“İstanbul Fatihi” olmaya çok hevesliydi ama…(1)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birinci Dünya Savaşı ‘nın ardından Yunanlar, lngiltere ve Fransa’dan aldıkları destekle lzmir’i işgal etmişlerdi. Yaklaşık bir yıl sonra politik gelişmeler Yunanistan ‘a lstanbul ve Gelibolu dışındaki Doğu Trakyayı işgal imkânı da sağlamıştı.

Yunanlar Sakarya boylarında Millî Mücadele karşısında yenilgiye uğradılar.

Bu süreçte Yunanlar Batı Anadolu ‘da otonom bir İyonya Devleti kurmaya çalışırlarken, diğer yandan lstanbul ‘u işgal etmek amacıyla bir plan geliştirmişlerdi.

Böylece “Megali İdea” yani “Büyük Ülkü” gerçekleşebilirdi.

Yunan Küçük Asya Ordusu başkomutanlığına atanan General Hacı Anesti, temmuz 1922’de İstanbul’u işgal için harekete geçti… Anadolu’daki 2 tümenini de Trakya’ya kaydırdı.

Hedefi, İngiliz ve Fransız birliklerince işgal altında tutulan İstanbul’u, bir darbe ile işgal ve Yunanistan’a ilhak etmekti. İstanbul fatihi olarak tarihe geçmeyi hayal ediyordu.

İzmir’den ayrılırken, kurmaylarına kibirle “Yakında size İstanbul’dan seslenebilirim” diyecekti…

Olayların gelişime bir göz atalım.

Yunanistan’ın, II. Meşrutiyet ve Balkan Savaşları sonrasındaki kazanımları Megali İdea ‘nın hayata geçirilmesine ilişkin umutları arttırmıştı.

Balkan Savaşlarından kısa bir süre sonra başlayan I. Dünya Savaşı Yunanlar açısından önemli bir fırsat olacaktı.

1.Dünya Savaşı yıllarında tarihi düşman olarak gördüğü Osmanlı ve Bulgaristan’a karşı, İngiltere ve Fransa ile müttefik olan Yunanistan orduları savaşın kazanılmasında önemli bir katkı sağlamamış olsa da Başbakan Venizelos, Paris Konferansı’nda sahneye çıkarak İzmir’i işgal etme hakkını elde etti.

İtalya’nın muhalefetine karşın büyük devletlerin desteğini alan Yunanistan, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i işgal etti. Bundan sonra Batı Anadolu içlerine doğru ilerlemeye başlayan Yunanlar, Kuva-yı Milliye’nin direnişi ile karşılaştılar.

Ekonomik sorunlar nedeniyle, Yunanistan’ı bu savaşa sokan Venizelos iktidardan düştü, kral Konstantin tahta geri döndü, hükümet değişti.

İtilaf Devletleri, Almanya yanlısı Kral’a destek konusunda gönülsüz davrandılar. Yunanistan’a verdikleri mali ve siyasi desteği çektiler. Buna bir de Yunan ordusunun Milli Mücadele karşısındaki başarısızlıkları eklenince İtilaf Devletleri, Mustafa Kemal Paşa ve Ankara hükümetine kabul ettiremedikleri Sevr Antlaşması’nı gözden geçirmeye bile razı olacak duruma gelmişlerdi. TBMM ve Ankara Hükümeti, İtilaf Devletlerine karşı sistemli ve programlı bir mücadele yürütüyordu. İtilaf Devletleri bu mücadeleyi pasifize etmeyi başaramadıklarından yeni bir strateji geliştirerek tarafsızlıklarını ilan ettiler. Devam edecek

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“İstanbul Fatihi” olmaya çok hevesliydi ama…(1)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.