Taşeron İşçiden DHMİ’ye Dava

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

dhmi-ye-karsi-acilan-davalar-cig-gibi-buyuyor

DHMİ tarafından gerekçe gösterilmeden maaşlarında kesinti yapılan ve bu nedenden dolayı yasal yoldan haklarını arayan Bursa-Yenişehir Havalimanı Özel Güvenlik Görevlilerinin DHMİ’ye açtığı davalar, ‘Çığ’ gibi büyüyor.

Davayı Yargıtay Onadı…

2009 Yılında 49 kişi ile işe başlayan Bursa-Yenişehir Havalimanı Özel Güvenlik Görevlileri, 2013 yılında hem personel çıkartılması (Dört Kişi) hem de maaşlarının ciddi anlamda hiç bir uyarı, açıklama ya da tebliğ yapılmadan maaşların düşürülmesi sonucu maaşlarından kesilen miktarın kanunlar nezdinde uygun olmadığı gerekçesi ile düşürülen miktarın geri iade davası açmışlardı. Yaklaşık 2,5 yıl süren dava sonucunda Bursa-Yenişehir Havalimanında çalışan özel güvenlik görevlilerini haklı bularak 2016/22874 Karar Numarası İle 06.10.2016 tarihinde açılan davayı Yargıtay onadı.

DHMİ, 2012 yılından 2013 yılına geçişte DHMİ’de çalışan 2149 özel güvenlik görevlisine hiç bir açıklama yapmadan maaşlarının ciddi anlamda düşürmüştü. Bursa-Yenişehir Havalimanı Özel Güvenlik Görevlileri 2014 yılı başlangıcında bu davayı açtı ve sonucunda mahkeme de Özel Güvenlikçileri haklı buldu. Dava Yargıtay’dan da olumlu cevap geldi. Türkiye’deki diğer havalimanlarında çalışan özel güvenlik görevlilerinin de bu davaları açacağı ifade ediliyor.

Diğer yandan Trabzon Havalimanı’nda çalışan Özel Güvenlik Görevlileri de, 2014 yılının Aralık ayında DHMİ’ye Muvazaa (Eşit işe eşit Ücret), Eurocontrol Tazminatı, maaş düşürülmesi, yersiz kesintiler, fazla mesailer, Ulusal bayram ve genel tatil mesaileri ile silah tazminatı konularında dava açmışlardı. Mahkeme Bilirkişiye sormuş ve bilirkişiden gelen cevaba göre bu konuda tamamıyla dava açan tüm özel güvenlik görevlilerinin haklı oldukları yönde sonuç çıkmıştı.

Aynı şekilde Erzurum Havalimanı’nda çalışan Özel Güvenlik Görevlileri de 2015 Yılında DHMİ’ye karşı dava açmış, onlar da aynı Trabzon Havalimanı’nda çalışan Özel Güvenlik Görevlileri gibi haklı bulunmuştu.

45 Havalimanında Dava Açma Hazırlıkları Sürüyor…

Diğer yandan edinilen bilgiye göre şu sıralar Türkiye genelindeki 45 havalimanında dava açma konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Tüm havalimanlarında yetkili sendika olan GÜVENLİK ve SAVUNMA İŞÇİLERİ SENDİKASI (GÜVENLİK İŞ) avukatı Levent Atabay, konunun takipçisi olacaklarını ve üyelerin eşit iş yaptıkları DHMİ kadrolu güvenlik görevlileri ile aynı haklara sahip olmaları için sonuna kadar mücadele edeceklerini " belirtti. Avukat Levent Atabay, “Çalışma hayatının en temel kriterlerinden birisi olan “eşitlik ilkesine” Anayasa’nın 10. maddesinde yer verilmiştir. Temel dayanağını Anayasa’da bulan “eşitlik ilkesi” 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde de yer almaktadır’’ dedi.

Atabay daha sonra şu bilgileri aktardı: ‘’4857 sayılı Kanunun özünde, eşit davranma borcu, işverenin genel anlamda borçları arasında yerini almış ve kanunun 5. Maddesinin 2. fıkrasına göre “İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmi süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz”. 4857 sayılı iş Kanunu özünde ise, eşit davranma borcu, işverenin genel anlamda borçları arasında yerini almıştır. Bu durumun üyelerimiz açısından yansıması ise; Devlet Dava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü ’nün 4. maddesi ile Havaalanlarında Alınacak Tertip ve Tedbirleri Yönetmeliğinin 1 nci maddesi gereği; havaalanlarının güvenlik hizmeti DHMİ’ nin asli işlerinden olup hem kendi bünyesinde güvenlik görevlisi çalıştırmaktayken bunun yanında maliyetlerden kaçmak için aynı işin alt işverenler nezdinde daha düşük ücrete yaptırılması ve taşeron olarak çalıştırılan özel güvenlik görevlilerinin yönetim hakkını kendinde tutması muvazaa olarak kabul edilmektedir. Sonuç olarak; aynı konuya ilişkin Karayolları Genel Müdürlüğü aleyhine de dava açılmış ve ilk derece mahkemesi işverenler arasında muvazaayı kabul ve tespit ederek davacılar lehine ücret farkı alacağına hükmetmiştir. Bu sebeple mahkemeler nezdinde açılacak davalarda alt işveren ile asıl işveren arasındaki sözleşmenin muvazaalı olduğunun tespiti ile ücret farkı alacağı, havacılık tazminatı ve UBGT ücret farkları talep edilebilecektir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Taşeron İşçiden DHMİ’ye Dava
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.