Yenişehir Köyleri (Çelebi Köyü 2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski Camii

Günümüzde ilk kurulduğu yerde olmayan, ilk kurulduğu sırtlardan 1 km kadar aşağıda tekrar iskân edilen eski Çelebi köyünde bulunan cami bizzat Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1470 yılında Süleyman Paşa'nın ikinci kuşaktan torunları olan Rasul ve Çoban Çelebiler tarafından tamir ettirildiği bilinen cami bugün ayakta değildir. Caminin sadece minaresi yıkık bir şekilde de olsa durmaktadır.

Yolların Kavşağı Çelebi Köyü

İstanbul'dan doğu yönüne giden İpek Yolu, Hac Yolu, Kral Yolu gibi ayrı ayrı isimler alan ana yol güzergâhına yakın bir konumda ve Katranlı Derbentinden gelen Sirkeci Yolu'nun kavşak noktasında bulunan Çelebi Köyü, bu önemli konunun ile tarihin birçok evresinde insanlığa mekân özelliğini taşımıştır. Örneğin Mehmet Göktekin'e göre Çelebi Köyü ile Ebeköy arasında bulunan bir mevkide olduğu varsayılan Gallas şehrinin M.Ö. 180 li yıllarda Goller tarafından kurulduğu bildirilmektedir.

19. Yüzyılda Yenişehir ile ilgili birçok konuda ismi zikredilen, yaşadığı dönemin Yenişehir'in en güçlüsü ağası kabul edilen Sarıcaoğlu Osman Ağa bu köydendir.

1845 senesine ait Temettuat defterinde otuz sekiz hanenin kayıtlı olduğu köyde, 1898 yılına ait salnamesine göre 71 hanede 371 kişi yaşamakta idi. 1907 yılına ait yıllıkta ise yine 71 hane nüfus bulunmaktadır.

Çelebi Köyü’nün Kahramanları

Osmanlı Devleti'nin son döneminde yer alan Cihan Harbi'nin birçok cephesinde ve Çanakkale Cephesi ile Milli Mücadele'de Anadolu'nun hemen her köy ve kasabasında olduğu gibi sayısız şehit veren Çelebi Köyü derin buhrangünlerini olanca şiddetiyle yaşamıştır.

Köyden Mustafa oğlu İsmail Irak Cephesinde,  Mehmet oğlu Mustafa Romanya Cephesinde, Ahmet oğlu İbrahim Şark-Kafkas Cephesinde şehit düşen kahramanlardandır. Bunların yanındaÇanakkale de; Hacıoğullarından Hacı Hüseyin oğlu Ahmet Kanlıdere'de, Recep oğlu Hüseyin Domuzderesi'nde, Muhsin Onbaşı oğlu Halil, Mustafa oğlu Süleyman ile Ahmet oğlu İsmail Siper Muharebesi'nde, Mehmet oğlu Mustafa Sığındere'de ve Çapolcuoğullarından Hacı Mustafa oğlu Hacı Hasan Kireçtepe'de şehit düşen Çelebi Köylü kahramanlarındandır.

Kurtuluş Savaşı Dönemi

Köy Kurtuluş Savaşı sırasında stratejik öneme sahip noktalardan birisi olmuştur. Özellikle 1. işgalin ardından 2 Kasım günü tekrardan milli güçlere geçen bölge, çekilen Yunan ordusunun büyük yağma ve yıkımlarına tanıklık etmiştir. Köyde sığır, koyun hayvanatının kâmilen alınıp götürüldüğü, diğer mal ve mülkün yakılıp yıkıldığı kayıtlarda yer almaktadır. Yunan ordusunun tüm ileri atak ve geri çekilmelerini yaşayan bölge Milli güçlerin cephe yoğunluğunun olduğu, siperlerin bulunduğu, göğüs göğüse çetin mücadelelerin yaşandığı yerlerdendir.

Cumhuriyet dönemi ile gelişmede tekrardan hareketli dönemler geçiren köy, 1927 yılında yapılan sayımda 104 hanede nüfusu 475 kişi olarak belirlenmiştir. Bu tarihte köy okulunda görevli olarak da muallim Osman Efendi gözükmektedir. Devam edecek

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Çelebi Köyü 2)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.