Kirlenmek güzel değildir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  

Uzun süredir televizyonlarda ve yazılı basında yayınlanan ve beni sinir eden zırva bir deterjan reklamı var.  Çocuk masumiyetini ve psikolojisini bozan bir reklam.

   Bu reklamda söylenen şu: “Kirlenmek güzeldir. Anneler, çocuklarına: “Aman evladım üstün başını kirletme, temiz tut.” derken reklam tam tersini söylüyor: “Kirletin çocuklar! Kirlenin ki anneniz daha çok deterjan alsın, daha çok para ve emek harcasın.”

Bu reklam bir de ödül almış iyi mi! Bir televizyon kanalında dinledim. Bu reklamı hazırlayan ajansın bir yetkilisi şunları söylüyordu:

“Biz reklamımızda özgürlüğü vurguluyoruz. Çocuklar hayata pencereden bakmasınlar. Hoplasınlar zıplasınlar, merak etsinler, tırmansınlar, yükselsinler, dokunsunlar, keşfetsinler ve öğrensinler.”

   Peki, tüm bunlar kirlenmeden yapılamıyor mu? Özgürlük böyle bir şey mi? Eylemin sorumluluk yanını ne yapacağız? Kirlenmeden özgür olamıyor muyuz?

   Reklamı hazırlayanların akıl edemediği ya da kasıtlı olarak atladığı çok önemli bir şey daha var: “Kirlenmek” mecaz anlamlar içeren bir sözcüktür.  Bu anlamıyla kirlenmek kötü olmak, ahlaksız olmak, insanı insan yapan değerlerden uzaklaşmak ve bu pisliklerini önemsememektir.

   Ne olacak şimdi? Kaş yapayım derken göz çıkardınız! Çocuklar,“Kirlenmek” sözcüğünün mecaz anlamlarını öğrendikleri zaman onlara ne söyleyeceğiz? Çocuklara kötü örnek olduğunuzun farkında mısınız?

   Bir deterjan reklamında çocukların masumiyetini ve sağlığını malzeme olarak kullanmak doğru mu? Hiç olmazsa şöyle söyleseydiniz: “Temizlenmek, temiz olmak güzeldir. Vücudunu ve kalbini temiz tut.Dürüstlüğünü kirletme.”

   Her iki anlamda da kirlenmek güzel değildir. Kirlenenler kirletirler!

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kirlenmek güzel değildir
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.