Yenişehir Köyleri (Çelebi Köyü 3)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çelebi Köyü’nde Felaket Günleri

1940, 1961 ve 1968 yıllarında yaşanan sel felaketleri nedeniyle köy 1970 yılında bir km kadar güneyde aşağıda tekrar iskân edilmiştir.

1940 yılının Haziranın 27. günü yaşanan felakette; sürekli yağan yağmurlar sonucunda Kurudere'ye sel gelerek köyden Osmanoğlu Recep Düşer'in bir katlı evinin iki odası ve yine köyden Emin Dursun'un samanlığını su bastığı rapor edilmiştir. Bu felakette köyde 136 hektar buğday, 7 dekar arpa, 7 dekar yulaf, 61 dekar mısır, 32 dekar susam, 10 dekar pamuk ve 11 dekar tütün ekili alanlarda hasara uğramıştır.

1961 yılında yaşanan sel felaketi ise hem daha şiddetli, hem de maalesef ölümlü olmuştu. 2’si çocuk 4 kişinin yaşamını yitirdiği 1961 felaketini yaşayan köyden Şaban Atlı ve Hüseyin Şıracı o günü şöyle anlatmaktaydılar; “Bizler evdeydik. 1961’de ki sel kuşluk vakti yaşandı. Karadere ile Karafındık Deresi ve Zobra’nın deresi birleşmiş; köyün içinden geçen büyük dere, yağmurla taşmıştı. Bizim evlerimiz yüksek tepede olduğu için gürültüyle uyandık. Hemen kaçtık. Ama hayvanlarımız, evimiz ve eşyalarımız hepsi sel sularına kapıldı.”

1968 yılında yaşanan sel felaketi ise köyü ayrı tarihlerde iki kez vurmuştu. 1968’in ilk felaketi 21 Eylül günü sabahı fırtına ve dolu ile birlikte gelmiş ve yalnızca 20 dakikada köyü yerle bir etmişti. Bu felakette köyden Şerife ve Mustafa Şirazlı, Ahmet ve Hanife Gün ile torunları 7-8 yaşlarındaki Şerife ve Mustafa ölmüşlerdi. Köyde 30 ev oturulamayacak hale gelirken 2 ev ise tamamen çökmüştü. Felaket sadece köy ile sınırlı kalmamış aynı gün yaşanan seller Eğerce Köyünde de bir can almıştı. Çevrede Köprühisar, İncirli köyleri zararlar yaşamış, Alaylı ve Avşar sırtlarından Yenişehir’e gelen sular Gündoğan, Çayır ve Yenigün mahallelerini tamamen sular altında bırakmıştı.

1968 yılının ikinci sel felaketi ilk yaşanan felaketten yaklaşık 20 gün sonra tekrardan bölgeyi vurmuştu. İznik yolu üzerinde bir kamyonette bulunan bir kadının yaşamını yitirdiği bu felakette de Çelebi Köyü ağır hasarlar almış, henüz yirmi gün kadar önce yaşanan felaketin yaralarını sarmadan tekrardan yıkımlara uğramıştır.

Çelebi Köyü Taşınıyor

Yaşanan tüm bu felaketlerin ardından ise köy, mevcut eski köyün 1 km kadar güney kesimine tekrardan imar edilmesine karar verilmiştir. 1970 yılında şu anki mevcut konumuna taşınmaya başlayan köy modern şekilde imar edilmiştir. Eski köyden günümüze okul binasının harabe hali, bir su yalağı, tarihi caminin virane minaresi ve köy çeşmesi kalmıştır.

Nüfus

2013 yılına kadar nüfusu artış gösteren ve dışarıya fazla göç vermeyen köy bu tarihten sonra nüfus çizgisinde eğrilme yaşamıştır. 1940 nüfusu 652 olan Çelebi Köyü, 1970 yılında 759, 1980 yılında 865, 1990 yılında 954 ve 1997 yılında 976 nüfusa sahip idi. 2013 yılına bakıldığında köyde nüfus 803 görünmek te iken bu rakam 2017 yılında 688 ve 2021 yılında da 663’e gerilemiştir. Köyden dışarıya çok göç olmaması toprağının verimli olması ve buna bağlı gelir düzeyinin yüksek olması ile bağlantılıdır. Yine de son devirde genç nüfus Bursa ve Yenişehir’de ki bazı fabrikalara çalışmak amacıyla göç etmektedir.

Köy Okulu

Cumhuriyet döneminde köyde ilkokul 1928 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. O yıllarda üçüncü sınıfa kadar yapılan eğitim beş sınıflı düzene 1940-41 öğretim yılında geçmiştir. 1928 yılında yapılan okul binası 1940 yılına kadar faaliyet göstermiş o yıllarda yıpranan ve ihtiyaca cevap veremeyen okul binası devlet tarafından 1960 yılında yenilenmiştir. Üç derslikli ve okul binası yanında iki lojmanı olan bu okul 1968 yılında yaşanan sel felaketine kadar eğitim vermiştir. 68’deki sel felaketinden okul binası da nasibini almış ve kullanılamaz duruma gelmiştir. Köyün yerine taşınması ile birlikte ise 1978 yılında devlet tarafından üç derslik, iki işlik bir de yönetim odası ve öğretmen lojmanı bulunan ilkokul yapılmıştır. 2005 yılına kadar eğitim veren okul bu yılda yenilenerek 9 derslikli hale getirilmiştir. Günümüzde taşımalı eğitim sistemi ile çevre köylere de hizmet vermeye devam etmektedir.

Köyün geçim kaynakları genelde tarıma dayansa da hayvancılıkta önemli bir yer tutmaktadır. Genellikle buğday, ayçiçeği, biber ve soğan ekiminin yapıldığı köyde bezelye, fasulye, lahana, brokoli ve mısır ekimi de yapılmaktadır. Küçük sürüler olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanında büyükbaş hayvan bakan ailelerde çoğunluktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Çelebi Köyü 3)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.