Sen Bir Ömre Bedelsin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sen bir ömre bedelsin” bir şarkı sözüdür. Osman Nihat Akın’ın “bir ihtimal daha var” adlı şarkısının nakarat bölümüdür. Sevgiliye söylenir. Sevgiliye bir ömür feda edilir. Bir de bir ömrü tüketip hiç bir şey elde edemeyen milyonlar vardır. Bugün ikincisini ele alacağız.

TBMM’de Yüce Divan oylamasından sonra AKP içinde “Tehlike geçti konuşabilirsiniz” işareti gelmiş olacak ki Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin konuşmuş. Şahin, Genel Başkan Vekili sıfatı ile şunları söylemiş: “Kusura bakmasın bu eski bakan arkadaşlarımız. Dobra dobra konuşuyorum. AK Parti’nin Genel Başkan vekili olarak konuşuyorum. Asgari ücretin yeni, bin liraya çıktığı bir ülkede bir siyasetçi 700 bin TL’lik saat alamaz kardeşim. Bu siyasi etik açısından son derece yanlış bir davranıştır.”

Gecikmeli de olsa Şahin’in böyle konuşabilmiş olması AKP içindeki fırtınaları gösteriyor. Mehmet Ali Şahin’in asgari ücret ile karşılaştırmasından sonra bir işçinin kaç yıllık çalışma karşılığında bu saati alabileceğini hesaplamak istedim. Bunun için önce saatin tam olarak piyasa değerini öğrenmek gerekti. Polis tarafından elde edilen yasal dinleme kayırlarında saati satın alan Rıza Sarraf’ın ağzından 300 bin İsviçre Frank’ı olduğunu öğreniyoruz.

Rüşvet skandalının kamuoyuna yansıdığı 17 Aralık 2013 tarihindeki Frank değeri nedeniyle kamuoyu 700 bin liralık saat olarak öğrenmişti. Ancak TBMM’de “aklama” oylaması yapıldığı günlerde İsviçre Frank değeri üzerimdeki çıpayı kaldırarak Frank değerini serbest bıraktı. Frank aldı başını gitti. Saatler başta olmak üzere İsviçre nallarının fiyatları uçtu.

300 bin Franklık “hediye” saati takan Zafer Çağlayan’ın TBMM’de “aklandığı” günkü Frank Satış değeri üzerinden saat 820 bin liraya (eski para ile 820 Milyar lira) yükseldi.

Hemen bir hesap yaptığımızda asgari ücret alan bir işçinin böyle bir saati 820 ayda satın alabileceğini görüyoruz. 820 ay bizim için çok şey ifade etmeyebilir. Bu hesabı yıl üzerinden yaptığımızda tamı tamına 68,5 yıl yapıyor.

Türkiye’de ortalama insan ömrüne baktığımızda ise erkekler için bazı istatistiklerde 68, bazılarında ise 69 yaş sınırını görüyoruz. İkisinin ortalamasını aldığımızda ise ortaya 68,5 yıl çıkıyor.

Konuya yeniden Zafer Çağlayan’ın saati açısından baktığımızda doğduğu gün çalışmaya başlayan bir erkeğin, son nefesini verdiği ana kadar çalışması halinde böyle bir saati alabileceğini görüyoruz. Bu da yaşamı boyunca hiç işsiz kalmaması, yememesi içmemesi halinde…

“Herkes asgari ücretle çalışmıyor ki” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ancak ülkemizde işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor. Öyle olmasa bile ücreti öyle gösteriliyor. Üstelik hiç kimse doğduğu günden öldüğü güne kadar çalışmıyor.

Bir evden, apartmandan ya da villadan söz etmiyoruz. Konumuz “kol saati”.

İster kendi parasıyla alsın. İster rüşvet olarak…

Bu tablo milyonlarca insanla alay etmektir.

Ey saat sen nelere kadirsin…

Sen bir ömre bedelsin…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sen Bir Ömre Bedelsin

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.