Yenişehirli Kunduracı, Kavaf Ve Saraçlar (I)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Kavaf Nuri Özyıldırım 1950’li yıllarda Kavaflar Aralığı No. 63’deki işyerinin önünde.   (Fotoğraf kaynağı: M.Özyıldırım)
Kavaf Nuri Özyıldırım 1950’li yıllarda Kavaflar Aralığı No. 63’deki işyerinin önünde.
(Fotoğraf kaynağı: M.Özyıldırım)

 

Balıbey Çarşısı Arastaiçi No: 63 de ilçemiz kavaflarından Şükrü Özyıldırım (Fatin Hoca) (1901-1988), oğulları Nuri, İsmail ve Nurettin Özyıldırım ile birlikte faaliyet gösterirdi. En eski iş yerlerinden olan bu mekanda ata mesleğini hala devam ettiren Nuri Özyıldırım’ın oğullarından, Hafız Mustafa Özyıldırım ve kardeşi Mehmet Özyıldırım çalışmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Şükrü Özyıldırım       Nuri Özyıldırım
Şükrü Özyıldırım Nuri Özyıldırım

Mehmet Özyıldırım bu meslek ve geçmişiyle ilgili bildiklerini şöyle anlatıyor:

Dedem Şükrü Özyıldırım, Yenişehir’de Fatin Hoca diye anılırdı. Bu mekânda ayakkabının ve terliğin her türlüsü imal edilmiş. En büyük oğlu babam Nuri Özyıldırım’dır. İsmail ve Nurettin adında iki de amcam vardı. Üçü de bu mesleği dedemden öğrenmiş. Babam en büyükleri oldukları için, dedem de kendini emekli ettikten sonra iş babamın başına kaldı. İmalat yaptıkları yıllarda, Çotuk Mustafa Demira, Civciv Ahmet Yekin ve Fiskos Halit Akdümbek gibi ustalar dedemin yanında çalışmışlar. Yıllar su gibi akıp geçince, bu işlerde şimdi Mustafa Ağabeyimle bana kaldı. Hâlâ zamana karşı direniyor ve ata mesleğini de devam ettirmeye çalışıyoruz. En önemlisi de aynı mekânda ve aynı işi 90 yıl devam ettirmek kolay bir iş olmasa gerek. Ürün çeşitlerimizi dün olduğu gibi bu günde aynı şekilde İzmir ve İstanbul’dan alıyoruz. Bursa’dan da aldığımız oluyor. Burada bay, bayan ve çocuk ayakkabı çeşitlerinin her türü bulunmaktadır. Bunlara; 18-20 numaraya ilk adım, 21-25 numaraya bebe, 26-30 numaraya patik, 31-35 numaraya filet, 36-39 numaraya bayanlar için zenne, erkekler için garson, 40-44 numaraya merdane ve daha yukarısına da büyük ayak denir.”

 

 İbrahim Sünnetçioğlu
İbrahim Sünnetçioğlu

İbrahim Sünnetçioğlu

Arastaiçi No: 53 de, İbrahim Sünnetçioğlu (1915-1993) ve oğlu Halil Sünnetçioğlu (1935) kavaf olarak faaliyet gösterirdi. 1958 de Tahıl Arkası Sokaktaki kendi mülklerinin olduğu yere Yalçın Otel’ini inşa ederek ilçemizin konaklama ihtiyacına katkıda bulundular. Böyle olunca İbrahim Sünnetçioğlu daha ziyade otelde olurken, oğlu Halil Sünnetçioğlu da kavaf dükkânında bulunurdu. İbrahim Sünnetçioğlu’nun ölümünden sonra bu iş yerini Paşaların Öznur Gürpınar devren satın aldı. Şu an bu iş yerini oğlu Serdar Gürpınar işletmektedir. Halil Sünnetçioğlu ise oğulları Yalçın ve İbrahim Sünnetçioğlu ile birlikte Demirtaş Organize Sanayi Bölgesindeki firmalarının başında olup, Yenişehir de inşa ettikleri Sünnetçioğlu İlköğretim Okulu ise bu ailenin ölümsüz hatırasıdır.

 Ethem Hanlı   Sami Hanlı

Ethem Hanlı  Sami Hanlı
Ethem Hanlı Sami Hanlı

 Arastaiçi No: 49 da Ethem Hanlı, önceleri kundura imalatıyla uğraşıyor. Ahmet Çorapçı ile oğlu Sami Hanlı da burada çalışıyor. Oğlu Bursa’ya göç edince, Ethem Usta da imalatı bırakarak kavaf olarak mesleğini bu mekânda sürdürmüştü.

 

 

 

Süleyman Örtekin
Süleyman Örtekin

 

Süleyman Örtekin

Arastaiçi No: 35 de, Süleyman Örtekin ile Hasan Örtekin birlikte kavaf işini yaptılar. Bir ara iki kardeş otobüs alarak nakliye işine de girdiler. Arasta içinde bu birlikteleri ölene kadar böyle devam edip gitti.

Ahmet Saraç
Ahmet Saraç

 Ahmet Saraç

Arastaiçi No: 18-20 de Ahmet Saraç’ın (1886-1959) köşedeki dükkânı 1935 yılında inşa edilmiş iki katlı bir yapıdır. Üst katta imalat yapılır, Osman Selvili, Arif Kalfa ve Fahri Bilen yanında çalışırdı. Daha sonraları imalatı bırakıp kavaf olarak bu mesleği devam ettirdi. Vefat ettikten birkaç zaman sonra da bu iş yerini manifaturacı Mehmet Mete satın aldı.

Arastaiçi veya Ayakkabıcılar Aralığı diye adlandırdığımız sokak ile Kasaplar Aralığı diye adlandırdığımız her iki sokakta, özellikle Ramazan geceleri çok renkli geçerdi. Bayram arifelerinde ise alış-veriş nedeniyle müşteri yoğunluğu artardı. O zamanlar salı günleri hariç cadde ve sokaklarda bayan görülmezdi. O nedenle bayanlara hatta kız çocuklarına bayramlık alınacak ayakkabılar için, ayak ölçüleri düzgün bir çubuk veya kınnapla alınır, bu ölçülere uygun ayakkabı kavaflardan beğenilirdi. Beğenilen ayakkabıların sadece tekleri çarşaf veya peştamal ile eve götürülür, beğenilen ayakkabıların diğer tekleri kavaftan alınır, beğenilmeyenler de iade edilirdi. Bu işleri evin yetkili erkeği yapardı. Bayram olsun, sair günler olsun bayanlar ve kız çocukları için ayakkabı alımında bu yöntem uygulanırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Kunduracı, Kavaf Ve Saraçlar (I)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.