Bursa, Türk otomotiv sanayinin merkezidir. Türkiye’de otomobil fabrikaları kurulmadan karoseri sanayine de öncülük etmiştir. 1971 yılından bu yana da otomobil üretiminin başkentidir. Sadece otomobil fabrikaları değil oto yan sanayinin pek çok fabrikası da Bursa’da kuruludur.
Bursa aynı zamanda Türk sendikal hareketinde de önemli bir yer tutar. Türk işçi hareketinin önemli önderlerinden Şevket Yılmaz Bursa Merinos fabrikasındaki bağımsız Mensucat İşçileri Sendikasından Teksif liderliğine, oradan da Türk-İş Başkanlığına kadar yükselmiştir.
Yine 12 Mart faşist döneminin yıkılmasında en önemli olaylardan biri de 1973 yılında Türk Metal Sendikasından ayrılarak Çağdaş Metal-İş Sendikasını kuran işçi önderlerinin yaptığı Tofaş grevi etkin olmuştur. Çağdaş Metal-İş Sendikası daha sonra DİSK’e bağlı Maden İş Sendikasına katılmış ve Çağdaş Metal-İş önderi Fehmi Işıklar DİSK içinde en üst görevlere kadar yükselmiştir.
12 Eylül dönemi öncesinde tartışmalı MESS (Madeni Eşya Sanayicileri Sendikası) grevleri olarak bilinen büyük grevde, Bursa, yine çok ağırlıklı olmuş, bu grevler 12 Eylül darbesi ile sona erdirilmiştir. Bu grevlere öncülük eden işçi önderleri ile işyeri temsilcileri işverenlerin kara listesine alınmış ve pek çoğu bir daha asla büyük işyerlerinde iş bulamamışlardır.
Bursa’daki otomotiv sanayindeki metal işçileri 12 Eylül darbesi ile denetim altına alınmış ve Türk Metal Sendikası ile uyutulmaya çalışılmıştır. Bu süre zarfında sık sık Türk Metal Sendikasından istifa eylemleri olsa da bir süre sonra bu hareketler bastırılmıştır.
Bu bastırma eylemleri geçmişte de yaşanmış işçi kanı da dökülmüştür. Çağdaş Metal-İş döneminde Tofaş fabrikası önünde bildiri dağıtmaya gelen Türk Metal yöneticilerinin bildiriyi almak istemeyen işçilere ateş açması sonucu bir işçi ölmüş, bu nedenle tutuklanan Baki Yeşil adlı kişinin itirafçı olmak istemesinden sonra nakledildiği Balıkesir cezaevinde öldürülmüş olması çözülememiştir.
Geçtiğimiz hafta Renault işçilerinin başlattığı direniş dalga dalga diğer fabrikalara ve ülkenin diğer kentlerine de sıçramıştır.
Metal işçilerinin direnişi sadece bir hak arama direnişi olarak kalmamış, aynı zamanda özgür sendikacılık mücadelesine de dönüşmüştür. Direnişteki işçiler ücretlerinin yükseltilmesi, toplu iş sözleşmesindeki disiplin maddelerinin hafifletilmesi yanında sarı sendikacılığa karşı da mücadele etmektedirler. Türk Metal’den kitleler halinde istifa eden işçiler henüz başka bir sendikaya girmemişlerdir. Şu anda yepyeni önderlerle mücadele sürmekte ve bütün partilere eşit mesafede durulmaktadır. Buna rağmen iktidar partisi direnişteki işçileri hedef alan açıklamalar yapmaya başlamışlar ve direnişte “ideolojik” yön hafiyeliğine girişmişlerdir.
İktidar partisi için “ideolojik” olmayan tek eylem kendi ideolojilerini destekleyen eylemlerdir.
Bursa’dan başlayan grev dalgası bakalım önüne kimleri katarak sürükleyecek?