Kombin
Bir hafta önce sokakta yaşlıca iki kadınla karşılaştım. Belli ki modayı yakından takip ediyorlar. Biri ötekine şöyle diyor:
“Mavi bir kot aldım. Daha önce aldığım kazakla ve montla kombin yapacağım.” Yurdum insanı, özellikle de modacılar ve moda düşkünü kadınlar sözcük uydurmaya çok meraklılar. Artık cehalet mi desem, görgüsüzlük mü desem, eziklik mi desem, gösteriş mi desem; ne desem bilmem ki.
“Kombin” diye bir sözcük yok. “Kombinasyon” sözcüğünü kısaltarak böyle ucube bir sözcük uydurdular. Kombin ne ya! Hiç olmazsa “Takım yapacağım” falan deyin “Kombin sözcüğünü, moda sektöründe çalışanlar “Kombin yapmak”, “Kombinlemek” şeklinde kullanıyor. Amaç, daha çok mal satmak. Cüzdanlarla kredi kartlarını kombinlemek.
***
Çok Da Fifi
“Fifi” sözünü daha önceden duymuştum. Lisede görev yaparken bazı öğrencilerim bu sözü kullanırlardı. Bazı kadınların süs köpeklerini “Fifi” diye çağırdıklarını da duydum.
“Çok da fifi” şeklinde kullanıldığını yeni öğrendim. Sokakta karşılaştığım ergen kızlardan biri ötekine: “Çok da fifi yanee!” diyordu. Bu söylemde bir hor görme havası sezdim.
Merak edip araştırdım.
Bu söz ergen kız küfrüymüş: “Umurumda değil, onu asla önemsemiyorum.” anlamlarını karşılıyormuş. “Vız gelir tırıs gider!” sözünün kibar versiyonuymuş. Güzel Türkçemizi nasıl katlettiklerinin farkında mısınız?
***
Sana Ne!
“Sana ne” sözü bir tepki sözüdür. Şu anlamları karşılar:
“Sen kim oluyorsun? Bu sadece beni ilgilendirir. Benim özelime girme, yaşam tarzıma karışma. İstediğim yere giderim, istediğim giysiyi giyerim. Her şeye maydanoz olma vb.” Şort giyen bir kadına ahlak dersi vermeye kalkışan bir yobaza verilecek en güzel yanıt:
“Sana ne!” olacaktır. “Hayatında biri var mı?” sorusuna da “Sana ne?” diye yanıt veririz. “Bu söz, dikkatli kullanılmazsa iyi niyetli insanları incitir ve iletişimi bitirir. Son derce ciddi bir konuda sorulan sorulara “Sana ne!” diye yanıt vermek hatalı bir tutumdur.