Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Torun açıklamasında; “Mesleki eğitimin ara elaman konusunda ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu hususta atılan yeni adım bizleri mutlu etti. Mesleki Eğitim Merkezleri 6764 sayılı kanunla zorunlu ortaöğretim kapsamına alındı. 9 uncu sınıfta doğrudan alan ve dal seçimi yapılarak, işletmeyle sözleşme imzalanması ile eğitime başlanacak. 11 inci sınıfın sonunda "Kalfalık Belgesi", 12 inci sınıfın sonunda ise "Ustalık Belgesi" alınabilecek.
Üyelerimiz için önemli olan yanları ise; Öğrencinin SGK primleri devlet tarafından ödenecek Devlet tarafından işverene aylık her çırak öğrenci için(brüt asgari ücretin %30-%50 arası) "Teşvik Ödemesi" yapılacak İş yeri açmalarının belirli kurallara bağlanması sağlanarak, gelişi güzel işyeri açılması önlenecek İşyerinde çalışan ve haftada bir gün teorik eğitme alınan çırakların, sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi işverenin maddi yükünü azaltacak.
Bu kapsamda İlçe Mili Eğitim Müdürlüğümüz ve Mesleki Eğitim Merkezi ile koordinasyon içinde çalışmaktayız.” Dedi.
Konu hakkında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince;
Mesleki Eğitim Merkezleri Önemi Çok Büyük
2021-2022 Eğitim öğretim yılında ilçemizdeki tüm meslek liselerinin bünyesinde de mesleki eğitim merkezleri açıldı. Mesleki eğitim merkezleri, daha dinamik eğitim materyalleri ve bizzat çalışarak öğrenen daha dinamik bir insan kaynağına kavuşturulması hedefleniyor.
Mesleki eğitim merkezlerin 6764 sayılı Kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olarak yapılandırıldı. Eğitim süresi ise 4 yıldır.
Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?
Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 veya 2 gün okulda teorik eğitim, 3 veya 4 gün işletmelerde pratik eğitim alıyor. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:
En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
Kayıt için yaş sınırı yoktur.
Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?
Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya bir işletmede çalışmayıp ancak mesleki eğitim almak isteyen herkes kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme alabilirler.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar.
Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır.
9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar.
Ustalık sınavını geçenler, ustalık belgesi ve diploma alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
Öğrencilerimiz,9. sınıftan itibaren maaş ve iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u kadar maaş.
12. sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı.
Ustalık belgesi ve kendi iş yerini açma fırsatı.
Mezunlarının istihdam oranlarının oldukça yüksek (%88) olduğu mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler yoğun işbaşı eğitimi alıyor. OSB'lerdeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasının, mezunların istihdam olanaklarını zenginleştireceği ve işbaşı eğitimi yaptığı işletmede istihdam edilen mezun oranını %75 artıracağı ön görülüyor. Böylece OSB'lerde uygulamalı eğitimle yetişen mesleki eğitim merkezi mezunları ile özel sektörün usta ve kalfa ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.