Tarihçiler Yenişehir İçin Kolları Sıvadı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik’i ziyaret eden KETAM) Başkanı Prof. Dr. Mefail Hızlı, “Osmanlı Sarayı’nı gün yüzüne çıkaracağız” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kent Tarihi ve Araştırmaları Vakfı (KETAM) Başkanı Prof. Dr. Mefail Hızlı, KETAM Yönetim Kurulu üyesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahri Yıldız, KETAM Üyeleri Yrd. Doç.Dr. Sezai Sevim, Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi Yasemin Şen Zeytin, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik’i makamında ziyaret ederek “Yenişehir Tarihi ve Kurtuluş etkinlikleri” adı altında önemli bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda, Yenişehir tarihinin gün yüzüne çıkarılması ele alındı.

Başkan Çelik: Tarihi Yeniden Yazıyoruz

Gerçekleşen toplantıda konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik “Öncelikle ilçemize adına bugüne kadar yapmış oldukları değerli çalışmalardan dolayı çok değerli öğretim görevlilerimize teşekkür etmek istiyorum. Osmanlının ilk başşehri olan ilçemizin tarihini ortaya çıkarmak için çok ciddi yeni bir çalışma içine giriyoruz. Diğer yandan da 4-5-6 Eylül tarihinde düzenleyeceğimiz 1. Uluslararası Altın Biber Festivali ve Kurtuluş Şenlikleri etkinlik programımız içerisinde yer alacak olan ve festivalin 2. günü “Kuruluştan Kurtuluşa Yenişehir” bir sempozyum düzenleyeceğiz. Yapılan çalışmalar sayesinde artık kulaktan dolma bilgiler ile değil, kesin net tarihi bilgiler ve belgeler ile ilçemiz tarihini konuşacağız. Ciddi çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bilgiler sayesinde adeta tarihimiz yeniden canlanacak ve kesin bilgilere sahip olacağız” dedi.

Bu Çalışmalar Milat Olacak

Başkan Süleyman Çelik daha sonra şunları kaydetti: Çalışmalarımız sadece sempozyumla sınırlı kalmayacak, bundan sonra Yenişehir’imizin tarihi ile ilgili çalışmalarımız milat olacak. Çok ciddi çalışmalar içine giriyoruz. Bir yandan ilçemiz adına verdiğimiz sözlerini yerine getirmek için çalışırken, diğer yandan ilçemizin tanıtımı ve tarihimizi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. İlçemiz tarihi adına yapılacak olan bu ciddi çalışmaları inşallah bir kitap haline getirmeyi hedefliyoruz. Ortaya çıkacak olan bu kitap çalışması hepimize doğru bir kaynak olacak.

Sezi Sevim 2. Sempozyum Yapılacak

Yrd. Doç.Dr. Sezai Sevim ise, “Yenişehir tarihi zenginlik bakımından ülkemizin ender ilçelerinden birisidir. Zaten Osmanlıya ilk başşehirlik yapması ise bunun resmi bir kanıtıdır. Yapacağımız çalışmaları Yenişehir açısından büyük önem arz eden 2. sempozyumla pekiştirmek için çalışmalarımız devam ediyor dedi.

Mefail Hızlı: Tarihçiler Yenişehir İçin Kolları Sıvadı

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kent Tarihi ve Araştırmaları Vakfı (KETAM) Başkanı Prof. Dr. Mefail Hızlı, Yenişehir’de olmaktan ve arkadaşlarıyla birlikte hizmet etmekten dolayı son derece mutlu olduklarını ifade ederek, “Bizlere çalışmalarımızda destek veren Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Yenişehir Belediyesi Meclis Üyesi Yasemin Şen Zeytin ve değerli ekiplerine teşekkür. Yenişehir, Osman Gazi tarafından kurulmuş, şehir statüsüne dâhil edilmiş ve tahtgâh olarak tercih edilmiş bir başşehirdir. Bu bakımdan anlaşılıyor ki bir saray da inşa ettirilmiş durumdadır. Çarşısı, arastası, medreseleri ve hanları bulunan bir şehirdir. Yenişehir’de Osmanlılar bir saray inşa etmişlerdir. Kurulduğu sıralarda belki başkentlik özelliği dolayısıyla nüfusu yoğunluk kazanmış olabilir, ancak bu özelliğin Bursa’ya taşınmasıyla birlikte cazibesini kaybederek, önceleri Bursa’nın daha sonraları da İstanbul’un gölgesinde kalmış olması dolayısıyla gelişememiş bir vaziyette görünmektedir. Osmanlı Devleti’nde bir yerin şehir sayılabilmesi için, orada Cuma namazının kılınmasına ve pazarın kurulmasına izin verilmiş olması gerekmekteydi. Bu özellikleri kazanmış olan yerleşim birimine ancak şehir statüsü verilebilirdi ki, onun için de yeterli nüfus ve mahallelerin oluşmasına ihtiyaç vardı. Yenişehir şehir statüsüne dahil olmuş bir başşehirdir. Bizlerde bu çok önemli Osmanlı Sarayını gün yüzüne çıkarmak için ekibimizle birlikte çalışarak bunu bir eser altında toplamayı hedefliyoruz” diye belirtti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarihçiler Yenişehir İçin Kolları Sıvadı

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.