Okul, veli ve öğrenci birlikteliği…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Okullarımız, yaz tatili sonrasında, önceki hafta yeni bir döneme başladılar.
Öğretmenlerin büyük çoğunluğu, memleketine gitti. Aileleriyle hasret giderdi, dinlendi. İkinci döneme daha dinç başlayabilmek için.
Öğrenciler, sabah erken kalkma sorunu yaşamadan diledikleri gibi bir tatil yaptılar. Onların da amacı yeni döneme dinlenmiş olarak başlamaktı.
Öğrenci velileri şikâyetçi. Konuştuklarım, uzun yaz tatilinden memnun değil.
"Bu öğretmenler nasıl katlanıyor bunlara? Biz dayanamıyoruz." diyorlar.
Gün boyu okulda kalan öğrenciler evde anne ve babalar için sorun çıkartmazken, tatil döneminde sorunlar yaşanmış.
*
Onları dinlerken öğretmen ve öğretmenlik ile ilgili bir kez daha düşündüm. Bir şeyler bilmek. Bildiklerini öğretmek. Öğrenemeyenden sorumlu olmak.
Sınıflardaki her biri farklı 30-40 öğrencinin bir konuda ilgilerini toplamak. Dinlemeyenin, dinlememe nedenlerini araştırmak. Anlamayana, anlaşılır olmaya çalışmak. Bütün bunları yaparken, topu taca atmamak. Bu benim işim, ben bunu yaparım" diyerek işine sarılmak. Ve bunu her gün yapmak.
*
"Vallahi dövüyorum" diyor bir veli. "Ne yapayım, beni dinlemiyor. Güzelce sakin sakin anlatıyorum. Ama nerde… Onun gözü orda burada, dayanamayıp, çakıyorum bir tane." diye sürdürüyor konuşmasını.
Anne babanın çocuğu karşısında sabırsız tavrı yadırganmamalı. Bunun çok farklı nedenleri var. Bu tavrın ortaya çıkmasının en büyük yararı, öğretmenin yapmakta olduğu işin çok daha fazla bir sabrı gerektirdiğinin anlaşılması.
Anne baba çocuğu ile olan uğraşısında işin zorluğunu anlıyor. Peki, bunun yararı ne?
 Yararı şu: Anne baba öğretmenin okuldaki işini kolaylaştırabilir. Eğer gerçekleştirilebilirse okulun ve öğretmenin yükünü hafifletebilir. Veli işin içine girdiğinde, bugün okullarımızın yaşadıkları birçok sorun kısa sürede çözülebilir. Bu durum aynı zamanda okuldaki eğitim öğretimin kalitesini de artırır. Çünkü okulun ya da sınıfın hangi ihtiyacını nasıl çözeceğiz diye düşünen eğitimciler, bu kez kaliteyi nasıl artıracağız sorusuna cevap arama şansı ve zamanı bulacaktır.
Okul yöneticileri daha bir gayretle bunu sağlamaya çalışmalıdır.
*
Konuyla ilgili herhangi bir çaba sarf edilmediğini söylemiyorum. Tabi ki bir şeyler yapılıyor. Ancak yetersiz. Veli toplantıları sayısal olarak artırılabileceği gibi, içerikleri de değiştirilebilir. Daha rahat ortamlarda daha uzun sürelere yayılarak ve de katılım konusunda özel bir çaba sarf edilerek yapılabilir.
Okulun veliden beklentileri ile velinin beklentileri ayrı ayrı ele alınabilir. Herkes daha iyi bir eğitim için ne yapabileceğini anlatma fırsatı bulur.
Okul yönetimleri paylaşmaktan, yardımlaşmadan, güvene dayalı bir ilişkiden yana çabalarını sürdürmeli. Okul, öğretmen, veli ve öğrenci birlikteliği sorunsuz bir eğitim için kaçınılmazdır.
Son olarak; Öğretmen, son yıllarda artan veli ilgisinden memnun ancak bunun yol ve yönteminden yakınıyor.
Bazı veliler, öğretmenin görev ve sorumlulukları dâhilindeki konulara doğrudan müdahil olmak istiyorlar.
Veli katkı verirken, öğretmeni sorgular bir üslup içine düşmeden onun işini kolaylaştıracak, motivasyonunu artıracak bir yöntem kullanmalıdır
 
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Okul, veli ve öğrenci birlikteliği…
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.