Yenişehir Köyleri (İncirli Köyü 5)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İncirli'nin kahramanları

Gerek Cihan Harbinde gerekse Çanakkale'de, Çanakkale'nin ardından Kurtuluş Savaşında vatan toprağını kanlarıyla sulayan nice şehitlerimiz, savaşlardan sağ çıkıp köylerine dönmüş nice gazilerimiz içinde İncirli'den olanlarda elbette mevcuttur. Nice isimsiz, nice ebedi İstirahatgahı belirsiz kahramanımızın yanında isimlerini zikredebileceğimiz İncirli kahramanlarımız aşağıdaki gibidir.

Seyit Ali oğlu Ahmet, 19 Temmuz 1916 günü Galiçya Cephesinde şehit düşmüştür. Hasan oğlu Mustafa 5 Eylül 1915'de Çanakkale'de Meydan Harbi sırasında vatan uğruna can veren İncirli köyünden hemşerimizdir.

Köyden Kıbrıs Savaşına katılıp mücadele veren gazilik nişanı ile şereflenenler ise Yaşar Zengin ve Recep Güneş’tir.

Nüfus hareketleri

Köye ait ilk nüfus bilgisi 1455 yılına ait Tahrir Defterinde geçen kayıttır. Bu tarihli kayıta göre köyde 2 hane Rum nüfusun yaşadığı görülmektedir. 1487 yılına ait bir evrakta ise nüfus olarak 1 hane Rum'dan bahsedilmektedir. Söz konusu rakamların ne kadar sağlıklı olduğu düşündürücüdür. Rakamların doğru kabul edilmesi ancak burada bir Rum köyünün varlığını kabul etmemiz ve Osmanlının bölgeyi ele geçirmesinin ardından bu nüfusun göç ettiği bu yıllarda köyde sadece 1-2 hanenin kaldığı ile izah edilebilir. Zira 1521 yılına ait bir başka belgeye göre köyün tamamen boşaltıldığı Rum nüfusun dahi kalmadığı kayıtlıdır.

1573 yılına ait Tahrir Defterine göre köyde 32 hane Müslüman ve 1 hane gayrimüslim yaşamaktadır. Bu rakamın izahı ise daha önce değindiğimiz Göktekin'e ait bir tespit ile açıklanabilir. Nitekim Göktekin'e göre bu tarihlerde köye Türkmenler yerleştirilmiş ve köy yeniden şenlendirilmiştir.

1573 yılına ait bu nüfus verisinden sonra köyün nüfusunu belirten herhangi bir kaynağa rastlamamız mümkün olmadı.

2013 yılında 504 nüfusun bulunduğu köy yavaşta olsa nüfus kaybederek 2015 yılında 481, 2020 yılında 461 ve 2022 yılında 442 nüfusa kadar gerilemiştir. Özellikle okuyan nüfus ve şehirdeki iş imkânları nedeniyle verilen göçler köyün nüfus gerilemesini açıklamaktadır.

Gelenek ve görenekler

Köy genel manada gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Her yıl Hıdrellezden sonra gelen Pazar günü "Dede Günü” denilen Hıdrellez yapılmaktadır. Köy mezarlığına toplu olarak gidilip dualar edildikten sonra çevre köylerden çağrılan misafirler ile birlikte daha önceden hazırlanan pilav, et, ayran ikramı yapılır, dualar edilir. Eğer bu gelenek yapılmazsa herhangi bir terslik olacağı, başlarına bir musibet geleceği düşünülür.

Ekonomi ve geçim kaynakları

Köyde genel olanak geçim kaynağı tarım olsa da hayvancılık da yapılmaktadır. Ayçiçeği, soğan, biber, fasulye ve tahıllar tarım alanında yetiştirilen önemli geçim kaynakları arasında yer alır. Hayvancılık son dönemlerde azalma gösterse de hemen her evin ek gelir kaynağı sayılır. Eskiden köyde hayvancılık bugünden fazlaymış, o dönemlerde köyde bir mandıra bile mevcutmuş. Çevre köylerin sütleri toplanıp bu mandırada peynir, lor, drama diye adlandırılan tereyağı yapılırmış. Maalesef mandıra faaliyetini günümüze kadar sürdürememiş.

Köyde son dönemlerde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çiftçinin üretimini değerlendirmesi açısından umut vadetmektedir.

2017 yılında projelendirilip ihalesi dahi yapılmış olan sulama göledinin maalesef inşaatına bir türlü başlanamamış.

Son yıllarda köyün doğal güzellikleri köy dışarısında yaşayanlar tarafından da keşfedilmiş. Köy özellikle doğa sporları ile uğraşanların uğrak noktalarından olmuştur. İncirli köyü içerisinden başlanıp, Sarıkız kaynağından, eski köy yerleşim yeri üzerinden Kınık şelalesine doğru oluşturulan hiking faaliyeti 10-12 km'lik parkuru ile doğaseverlerin ilgisini günden güne cezbetmeye başlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (İncirli Köyü 5)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.