Yapay zeka

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zeka, insan beyninin ve düşünme sisteminin kopya edilmesidir. Burada yapılan iş, bir bilgisayar programını insan gibi düşünebilecek duruma getirmektir.

   Geçmişte sadece insanların yapabildiği işleri şimdi robotlar ve bilgisayarlar yapıyor. Bu robotlar yakın zamanda pek çok görevi insanlardan daha başarılı şekilde yerine getirecekler.

   Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Fransa gibi ülkeler yapay zeka çalışmaları için çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Bu ülkelerdeki bilim insanları, yüksek zeka gerektiren işleri yapabilen yapay zeka türleri geliştirmeye başladılar.

   Şoförlük, doktorluk, eczacılık, yargıçlık, avukatlık, öğretmenlik gibi meslekler tehdit altında. Bunların ya alanları iyice daralacak ya da tümüyle ortadan kalkacaklar.

   Bu nasıl olacak? Bir iki örnek vererek durumu anlatmaya çalışayım:

   Doktorun görevi nedir? Hastalığa teşhis koymak ve en uygun tedaviyi önermektir. Doktorlar bu görevi çeşitli nedenlerle gerçekleştiremeyebiliyorlar. Mesleki yetersizliklerinden ya da gerekli koşullar sağlanamadığı için hastalığa hatalı teşhis koyan ve uygun tedaviyi öneremeyen doktorlar vardır.

   Yüksek donanımlı yapay zeka sistemi, tıp tarihinde bilinen her türlü hastalıkla ilgili bilgileri veri tabanında saklayabildiği ve bu bilgileri sürekli güncelleştirdiği için doktorlar karşısında muazzam avantajlara sahiptir.

   Yapay zeka sistemi, akciğer kanseri vakalarından yüzde doksanını doğru teşhis ederken doktorların bu konudaki başarısı yüzde ellilerde kalmıştır. Doktorların tespit edemediği birçok tümör, yapay zeka sistemi tarafından yakalanabilmiştir.

   Yapay zeka sistemini ağırlaştıran teknik aksaklıklar çözüldüğü zaman dünyanın her köşesinde yedigün yirmi dört saat hizmet verebilecek sayısız doktorumuz olacak. Bu doktorlar hiç uyumayacak, acıkmayacak, maaş istemeyecek, sigorta gerektirmeyecek ve hasta olmayacaklar.

   Eczacılar, doktorlardan çok daha önce işlerini yitirme riskiyle karşılaşacaklar. 2011 yılında Amerika’da açılan bir eczane tek bir robotla işliyor. Bu robot eczacı ilk yılında tek bir hata bile yapmadan iki milyondan fazla reçeteyi karşılayabildi.Kanlı canlı eczacı ise kendisine getirilen reçetelerin yüzde ikisinde hata yapıyor. Amerika’da bu sayı elli milyondan fazla hatalı reçeteye tekabül etmektedir.

   Dünyanın gelişmiş ülkeleri yapay zeka sistemi ile mucizeler yaratırken biz ne yapıyoruz? Biz en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz. Başta siyasilerimiz olmak üzere birbirimizi yiyoruz. Birbirimize hakaret ediyoruz. Birbirimizi şeytanlaştırmaya çalışıyoruz.

   Sanayi devrimini ıskaladık. Bu gidişle elektronik devrimde de nal toplayacağız.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay zeka
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.