Yenişehir Köyleri Günece Köyü(4)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cennet Kanyonu

2014 yılında Yenişehir’de Kurulu olan Yenişehir Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği (YENDAK) üyeleri tarafından ilk kez geçilerek keşfedilen kanyon doğa turizmine kazandırılmıştır. Söz konusu derneğin kurucuları içinde yer almam ve kuruluşundan itibaren derneğin başkan yardımcılığında bulunduğumdan kanyonun keşif ve doğa turizmine kazandırılmasında emeğim olması nedeniyle mutluluğum ve gururumu da ayrıca belirtmek isterim.

Kanyon yaklaşık 6 km'lik bir parkura sahip olup içerisinde birçok şelale ve gölcük bulundurmaktadır. Kanyon geçişinde zaman zaman su derinliği 3-5 metreleri bulmakta ve parkur boyunca sulu tırmanış ve inişler ile karşılaşılmaktadır. Günece arazisi içinde yer alan Kocagöl (Girdap Göl)'den başlayan parkur Yarhisar şelalesinde son bulmakta.

Doğaseverler ve adrenalin tutkunları parkura genelde Günece köyü merkezinden yürüyüş ile başlayıp bent üstü olarak tabir edilen mevkiden muhteşem manzaraya ait dere kenarından zaman zamanda dere içerisine girerek Kocagöl'e ulaşırlar. Kocagöl ismi verilen gölcük aynı zamanda Girdap Göl olarak da isimlendirilen kayaların arasında oluşmuş bir gölcüktür. Biz burada yapmış olduğumuz etkinliğin birinde ekipman yardımı ile bir kişi bu gölde dalış yapmıştı. 30-40 metre derinliğe kadar inebildiğini buna rağmen dibe ulaşamadığını söylediğine bizzat şahit olmuştum. Girdap isminin verilmesi muhtemelen burasının tektonik bir gölcük olmasından ve dibinde akıntı boğazlarının bulunmasından kaynaklı.

Kanyon girişine bu Kocagöl denen iki kıyı arası yaklaşık 40-50 metre olan bu gölcüğü yüzmek ile başlamak zorundasınız. Günece istikametinde yürüyüş ile başlayan parkur burada gölün tam karşısında yer alan iki kayanın arasından geçerek kanyonu giriş yapmanız gerekir.

Günece ’den başlayan parkur zaman zaman akıntıya karşı yüzme ve şelale tırmanışları ile devam ederken, Parkura Yarhisar'dan başlarsanız bunun tam tersi ile karşılaşırsınız ki; Günece ‘den parkura başlamanız hem adrenalini hem de biraz daha zorluğu beraberinde getirir. Yaklaşık olarak 5-6 saat kadar süren kanyon faaliyeti 2 noktada iple iniş/tırmanış (4 metre ve 1,5 metre) 2 noktada suya atlayış/tırmanış ve bolca derin su geçişleri ile eğlenceli ve keyiflidir. Kanyon dışında hava ne kadar çok sıcak olursa olsun içeride su her zaman buz gibidir. Faaliyet sırasında hipotermi vakaları çok sık olmasa da yaşanabilmektedir. Bu sebeple de kanyon geçişi genelde temmuz ve ağustos aylarında yapılmaktadır.

Son dönemde kanyon geçişi için Türkiye'nin birçok noktasından doğaseverlerin ziyaret etmeye başlaması burayı her geçen gün daha popüler hale getirmektedir.

Kurtuluş Savaşı Yılları

Yenişehir'in hemen hemen her köyü gibi Günece köyü ve köylüleri de İstiklâl Harbi sırasında oldukça çileler çekmişler, ulusun işgal altından kurtulabilmesi adına özveride bulunmuşlardır.

6 Teşrin-i Sani 1336 (6 Kasım 1920) tarihinde Yunan birinci işgalini yaşayan Yenişehir halkından Debbağ Ali Tevfik Efendi'nin Bursa'da yaşayan arkadaşı Hafız Mehmed Emin Efendi'ye yazdığı mektuptan edindiğimiz bilgiye göre; Yunan süvarileri köyde bulunan koyun ve yaz hayvanatı toplamış, köylünün mevcut zahiresine el koymuş ve yine köyden temin ettiği arabalarla gasp ettiği eşyayı Bursa'ya sevk etmiştir.

6 Ocak 1921 günü Yunan ikinci işgalinde Yunan 143. Alayına ait 2. ve 3. tabular Günece sırtlarını işgal etmişler 1. Tabur ise Günece köyüne girmişti.

Nüfus bilgisi

1487 yılı kayıtlarına göre Güneyce olarak adlandırılan köyde 2 hane ve 2 mücerred (bekâr hane) nüfus bulunmakta idi. 1574 yılı kayıtlarında ise nüfus 5'i çift, 7'si mimçift olmak üzere 21'e yükselmiştir.

1898 yılı kayıtlarına göre 64 hane bulunan köyde 283 nüfus yaşamaktadır. 1907 yılı vilayet salnamesine göre de bu nüfus korunmuş kayıtlarda 64 haneli köy olarak yer almıştır. Cumhuriyet tarihinin ilk nüfus sayımı olan 1927 yılı verilerinde köy nüfusunun 96 hanede 300'e yükseldiği görülmektedir. Bu yükselişte 1912 Balkan Savaşları'ndan dolayı ilk göçmenlerin geldiği bölgeden göç eden birkaç ailenin daha köye yerleşmiş olmasının katkısı vardır.

1940 yılında 492 nüfusa sahip olan köy, 1955'de 565 nüfusa kadar yükselmiştir. 1970 yılı nüfus verişinde nüfusu gerilemeye başladığı görülen köy bu tarihte 450 nüfusa düşmüş, gerileme sonraki yıllarda da devam ederek 1980'de 384, 1990'da 370, 1997'de ise 291 nüfusa gerilemiştir. 2012 yılı nüfus verilerine göre 103'ü kadın 101'i erkek nüfusu olmak üzere 204 kişinin yaşadığı köyde 2022 yılı verilerine göre 76'sı kadın, 89'u erkek toplam 165 kişi bulunmaktadır.

Nüfus eğrisinin ters yönde hareketinin sebebi köyden ilçe merkezine yada büyük şehirlere olan göçtür. Miras yoluyla intikal eden tarlaların paylaştırılması sonucunda küçülmesi köyden kente göçü tetiklemiştir. Okumaya fazlasıyla önem veren köylü çocuklarının daha iyi bir eğitim alabilmeleri için şehirlere göç ederken, göçün en önemli sebeplerinin başında da şehirlerdeki iş imkanları ve ekonomik olanaklar gelmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri Günece Köyü(4)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.