Sayın…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok kibar bir milletiz.

Bakmayın öyle bolca küfür ettiğimize. Küfür ederken bile söze “sayın…” diye başlarız. “Bey” diye bitiririz.

Elbette küfür konusunda hayranı olduğumuz Amerikalılar kadar gelişmiş değiliz. ABD yapımı filmlerde iki sözün biri “kahretsin” ise, bilin ki “f” harfi ile başlayan ünlü küfürlerini savuruyorlar. Ama öyle tercüme ediliyor. Sırf kibarlığımızdan…

Aşırı kibarlığımız zaman zaman sorun yaratmıyor değil. Örneğin kalabalık bir ortamda “sayın başkan…” diye seslenirseniz onlarca kişinin dönüp baktığını görürsünüz. Hele bir de kokteyl benzeri davetlerde aynı hitabı yapmaya kalkarsanız ortalık birbirine girer.

Bir kez bir yerlere başkan olmaya görün. Ömür boyu bu sıfat devam eder. Milletvekilliği,  hele hele bakanlık da öyle. Bir kez bu göreve geldiğinizde ömrünüzün sonuna kadar “sayın vekilim…” ya da “sayın bakanım…” denerek hitap ediliyorsunuz. Neyse ki asalet gibi babadan oğula intikal etmiyor. Ama becerebilenler için nimetleri babadan oğula geçebiliyor.

İşin tuhafı bu şekilde hitap edilenler asla düzeltmiyor. “Ben artık başkan değilim, vekil değilim, bakan değilim” diye düzelten yok.

Bir de bu makamlara ulaşmadan bu şekilde hitap edilenler var. Kamu hizmetinde en çok rastlanan Vali Yardımcılarına “sayın valim” şeklinde hitap edilmesi. Vali yardımcıları bu hitaptan asla rahatsız olmadıkları gibi bu şekilde hitap etmeyenler açıkta kalıyor ve son derece zor duruma düşüyorlar.

Doğrusu insan şaşırıyor. Adam ya bir de vali olsa nasıl hitap edeceğiz? Bu örnek yine iyi. Hiç değilse bu şekilde hitap edilirken valilik makamına vekalet ediyor.

Geçen hafta daha çarpıcı bir örnek yaşadık.

Adam cumhurbaşkanlığına aday olmuş. Basın toplantısı yapıyor. Toplantıyı yöneten şahıs, ya da soru soranlar kendisine “sayın cumhurbaşkanım” şeklinde hitap ediyor. Dil sürçmesi falan değil. Her ağzını açan öyle söylüyor.

Eğer aday olmakla cumhurbaşkanı olunuyorsa ortalık cumhurbaşkanından geçilmeyecek. Düşünün 15-20 cumhurbaşkanı adayı olsa ortalıkta “sayın cumhurbaşkanım” diye hitap edilecek 2 manga adam dolaşacak.

Oysa Türkiye bu güne dek topu topu 11 tane cumhurbaşkanı seçmiş. Birisi halen görevde. Birisi kısa süre önce mahkum olmuş, diğer ikisi evlerinde emeklilik günlerini geçiriyor. Başkası yok. Ama ortalıkta dolaşan çok sayıda cumhurbaşkanı var…

Adam daha seçilmeden başımıza cumhurbaşkanı kesilmiş. Kesinlikle tevazu gösterip durumu düzeltmiyor. Bu konuda bir çaba göstermiyor.

Ya bir de seçilirse.

Aziz Nesin büyük adamdı. Yaşarken değerini bilemedik. Sivas’ta 21 yıl önce diri diri yakmaya kalktık.

Eğer bulabilirseniz Aziz Nesin’in “Bay Düdük” adlı hikayesini yeniden okumakta yarar var.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sayın…

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.