Aydınlanma Ve Hoşgörü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydınlanmanın savunduğu düşünce, kişinin kendi iradesiyle aklını kullanma yürekliliğini göstermesi ve bağımlılıktan kurtulmasıdır.  Aklını kullanma kararlığını ve yürekliliğini gösteremeyen kişi yetişkin sayılmaz. Yetişkin olmayan kişi, başkalarının iradesine ve yönetimine mahkumdur.

İnsanın bağımlılıktan kurtulması ancak bilgiyle mümkündür. Kişi, akıl yönünden sorunlu değilse bu görevden asla kaçamaz; çünkü insan onurunun ve erdemli olmanın koşulu özgürlük ve özerkliktir. Bilgiyle bağımlılıktan kurtulmak, hatalardan ve dogmatik takıntılardan kendini kurtarmaktır; kendi düşüncelerimizi eleştirebilmek için aklı özgür kılmaktır.

Bilgiyle donanmış kişi özgür olmak ister ve başkalarının özgürlüğüne ve farklı oluşlarına saygı gösterir. İnsanın kendini eğitmesi ve bilgiyle kendini bağımlılıktan kurtarması zorunlu bir görevdir. Kendimizi zihinsel bağımlılıktan, hatalı düşüncelerden, önyargılardan ve cehaletten yalnızca bilgiyle ve aklımızı kullanarak kurtulabiliriz. İnsanın kendini eğitmesi yaşamını anlamlı kılabilmek için önemli katkılar sağlayacaktır.

Yaşamın anlamı, hayatımız boyunca arayıp bulacağımız gizli bir şey değildir; hayatımıza kendi ellerimizle katabileceğimiz bir şeydir. İnsan yaptıklarıyla ve yapmadıklarıyla, çalışmalarıyla, katkılarıyla ve diğer insanlara yaklaşımıyla hayatını anlamlı kılabilir.

Doğruyu bulmak ve hatalarımızı azaltmak için yapmamız gereken tek şey, görüşlerimize eleştirel yaklaşmayı sağlayacak bilince ve hoşgörüye ulaşmaktır. Karşımızdakinin haklı olabileceğini bizim ise yanılmış olabileceğimizi öğrenmek zorundayız.

Hoşgörü, hatalı insanlar olabileceğimizi anlamamızı sağlayan bir olgunluktur. Biz insanlar her zaman hata yaparız. Yanılabileceğimizi kabul etmek erdemdir. Eleştirel açıdan kendimizi sınamak dürüstlüğümüzün de bir parçasıdır.

Voltaire hoşgörüyü, karşılıklı akılsızlıklarımızı mazur görmek şeklinde açıklar. Hoşgörüsüzlük akılsızlıktır ve mazur görülemez.

Herkes hata yapabilir. Belki ben haklıyım belki de sen haklısın. Her ikimiz de haksız olabiliriz. Bunu anlamak için sorunu kişiselleştirmeden akılcı bir tartışma yapabiliriz. Uzlaşmaya varamasak bile hoşgörülü bir anlayışta birleşiriz. Tartışmadan çok şeyler öğrenebiliriz. Akılcı tartışmayı gerçekleştirmek için tarafların eşit haklara sahip olduğunu kabullenmemiz gerekir.

Tüm hatalarımızın önüne geçmek olanaksızdır ama hatalardan olabildiğince sakınmak görevimiz olmalıdır. Bunu hatalarımızdan ders çıkararak yapabiliriz. Başkaları hatalarımızı söylediğinde hatamızı kabul etmeyi hatta bunu minnetle karşılamayı öğrenmeliyiz. Bizlerin de benzer hatalar yaptığımızı sürekli göz önünde bulundurmalıyız. En büyük bilim insanlarının da hata yaptıklarını unutmamalıyız. Başkaları tarafından eleştirilmek, neredeyse özeleştiri yapmak kadar yapıcıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aydınlanma Ve Hoşgörü
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.