocam bu raketi/topu çok mu aradınız, çok aramışsa yazıklar olsun' vb. saffetmiş olduğunuz sözler, öğrencilerin gözünde öğretmenin değerini düşürerek rencide ettiğiniz iddiasının sübuta erdiği anlaşılmıştır."

Bu Rapor Sonrası Görev Yeri Değişti

Doğan Öğretmen bu raporla haksız bulununca görev yeri değiştirildi. Doğan öğretmen apar topar Orhaniye Köyü’ne gönderildi.

3'üncü sınıfta eğitim gören öğrencilerin velileri, öğretmenin gönderilmesine tepki gösterdiler. Veliler, okul müdürünün asılsız ithamları ve fındıkkabuğunu doldurmayacak gerekçelerle görev yeri değişikliği kararını eleştirdiler. Öğretmenlerinin haksızlığa uğradığını savunan veliler, bazı çocukların okula gitmek istemediğini bazılarının ise devamsızlık yapmaya başladığını belirttiler.

Öğrenci Velileri Girişim Başlattı

Tepkiler giderek büyürken, durumu anlatacak makam arayan veliler soluğu Kaymakam Suat Seyitoğlu’nun makamında aldılar. 3'üncü sınıf öğrencileri, veliler ve Köy Muhtarı Sadi Aktaş’tan oluşan kalabalık grubu dinleyen Kaymakam Seyitoğlu, konuyla ilgilenme sözü verdi.

     Veliler konunun peşini bırakmadı. Birkaç gün sonra Kaymakam Seyitoğlu’nun karşısına çıktılar. Yapılan görüşmeden istedikleri sonucu alamayan veliler bu kez Bursa Valiliği'ne yöneldiler.

     Bu arada çocuklarını öğretmenlerinin gönderildiği Orhaniye İlkokulu’na gönderme hazırlıklarını sürdüren veliler, 2019 Yerel Seçimi öncesinde AKP’den belediye başkan aday adayı olan Köy Muhtarı Sadi Aktaş ile yine Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik’e ulaşarak, Bursa Valisi Yakup Canbolat’tan randevu alınmasını istediler. Ancak Vali Canpolat’tan randevu alınamadı. Yenişehir siyasetinde önemli bir yeri olan Yolören Köyü sakinlerinin kolları kısa kaldı.

"Çocuklarımız Olumsuz Yönde Etkilendi"

Öğrencilerin, öğretmenlerinden çok memnun olduklarını söyleyen veliler, okulların kapanmasına iki ay kala öğretmen değişikliği yapılmasının çocuklarını olumsuz yönde etkilediğini ve çocukların okula gitmek istemediklerini, sürekli öğretmenlerini istediklerini belirterek kimsenin kendilerini dinlemediğinden şikâyet ettiler. Veliler, konuyu Milli Eğitim Bakanlığı'na kadar götüreceklerini kaydettiler.

"Veliler Ve Öğrenciler Cezalandırıldı"                   

Öğretmen Doğan Yalçın’ın başarılarından ve çocuklarla olan bağının çok güçlü olduğundan söz eden veliler, çabalarının sonuç vermemesi durumunda ise çocuklarını öğretmenlerinin görev yaptığı Orhaniye’ye göndereceklerini belirttiler. Söz konusu tayinle sadece kendilerinin ve çocuklarının cezalandırıldığını dile getiren veliler, "Öğretmenimizin başarısı belli. Çocuklarımıza iyi bir öğretmen denk geldi. Biz elbette seçici olacağız. Her zaman, Doğan Öğretmen gibi iyi, çalışkan ve başarılı öğretmen denk gelmez. Öğretmenimiz, 'Saatim dolsun da, evime gideyim' demiyor.  Öğleden sonra okuldan ayrılmıyor ve saat 5'e kadar çalışıyor. Öğrencilerin sosyal faaliyetlerine 2-3 saat zaman ayırıyor. Satrançtan bağlama ve tenis kursuna değin birçok faaliyet düzenliyor. Kendisinden çok memnunuz ve görev yeri değişikliği kararından vazgeçilmesini istiyoruz" diye konuştular.

400 imzaya ve “öğretmenimizi istiyoruz” talebine ret

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, velilerin topladıkları 400 imzalı dilekçe ile “Öğretmenimizi geri istiyoruz” taleplerine cevap verdi.

İmza sahiplerinin tamamına yazılı olarak verileceği söylenen cevapta, veliler tarafından verilen dilekçelerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından incelendiği ve taleplerinin uygun bulunmadığı bildiriyor.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşini iyi yapmanın cezası mı?
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.