Karizma, zekanın bedendeki estetik yansımasıdır

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her şeyin en pahalısını giymek, en pahalı otomobili kullanmak, villada oturmak, korumalarla dolaşmak, herkese zart zurt etmek, bileğine milyarlık saat takmak, ağır abi rollerini oynamak seni karizmatik yapmaz; yapsa yapsa karizmatik yapar. Bunun diğer adı da görgüsüzlüktür.

Karizma, Latince kökenli bir sözcüktür; “Tanrı vergisi” anlamına gelir. Karizma; zekâ, akıl, özgüven, dürüstlük, doğallık, duruş ve güçlü bir beden dili gerektirir.

Karizma, zekânın bedendeki estetik yansımasıdır.

Karizmatik kişi farklıdır; duruşuyla, davranışlarıyla, ses tonuyla, konuşmalarıyla, sevecenliği ve entelektüel birikimiyle insanları etkiler.

Karizmatik kişi doğaldır; yapmacık davranışlar içine girmez. İnsanlarla iletişim kurarken bağırıp çağırmaz, sinirlenmez, insanlara hakaret etmez, klişe sözcüklerle tekrarın tekrarını yapmaz.

İnsanlar onun yanında kendilerini rahat ve güvende hissederler.

 Sinirli, saygısız, kindar, cahil, yalancı, tutarsız, saldırgan insanlar karizmatik değil anormaldirler. Bunlar, sadece zayıf, çaresiz, biatçi, güce tapan, cahil kişileri etkileyebilirler.

Bir kişinin karizmatik olabilmesi için yakışıklı ya da güzel olması şart değildir. Kişi, yakışıklı ya da güzel olabilir ama karizmatik olmayabilir.

Karizmatiklik, doğuştan getirilen özelliklerle sonradan kazanılan öz niteliklerin harmanlandığı bir cazibedir. Farklılığın ve özgünlüğün çekiciliğidir.

Karizmatik kişinin ikna etme gücü çok fazladır. İnsanların düşüncelerini ve kararlarını değiştirebilir. Böyle kişilerin sözü geçer, söyledikleri dinlenir; insanlar ona içten bir hayranlık duyarlar.

Karizmatik kişi, kendinden söz etmez, az konuşur. Sözlerini; beden diliyle, duruşuyla ve ses tonuyla destekler. Onun içtenliğinden, dürüstlüğünden kuşku duymazsınız.

Bazı insanlar, bu kavramı ayağa düşürürler.  Sırf çıkarları için ciğeri on para etmeyen, suratı kullanılmış zımpara kâğıdına benzeyen yeteneksiz denyolara:

 ” Ne kadar karizmatiksin!” diye övgüler düzerler; onu yere göğe sığdıramaz.

Karizma dolma gibidir, yapması zor yemesi kolaydır; aynı anda dağılan, çizilen bir şeydir. 

Doğal haliniz hayranlık uyandırıyorsa, hiçbir yetkiniz olmadığı halde insanlar sizin sözlerinizden etkileniyorlarsa, sizi dinlemekten zevk alıyorlarsa, size güveniyorlarsa, herkes sizin çevrenizde bulunmak istiyorsa, sizde “şeytan tüyü” varsa karizmatiksiniz.

 İyi işlerde kullanın!     “ Korkunun Gözleri Çoktur” kitabından

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karizma, zekanın bedendeki estetik yansımasıdır
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.